Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ρυθμούς ...σημειωτόν οι εμβολιασμοί στην Κέρκυρα τον Αύγουστο

Εμβόλιο
20 Αυγούστου 2021 / 15:54
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Το 55% του πληθυσμού της Κέρκυρας έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τις δυο δόσεις

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντική κάμψη παρουσιάζει η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στην Κέρκυρα, ακολουθώντας τους πανελλαδικούς ρυθμούς σε αυτόν τον τομέα.

Παρότι οι νέες μολύνσεις με Covid 19 παραμένουν σταθερά άνω των 40-50 σε ημερήσια βάση και η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου Κέρκυρας δέχεται πίεση, ωστόσο οι εμβολιασμοί έχουν πάρει την κατιούσα.
Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διοικητής του Μέγκα Εμβολιαστικού Κέντρου Κέρκυρας Κώστας Δαραβίγκας, η Κέρκυρα ακολουθεί κατά πόδας τους πανελλαδικούς ρυθμούς με την μείωση να αγγίζει το 75%.

«Κλείνονται ραντεβού αλλά με μειωμένους ρυθμούς κυρίως από νέους. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι το 55% του τοπικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Επειδή ωστόσο υπάρχουν ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών που αποτελούν το 15% του πληθυσμού του νησιού, εκεί βλέπουμε ότι δεν προσέρχονται για εμβολιασμό. Οι τελευταίες πάντως 10 ημέρες δεν είναι αντιπροσωπευτικές για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και πολλοί φεύγουν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Η εικόνα πάντως αυτή έχει αποτυπωθεί και στο χώρο, καθώς ενώ η προσέλευση μετά και την μεταφορά των γραμμών Pfizer στο Μέγκα Εμβολιαστικό άγγιζε περί τα 600-800 άτομα ημερησίως, τώρα έχει περιοριστεί στα 200 περίπου άτομα την ημέρα. Σύμφωνα πάντως με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Κώστα Ζορμπά, η λειτουργία του Μέγκα Εμβολιαστικού Κέντρου στο ΕΑΚΚ θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο με το ήδη υπάρχον προσωπικό.

Στα Κέντρα Υγείας

Εξάλλου σε χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι εμβολιασμοί και στα Κέντρα Υγείας του νησιού. Ενδεικτικά στο Κέντρο Υγείας Αθανασίου που διατηρεί γραμμή Pfizer οι εμβολιασμοί δεν ξεπερνούν τους 30-60 ημερησίως από 280 που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι αν και οι περισσότεροι αφορούν β’ δόσεις, κλείνονται πλέον ραντεβού για νέους εμβολιασμούς από άτομα ηλικίας  16-22 ετών.

Στο Κ.Υ Λευκίμμης λίγοι είναι πλέον όσοι προσέρχονται για να εμβολιαστούν με την β΄δόση Astra Zeneca, ενώ στο Κ.Υ. Αγ. Μάρκου η προσέλευση δεν ξεπερνά τα 40-50 άτομα από 100 που ήταν παλιότερα.

Όσον αφορά τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με την διευθύντρια του Κ.Υ. Κέρκυρας Σοφία Μαυροπούλου Καββαδία μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί σε περίπου 35 δημότες.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr  στην Κέρκυρα έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση συνολικά 63.111 (+97 την 19/08/2021) άτομα, ενώ και τις δυο δόσεις έχουν πραγματοποιήσει 61.058 (+153 την 19/08/2021).


Ανησυχία για τα κρούσματα

Ο αριθμός πάντως των κρουσμάτων που τις τελευταίες ημέρες διατηρείται σταθερά άνω των 40 προκαλεί ανησυχία, όπως επισημαίνει ο κ. Ζορμπάς. «Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης του κοινού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού με καμπάνια στα social media. Χρειάζεται προσοχή ωστόσο από όλους μας για να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω το σύστημα υγείας». Όπως διευκρίνισε ενώ αρχικά τα κρούσματα αφορούσαν κυρίως σε τουρίστες, ωστόσο αυτό έχει αλλάξει και διαπιστώνονται στους ντόπιους και κυρίως στους νέους.

22 άτομα στην ΜΕΛ

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι πάντως νοσηλεύονταν 22 άτομα στην ΜΕΛ του νοσοκομείου με κορονοϊό, ενώ το πρωί δόθηκαν 4 εξιτήρια, ανάμεσα στους οποίους και ένας 23χρονος. Πρόκειται για ντόπιους , στην πλειονότητα ανεμβολίαστους.

Ωστόσο η λειτουργία της μονάδας βρίσκεται στο «κόκκινο» και οι εισαγωγές είναι καθημερινές. Την Πέμπτη το απόγευμα για παράδειγμα έγιναν τέσσερις νέες εισαγωγές με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, ενώ έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται βοηθητικά  μέρος της Πνευμονολογικής Κλινικής για ύποπτα περιστατικά μέχρι στιγμής.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.