Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλήθος κόσμου στην μικρή λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου (video)

ΛΙΤΑΝΕΙΑ
11 Αυγούστου 2021 / 08:50
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η μεγάλη λιτανεία σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου δεν πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μια μικρή περιφορά πέριξ τού ιερού ναού προς ευλογία του τόπου από τον Άγιο, αντί της συνήθης μεγάλης λιτανείας του ιερού σκηνώματος,λόγω των υγειονομικών συνθηκών, εορτάστηκε φέτος, παρουσία πλήθους κόσμου, η ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος,για τη διάσωση της Κέρκυρας από την πολιορκία των Οθωμανών στις 11 Αυγούστου του 1716.

Νωρίτερα τελέστηκε η καθιερωμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και ακολούθησε η καθιερωμένη παράκληση στον Άγιο.



Παρευρέθησαν οι βουλευτές ΝΔ Στ.Γκίκας, ΚΙΝΑΛ Δ.Μπιάγκης, ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αυλωνίτης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν Ν.Μουζακίτης, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Γ.Αλτουβάς και ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κέρκυρας Γ.Κοντός. Ωστόσο, λόγω του συνωστισμού εντός του ναού οι βουλευτές ΝΔ κ.Γκίκας και ΚΙΝΑΛ κ.Μπιάγκης προτίμησαν να παραμείνουν στον προαύλιο χώρο για το υπόλοιπο της θείας λειτουργίας, ενώ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αυλωνίτης αποχώρησε για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και ευθύνης κατά δήλωσή του https://enimerosi.com/article/59967/Aulonitis-gia-tis-eikones-sunostismou-stis-simerines-thriskeutikes-teletes.



Η μεγάλη λιτανεία  σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου δεν πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ. Ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν και φέτος εντός και εκτός του ναού, ενώ την ευχέρεια να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία διαδικτυακά είχαν οι πιστοί μέσα από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως.








Η μικρή περιφορά πέριξ του ναού, πραγματοποιήθηκε υπό την συνοδεία της ΦΕ "Μάντζαρος", ενώ πλήθος κόσμου κάλυψε με την παρουσία του όλη την διαδρομή μέχρι το σεπτό σκήνωμα του Αγίου να επιστρέψει στον ναό. Αποστάσεις ωστόσο και μάσκες δεν τηρήθηκαν από όλους παρά τον συγχρωτισμό που υπήρχε.

 





Μπροστά στο πέρασμα του Αγίου πιστοί γονάτισαν ζητώντας την ευλογία του.




Ο Άγιος θα παραμείνει στην θύρα μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής 13 Αυγούστου, όλη μέρα και όλη νύκτα, προς προσκύνηση από τους πιστούς. Στον ναό τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ το σύνηθες πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών θα τελεστεί κανονικά.



Το θαύμα

Η λιτανεία γίνεται εις ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους οι οποίοι για 40 ημέρες πολιορκούσαν την πόλης της Κέρκυρας. Μετά από κατακλυσμιαία βροχόπτωση που αποδόθηκε σε θαύμα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνος οι Οθωμανικές ορδές τράπηκαν σε άτακτη φυγή για να μην επανέλθουν ποτέ πλέον.

Η Κέρκυρα κατέστη προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε δια βίου από τη Βενετική γερουσία η οποία με ψήφισμά της στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ. καθιέρωσε: η ετήσια λιτανεία του Ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος να γίνεται κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.