Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση του Χρύσανθου Σαρλή στον Κώστα Καποδίστρια για το Λαζαρέτο

Λαζαρέτο
03 Αυγούστου 2021 / 13:35

Εις τα σχολια του Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Κων/νου Καποδίστρια επί της συνέντευξής μου

συνέντευξής μου αναφορικά με το Λαζαρέτο που έδωσα εις τον Δημοσιογράφο κ. Κορφιάτη και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, απαντώ τα ακόλουθα:

Κατ’αρχήν θεωρώ θετικό ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έσπευσε αμέσως να απαντήσει εις το κείμενο της συνέντευξής μου, που υποδηλώνει ότι εξ ίσου αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος.

Όμως η ουσία της απαντήσεώς του δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο.

Η θέση  του ότι το 2001 δεν υπήρχε Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά Νομαρχία Κέρκυρας μέχρι το 2010, συνιστά μέγα και ανεπίτρεπτο λάθος.

Η Περιφέρεια ιδρύθηκε το 1987, στα πλαίσια των 13 Περιφερειών της χώρας, ως κρατική υπηρεσία έχουσα κατά κύριο λόγο την αρμοδιότητα της διαχείρισης για την Περιφέρεια του Ιονίου, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και λειτούργησε, ως τέτοια, μέχρι και το 2010  ότε μετασχηματίστηκε στην σημερινή αιρετή Περιφέρεια. Προς επιρρωση, του υπενθυμίζω ότι τα ονόματα των 10 Περιφερειαρχων που διετέλεσαν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το 1987 μέχρι το 2010 είναι αναρτημένα σε μαρμάρινο πίνακα στην έδρα της Περιφέρειας.

Κατά συνέπεια η απάντησή του, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το 2001 μέχρι το 2010, άφησε εκτός ενέργειας την οφειλόμενη  από αυτον έρευνα και απαντηση περί της τύχης της πρότασης του τότε Δήμου Κερκυραίων το 2001 προ την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για ένταξη στο Γ΄Κ.Π.Σ του έργου του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΛΑΖΑΡΕΤΟ συνοδευόμενο υπό τεχνικού δελτίου και της σχετικής μελέτης.

Εάν ερευνήσει τα σχετικά αρχεία της ανωτέρω περιόδου, θα διαπιστώσει και την ύπαρξη της μελέτης και του τεχνικού δελτίου του Δήμου Κερκυραίων και τις σχετικές ενέργειες στα πλαίσια της δικαιοδοσίας της υπό της τότε Περιφέρειαρχου Κας Κανελλοπούλου.

Δεδομένου δε ότι τμήματα του πακέτου της πρότασης του συνολικού έργου ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ, όπως η αποκατάσταση του σωζόμενου διώροφου κτιρίου και της εκκλησίας φέρονται ότι εκτελέστηκαν στην περίοδο αυτή, καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός του «ότι δεν υπήρχε καμία μελέτη ούτε αδειοδότηση απλά περιγραφή και καλή διάθεση, τα υπόλοιπα παραπληροφόρηση».

Όσον αφορά την κατακλείδα της απάντησης του κ. Περιφερειάρχη, ελπίζω να μη μας οδηγήσει σε κύκλο νέας άπρακτης εικοσαετίας (2021-2041) οπότε η εκπνοή της θα συμπέσει με τους εορτασμούς των 100 χρόνων της Εθνικής Αντίστασης!!

Κέρκυρα 3 Αυγούστου 2021 Χρυσανθος Σαρλης