Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρίκετ: Πρωτάθλημα, κύπελλο ανοικτού χώρου 2021 - προκηρύξεις

κρίκετ
20 Αυγούστου 2021 / 17:17
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Όταν ακόμη και τον Ιούλιο έχουμε αγώνες indoor cricket (χωρίς ευθύνη της ΕΛΟΚ), λογικό είναι να ξεκινάνε τα πρωταθλήματα ανοικτού χώρου να ξεκινήσουν στο τέλος Αυγούστου και αυτό θα γίνει, μετά από την ενημέρωση της Ομοσπονδίας η οποία έχει δημοσιεύσει και τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έχουμε λοιπόν ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Μαρίνας των Γουβιών και θα τελειώσει τον Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή μόλις πέντε ομάδων στην κατηγορία ανδρών Τ20, τόσα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. 

Όπως αναφέρει η προκήρυξη έναρξη θα έχουμε 28/8/2021 και ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στις 19/12/2021, με το πρωτάθλημα να γίνεται σε ένα γύρο (4 ματς για κάθε ομάδα) και με διαγωνιζόμενες ομάδες τις: Γ.Σ.Κ. Βύρων - Α.Σ. Άτλας - Γυμναστική Ένωση Θιναλίων - Γυμναστική Εταιρεία Κέρκυρας - Α.Ο.Π.Κ. «Το Δέκαθλον».

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο μετά από μια τεράστια παράδοση που έχει το κρίκετ στο νησί μας, μόλις 5 ομάδες να παίρνουν μέρος. Καταλαβαίνει κανείς γιατί το πρωτάθλημα θα γίνει σε ένα γύρο, αλλά αυτές οι ομάδες για να δυναμώσουν και να έχουμε καλύτερη ποιότητα αθλητών χρειάζεται να μετέχουν σε πάρα πολλούς αγώνες. Φέτος λόγω της κατάστασης (covid κλπ) είναι αναγκαίο κακό, αλλά πρέπει κατά την άποψή μας να αλλάξει ο σχεδιασμός (εφ΄ όσον είναι εφικτό) και να γίνονται περισσότερα ματς, κάτι που η ΕΛΟΚ φαντάζομαι ότι το έχει στο σχεδιασμό της, αλλά είναι αδύνατον να το κάνει γι αυτή τη σεζόν. 

Η τελική κατάταξη θα γίνει βάση της βαθμολογίας των αγώνων και σε περίπτωση ισοψηφίας η ΕΛΟΚ όρισε τους όρους που θα ισχύσουν για την τελική σειρά. 
 
Κύπελλο ανδρών ανοικτού χώρου 2021
 
Ορίστηκε και ο τρόπος διεξαγωγής του κυπέλλου, με την προκήρυξη που επίσης η ΕΛΟΚ δημοσιοποίησε. Το κύπελλο θα ξεκινήσει στις 29/8/2021 και θα ολοκληρωθεί 19/12/2021. Το σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου θα είναι νοκ άουτ με τις εξής παρατηρήσεις. Κάθε αγώνας αποτελείτε από 2 innings των 20 over έκαστος. Οι ομάδες με κλήρωση θα  λάβουν κλειδάριθμους από το 1 έως το 5.

Συμμετέχουν και εδώ οι πέντε ομάδες που θα παίξουν στο πρωτάθλημα (Βύρων, Άτλας, Γ.Ε. Θιναλίων, ΓΕ Κέρκυρας, Το Δέκαθλον). 
Ακόμα σύμφωνα με την προκήρυξη, σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια είναι η ομάδα που σκόραρε με τα λιγότερα out. Σε νέα ισοπαλία
νικήτρια θα είναι αυτή που σκόραρε με τα λιγότερα bowled (ξύλα). Σε περίπτωση νέας ισοπαλίας οι έντεκα παίχτες της κάθε ομάδας εκτελούν μία ρίψη προς τα ξύλα. 

Επίσης το Κύπελλο OUTDOOR 20 over, θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του I.C.C. όπως έχουν κωδικοποιηθεί το 2000 (έκδοση 2003).
Όλοι οι αγώνες του Κυπέλλου θα διεξαχθούν στο γήπεδο της Μαρίνας, ενώ αναφέρονται λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται ο αγώνας (innings, over κλπ).

Όλα αυτά καλά, θα υπάρχει δράση στο κρίκετ της Κέρκυρας, αλλά μοιάζει φτωχό πλέον με τη διεξαγωγή λίγων αγώνων, με την απόμακρη για τον κόσμο «Μαρίνα Γουβιών». Λείπει η αίγλη να γίνουν κάποιοι αγώνες φιλικοί ή «επίδειξης» αν θέλετε στην Ιστορική Κάτω Πλατεία, εκεί όπου για 150 χρόνια κτυπούσε η καρδιά του κρίκετ στην Κέρκυρα. Λείπει ακόμη ένα γήπεδο, ένας χώρος που θα μπορούν να προπονούνται αρκετές φορές οι ομάδες, που θα φέρουν παιδιά στο άθλημα. Το οικόπεδο που είχε δώσει ο Δήμος Κέρκυρας (παλιότερα) στα Γουβιά, ήταν όνειρο που χάθηκε, ενώ ακόμα και στις Αλυκές στο χώρο του Κερκυραϊκού, θα μπορούσε αν γίνουν σωστές εγκαταστάσεις να φιλοξενήσει κρίκετ. Θα πει κανείς, εδώ και σαράντα χρόνια μιλάμε για το χώρο του ΚΓΣ στις Αλυκές και τίποτε δεν έχει γίνει. Κάποτε πρέπει να ξεκινήσει, γιατί μπορεί να γίνει ένα αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, όπου θα βρει χώρο και το κρίκετ. Βλέπεται ο ΚΓΣ που διατηρεί τμήμα κρίκετ δεν μετέχει στο πρωτάθλημα. 
 
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια