Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας λένε το ...νερό νεράκι

Λαϊκή Συσπείρωση
01 Αυγούστου 2021 / 11:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τραγική η κατάσταση και οι ευθύνες» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειας Κέρκυρας

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:


Τεράστια προβλήματα σε ελλείψεις νερού παρατηρούνται και αυτό το καλοκαίρι σε όλη την έκταση του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Το νερό νεράκι λένε κυριολεκτικά σε Δάφνη, Καββαδάδες, Αφιώνα, Αυλιώτες, Περουλάδες, Μαγουλάδες, Αγραφούς, Καβαλλούρι, Καρουσάδες, Σινιές, Νησάκι.

ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ

Για την κατάσταση αυτή ασφαλώς “δεν φταίει το κακό το ριζικό μας”. Η περιοχή μας, σε ό,τι αφορά το νερό, είναι προικισμένη από τη φύση όσο λίγες.

Θυμίζουμε ότι:
- είμαστε πρώτοι σε βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και
- διαθέτουμε πηγές ικανές να υδροδοτήσουν όλο το νησί.





ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν το 2021 από την μη ύπαρξη νερού οι χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου μας είναι το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και των διορισμένων ή εκλεγμένων τους στελεχών ως νομάρχες, περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Από το κάδρο των υπευθύνων δεν απουσιάζει φυσικά ο σημερινός δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας ο οποίος έχει διαχειριστεί “το νερό” 16 χρόνια ως δήμαρχος και 4 ως νομάρχης. Το “έργο” όλων των παραπάνω δυνάμεων και πολιτικών στελεχών είναι:

- οι ανεπαρκείς και μη λειτουργικές υποδομές,
- το πεπαλαιωμένο δίκτυο με τις τεράστιες διαρροές,
- η υποβάθμιση σε προσωπικό της υπηρεσίας ύδρευσης,
- η μη αξιοποίηση των φυσικών αποθεμάτων νερού.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Το ίδιο έργο της αναποτελεσματικότητας βλέπουμε να συνεχίζεται και από τη σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Παρά τις διαμαρτυρίες των προέδρων και των κατοίκων στις βρύσες δεν φθάνει σταγόνα νερό παρά μόνο ο … κοπανιστός αέρας των υποσχέσεων “σύντομα θα λυθεί”, “τις επόμενες ημέρες θα έχετε νερό” και των δικαιολογιών “φταίει η μεγάλη κατανάλωση”, “φταίει το μηχάνημα”, “φταίει ο σωλήνας”, “φταίει η ΔΕΥΑΚ”, “φταίνε οι προηγούμενοι”, “φταίει η ζέστη”, “φταίει η ανομβρία”!

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ

Πίσω από την αναποτελεσματικότητα που μας “πνίγει” και μας οδηγεί στο να ξεροσταλιάζουμε υπάρχει ένα τεράστιο παιχνίδι συμφερόντων. Απώτερος στόχος της συνειδητής όξυνσης της “δυσκολίας” εξασφάλισης από το κράτος του νερού είναι το να πλασαριστεί ως “ώριμο φρούτο” “σωτηρίας” η ιδιωτικοποίησή της διαχείρισής του. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η εκμετάλλευση των μεγάλων αποθεμάτων νερού της ευρύτερης περιοχής των Χωροεπισκόπων έχει πολλούς “μνηστήρες”. “Μνηστήρες” για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου. Ένα έργο πάντως που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε σε πρώτη φάση να μεταφέρει νερό μόνο στο υπόλοιπο νησί (!) ενώ στην τελική του να φέρει το … “κλείσιμο” των βρυσών μας εξαιτίας των τεράστιων αυξήσεων από την ιδιωτικοποίησή του. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το κύριο, βέβαια, σήμερα είναι ότι ως Δήμος βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να μην το έχει συνειδητοποιήσει η δημοτική αρχή αλλά χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν και κινδυνεύουν από την έλλειψη του νερού. Είναι λοιπόν επιτακτικό να υπάρξουν άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης της κατάστασης (επισκευές βλαβών, προμήθεια ανταλλακτικών ή μηχανημάτων, μεταφορά νερού, εξασφάλιση εργατοτεχνιτών κλπ). Πρέπει να χτυπήσει συναγερμός ώστε τις επόμενες ώρες να υπάρχει νερό παντού. Δεν ζητάμε από τη δημοτική αρχή τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα. ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ

ΟΡΜΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ “ΝΕΡΟ”

Άποψή μας είναι ωστόσο, πως και τα προβλήματα του νερού αναδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης πολιτικής κατάστασης. Είναι σαφές πως δεν πρόκειται να “πιούμε νερό” όσο “ποτίζεται” η αντιλαϊκή πολιτική. Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί εάν η αγανάκτηση δεν γίνει ένα ορμητικό “ποτάμι” διεκδίκησης και ανατροπής. Ένα “ποτάμι” που θα βάλει μπροστά τις ανάγκες του λαού και τα δικαιώματά του. Μπορούμε!