Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από Οκτώβριο εργολάβος στην παραλιακή της Γαρίτσας, λέει η Περιφέρεια

Γαρίτσα
04 Αυγούστου 2021 / 12:29
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πού βρίσκεται σήμερα η διαδικασία για την αποκατάσταση του παραλιακού τείχους από το εργοστάσιο του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον «γρίφο» της εξίσωσης για την αποκατάσταση του παραλιακού τείχους της Γαρίτσας από το εργοστάσιο του Δεσύλλα μέχρι τον Ανεμόμυλο επιχειρεί να λύσει η ΠΙΝ, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την παραλιακή ζώνη της Γαρίτσας. Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης έχουν εκκινηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση του τμήματος αυτού, με στόχο πριν τον Οκτώβριο να προκύψει ο ανάδοχος του έργου, ώστε να εκτελεστούν οι εργασίες στο τμήμα που υπολείπεται και η εικόνα της παραλιακής να αποκτήσει αυτή που της αρμόζει ως η «βιτρίνα» της πόλης και τουριστική ατραξιόν της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της μελέτης του ΟΛΚΕ από την Τεχνική Υπηρεσία, ενώ παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι, περίπου 700.000 ευρώ, για την εκτέλεση του έργου.

«Η Περιφερειακή Αρχή σηκώνει το γάντι της αποκατάστασης του παραλιακού τείχους από το εργοστάσιο του Δεσύλλα έως τον Ανεμόμυλο και πάρα πολύ σύντομα θα προκύψει ο εργολάβος για να υλοποιήσουμε ένα έργο που δεν μας ανήκει και έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να υλοποιηθεί», ανέφερε ο κ.Ορφανουδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει δοθεί ήδη το «πράσινο» φως από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για το κατεπείγον του έργου και η Τεχνική Υπηρεσία της ΠΙΝ βρίσκεται εν αναμονή των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων από το αρμόδιο Υπουργείο. «Εφόσον πάρουμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε άμεσα την εκτέλεση του έργου. Σύντομα αναμένεται να έχουμε την πρόσκληση για τουλάχιστον 3 αναδόχους σύμφωνα με το άρθρο 32/4412 που εξασφαλίστηκε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επίσπευση των διαδικασιών. Σκοπός είναι πριν τον Οκτώβριο να εγκατασταθεί ο εργολάβος», σχολίασε ο κ.Ορφανουδάκης.

Οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θα εκτελεστούν αφορούν σε αντιστήριξη της οδού, αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την θάλασσα και ταυτόχρονα πλήρη αποκατάσταση του πεζοδρομίου, στα σημεία που υπάρχουν κουφώσεις για να μην δημιουργηθούν μελλοντικά ανάλογα προβλήματα. Παράλληλα θα γίνει και πλήρης πρόβλεψη ενίσχυσης του υφιστάμενου τοιχίου για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Τι προηγήθηκε

Το έργο αναμένεται να προσδώσει ιδιαίτερη αξία στην περιοχή ως συνέχεια του προηγούμενου που εκτελέστηκε και ολοκληρώθηκε από τον πρώην Περιφερειάρχη Θ.Γαλιατσάτο και αφορούσε το τμήμα από τον ΝΑΟΚ έως το εργοστάσιο Δεσύλλα. Μάλιστα στο σχεδιασμό της πρώην Περιφερειακής αρχής ήταν η ολοκλήρωση του έργου και στο τμήμα που υπολείπονταν, ωστόσο οι εκλογές με την αλλαγή ηγεσίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έβαλαν «φρένο» στα σχέδια του κ Γαλιατσάτου για την δημοπράτηση και την κατασκευή του τμήματος που απέμενε. Το έργο ωστόσο «πάγωσε» αφού στο μεταξύ η παραλιακή ζώνη περιήλθε στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου μετά τον αποχαρακτηρισμό της από τον ΟΛΚΕ, ενώ όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Αλ.Αυλωνίτη δεν υπήρξε σχετικό αίτημα για την εκτέλεση του έργου από κανέναν φορέα της αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο η εικόνα του τείχους αλλά και εκείνη από τις εκτεταμένες φθορές και τις τρύπες επί του πεζοδρομίου, ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους πεζούς, πίεζαν ασφυκτικά για την εκτέλεση του έργου στο τμήμα που υπολείπονταν με την Περιφέρεια Ιονίών Νήσων να αναλαμβάνει πρωτοβουλία.





O "Γολγοθάς"...

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της τεχνικής αποκατάστασης του παραλιακού τείχους στον όρμο της Γαρίτσας εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013, στις 9-4-2012 με δικαιούχο τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας και με προϋπολογισμό 4.127.000 ευρώ. Η μελέτη είχε συνταχθεί σε προγενέστερο χρόνο (11-11-2011) με δαπάνες του ΟΛΚΕ. Εν συνεχεία υπήρξε απένταξη του έργου, καθώς ο ΟΛ.ΚΕ αδυνατεί κατά τη νομοθεσία να υλοποιεί έργα προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη ένταξη του έργου έγινε και πάλι στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος- Πελλοπονήσου και Ιονίων Νήσων 2007-2013, στις 14-02-2013 με τελικό δικαιούχο αυτή τη φορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και με τον ίδιο ως άνω προϋπολογισμό. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 16-04-2013, συμβασιοποιήθηκε στις 25-09-2013 με αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης τις 24-03-2015. Η μη υλοποίηση του έργου από τον ανάδοχο οδήγησε σε αυτοδίκαιη διάλυση της σχετικής σύμβασης έργου και το έργο ανετέθη στον πρώτο επιλαχόντα την 01-07-2016 με προϋπολογισμό 2.802.750,57 ευρώ. Ωστόσο, λόγω μη ολοκλήρωσης του έργου εντός της περιόδου επιλεξιμότητας, στις 8-02-2017 απεντάχθηκε για δεύτερη φορά.

Η τρίτη και τελευταία ένταξη του έργου έγινε και πάλι στο ΕΠ της ΠΙΝ2014-2020 στις 08-2-2017 με προϋπολογισμό 2.606.844,27. Το 2019 παραδόθηκε το έργο που εκτελέστηκε κατά το ήμισυ και μέχρι τη θέση του εργοστασίου «Δεσύλλα», καθώς μέχρι εκείνο το σημείο είχε γίνει δημοπράτηση. Από τη θέση του εργοστασίου «Δεσύλλα» μέχρι τον Ανεμόμυλο το έργο δεν δημοπρατήθηκε γιατί η έγκριση της μελέτης του από το ΚΑΣ, σύμφωνα με τον πρώην Περιφερειάρχη Θ.Γαλιατσάτο, «δόθηκε το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο ακόμη και να δίνονταν νωρίτερα δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διαδικασίες».
Το πρόβλημα πλέον έγκειται στο ότι εν τω μεταξύ στις 19-12-2018 με ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΟΛ.ΚΕ. να αποχαρακτηρίσει το παραλιακό μέτωπο από το Καφέ Γυαλί μέχρι τον Ανεμόμυλο, όπου περιλαμβάνεται και το εν λόγω τμήμα του παράκτιου τείχους και πεζοδρομίου με την προοπτική να παραχωρηθεί στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων.

Εξέλιξη ωστόσο που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει χώρα με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα να ανήκει έως σήμερα στην Κτηματική Υπηρεσία και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, η διαδικασία της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης της πόλης είναι ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο μέχρι τέλος Σεπτέμβρη αναμένεται να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.