Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Απογειώθηκαν» οι Γερμανοί στις αφίξεις του Ιουλίου. Σταδιακή αύξηση στις κρατήσεις βλέπουν ξενοδόχοι και καταλυματίες

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
31 Ιουλίου 2021 / 12:00
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για σταδιακή αύξηση στις κρατήσεις το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάνουν λόγο οι επαγγελματίες τουρισμού στην Κέρκυρα, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία από την κίνηση στο αεροδρόμιο «Ι.Καποδίστριας», καθώς ο Ιούλιος «κλείνει» με 1.623 αφίξεις πτήσεων από το εξωτερικό έναντι των 699 του Ιουνίου.

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος τα σκήπτρα κρατούν οι Γερμανοί με 320 πτήσεις και ακολουθεί η Βρετανία με 255, η Γαλλία με 162, η Ιταλία με 156 και η Πολωνία με 146.
«Η Γερμανία με τις 320 πτήσεις και τους 48.000 επιβάτες έχει ξεπεράσει κατά 3.000 την κίνηση του Ιουλίου του 2019, όπου τότε είχαμε 45.000 επιβάτες. Ωστόσο φέτος έχουμε ένα επιπλέον Σαββατοκύριακο τον Ιούλιο σε σχέση με εκείνον του 2019», σημείωσε ο ίδιος.

Παρότι μάλιστα η Γερμανία είχε εντάξει περίπου πριν από δυο εβδομάδες την Ελλάδα, όπως και την Ολλανδία στις «περιοχές κινδύνου» εκδίδοντας σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων τουριστικών ταξιδιών, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους υπηκόους της, όπως φάνηκε και από τα παραπάνω στοιχεία.

Όπως παρατήρησε ο κ.Ρούσσος, από 18 Ιουλίου για πρώτη φορά, οι πτήσεις από την βρετανική αγορά διαμορφώθηκαν σε διψήφιο νούμερο από μονοψήφιο που ξεκίνησαν αρχές του μήνα. Ειδικότερα από τις 18 Ιουλίου και μετά καταφθάνουν από την Βρετανία περίπου 10-20 πτήσεις την ημέρα. «Η κίνηση στο αεροδρόμιο είναι ικανοποιητική και ο Αύγουστος προδιαγράφεται ότι θα έχει την ίδια κίνηση με τον Ιούλιο», τόνισε.

55%-60% οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία

Η κίνηση του αεροδρομίου αποτυπώνεται και στις πληρότητες των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων , καθώς πλέον τα χαμόγελα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν και να μπαίνουν χρήματα στα άδεια ταμεία. Παραδοσιακά βέβαια ο Αύγουστος είναι ο μήνας που καταγράφεται η κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ωστόσο, δεδομένου των αντίξοων συνθηκών που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει για φέτος, ιδίως με την παρατεταμένη απουσία της βρετανικής αγοράς, οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ικανοποιημένοι.

«Το τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφεται μια σταδιακή αύξηση στις κρατήσεις με μέσο όρο 55%-60%», επισήμανε στην «Ε» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρος Ρόκκας. Όπως δήλωσε, παρότι αναμένονταν μια έκρηξη των αφίξεων από την Βρετανία μετά τις 19 Ιουλίου, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον άναψε το «πράσινο φως» για ταξίδια στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε και η κίνηση από την βρετανική αγορά διαμορφώνεται μόλις στο 15%! «Από την στιγμή που οι Βρετανοί αντιμετώπιζαν παρατεταμένα lockdown, οι χώρες που έμπαιναν στην λίστα ασφαλών προορισμών τροποποιούνταν συνέχεια. Πώς να μπουν στην διαδικασία να κλείσουν τις διακοπές τους και να πρέπει στην επιστροφή να μπουν σε καραντίνα και να πληρώσουν PCR τεστ;», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η γερμανική αγορά ελλείψει της βρετανικής πηγαίνει καλά σε κρατήσεις κατέχοντας την πρώτη θέση αυτή την στιγμή στον τουρισμό της Κέρκυρας.

Αυξητική τάση και στα ενοικιαζόμενα

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει και στα ενοικιαζόμενα και στις βίλες, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός. «Δεν περάσαμε τα επιθυμητά ποσοστά, ωστόσο υπάρχει μια αυξητική τάση στα ενοικιαζόμενα και στις βίλες. Όλοι ευελπιστούμε πως αν η εικόνα αυτή συνεχιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο θα μπορέσουμε να καλύψουμε την ζημιά του προηγούμενου διαστήματος», παρατήρησε. Σημείωσε δε ότι οι πληρότητες διαμορφώνονται στο 45%-50% και σίγουρα πολύ καλύτερα από τον Ιούνιο. Όπως ανέφερε, παρότι οι επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες έδωσαν από νωρίς το παρόν στο νησί, ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του τουρισμού σε όλο του το φάσμα.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.