Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφήστε τα ΣΔΙΤ, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό

συριζα - πσ
05 Αυγούστου 2021 / 20:22

Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέρος στην συζήτηση που έχει «ανάψει» για την λειψυδρία που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι και φέτος στο νησί, και την λύση που όλο επίκειται και όλο αργεί!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ανεπάρκεια νερού στο νησί, οι τελευταίες διακοπές στην υδροδότηση εν μέσω καύσωνα και τουριστικής κίνησης, αλλά και οι πανηγυρισμοί για τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή και του αρμόδιου υπουργού επαναφέρουν το θέμα της επίλυσης του προβλήματος στον δημόσιο διάλογο με επικαιροποιημένη μορφή. 
  • Το μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης του νησιού δεν μπορεί να λυθεί με άλλο τρόπο ικανοποιητικά παρά μόνο με την κατασκευή του έργου των Φραγμάτων, μεγάλων δηλαδή λιμνοδεξαμενών όπου θα αποθηκεύεται το βρόχινο νερό και αφού διυλιστεί θα διοχετεύεται με νέο δίκτυο σε όλο το νησί.
  • Όσες άλλες προτάσεις είδαν το φως της δημοσιότητας (π.χ. ύδρευση από την απέναντι ηπειρωτική ακτή με υποθαλάσσιο δίκτυο) δεν έφτασαν ποτέ να διεκδικήσουν με αξιώσεις την προσοχή του ντόπιου πολιτικού προσωπικού, αφού δεν συνοδεύθηκαν ποτέ από επαρκείς και αξιόπιστες μελέτες κι ας φαίνονταν πολύ πιο φθηνές και γρήγορης υλοποίησης. 
  • Καμιά κυβέρνηση δεν θέλησε να αναλάβει το κόστος (από 230 ως 290 εκατομμύρια) μιας τέτοιας κατασκευής. Κι ας πραγματοποιήθηκαν τέτοια έργα αλλού (Ρόδος, Κρήτη). 
  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε συνθήκες μνημονιακών δεσμεύσεων, δημοσιονομικής πειθαρχίας και φροντίδας για την οριστική αποφυγή της χρεοκοπίας, ‘’ξεπάγωσε’’ το έργο και αποφάσισε την σταδιακή χρηματοδότηση του που αφορά στα τρία μεγάλα υποέργα της μελέτης, 49 εκατ., 105 εκατ. και 46 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα με επανεκτίμηση του συνολικού κόστους και ένταξη του πρώτου έργου στην περίοδο 2018-2021 και των άλλων δύο στην προγραμματική περίοδο 2021-2025.
  • Οι τελευταίες εξελίξεις όμως αποκαλύπτουν μια τεράστια καθυστέρηση για την υλοποίηση της πρώτης φάσης, αφού οι μελέτες ήταν έτοιμες ήδη από το 2018. Για την καθυστέρηση αυτή που την πληρώνουν οι Κερκυραίοι με οικονομικό κόστος και μεγάλη ταλαιπωρία δεν υπάρχει καμιά πειστική εξήγηση.
  • Ακόμα και τώρα που αναζωπυρώνεται ο διάλογος για το έργο κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα κατασκευασθεί το πλήρες έργο κι όχι μόνο το δρομολογημένο πρώτο μέρους του αυτό των 49 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη «τρομάζει» την κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς δεν έχει στις προτεραιότητές της τα έργα κοινωνικής ωφέλειας, αν δεν συνδυάζονται με εργολαβικά κέρδη. Έτσι έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμυρίων σε όλη την Ελλάδα για έργα βιτρίνας, από τα οποία απλά κάποιοι κερδοσκόπησαν.
  • Αποκαλύπτεται έτσι μια άλλη πτυχή που πρέπει να απασχολήσει όλη την κοινωνία και τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις και των τριών δήμων: η συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή μέσω της διαδικασίας της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Θυμίζουμε ότι το νερό αποτελεί το μέγιστο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπορεύσιμο αγαθό, υποκείμενο στους νόμους της αγοράς και της κερδοσκοπίας. Τα παραδείγματα από τις χώρες που το επιχείρησαν δείχνουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της επένδυσης, που αφορά στη διαχείριση του νερού, πάση θυσία. Καμιά συμμετοχή του ιδιώτη στο πρωτογενές αγαθό, στη διύλιση και στη διαμόρφωση της τιμής. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και είναι διαθέσιμα (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ)
Αντί λοιπόν να πανηγυρίζουμε πότε με τη μία δήλωση και πότε με την άλλη, ας συστρατευθούμε για να πετύχουμε αυτό που θα μας λύσει το πρόβλημα: την δρομολόγηση της κατασκευής του έργου, που δεν είναι έργο εύκολο ούτε γρήγορα υλοποιήσιμο και το οποίο χωρίς αμφιβολία θα προκαλέσει και επιμέρους τοπικές αντιδράσεις όταν θα μπει στη φάση της υλοποίησης.
Αν υπάρχει άλλη σοβαρή πρόταση πρέπει να διατυπωθεί τώρα και τεκμηριωμένα. Όχι εκ των υστέρων ούτε στη φάση της υλοποίησης.