Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
31 Ιουλίου 2021 / 10:29

Μπορεί το δουλεμπόριο με την παραδοσιακή μορφή του 18ου και 19ου αιώνα να μην υπάρχει πλέον στην Ευρώπη, έχουν παρατηρηθεί όμως νέα φαινόμενα, τα οποία εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της δουλείας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων εξέδωσε η Επιτροπή Ισότητας & Δικαιωμάτων της ΝΕ Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Όπως επισημαίνεται το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, ή όπως διεθνώς ονομάζεται, του human trafficking, με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση του προσώπου που το υφίσταται, δεν είναι δυστυχώς ούτε άγνωστο ούτε πρόσφατο.

Μπορεί το δουλεμπόριο με την παραδοσιακή μορφή του 18ου και 19ου αιώνα να μην υπάρχει πλέον στην Ευρώπη, έχουν παρατηρηθεί όμως νέα φαινόμενα, τα οποία εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της δουλείας. Το εύρος του  φαινομένου της σύγχρονης μορφής δουλείας εμπλέκει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σε συνδυασμό με τη διακρατική συγκρότηση των εγκληματικών ομάδων ή οργανώσεων που εμπλέκονται στην ανάπτυξή του, καθιστούν ολοένα και δυσχερέστερη την καταγραφή και την καταπολέμησή του.

Η εμπορία ανθρώπων μπορεί να αφορά στην εκμετάλλευση της  εργασίας (καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία), στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών/ σεξουαλική εκμετάλλευση (ιδίως γυναικών και παιδιών), στην παιδική πορνογραφία, την επαιτεία, στην αφαίρεση οργάνων, ιστών η/και άλλων στοιχείων του ανθρώπινου σώματος, στο εμπόριο βρεφών και παιδιών για παράνομες υιοθεσίες, στους καταναγκαστικούς γάμους και στη στρατολόγηση ανηλίκων σε ένοπλες συρράξεις.

Με κεντρικό σύνθημα «Οι φωνές των θυμάτων μας δείχνουν το δρόμο» -«Victims’ Voices Lead the Way» η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων μας ζητά να ακούσουμε αυτές τις φωνές, να ευαισθητοποιηθούμε, να αντιδράσουμε.
Γιατί όσο διαρκεί το φαινόμενο, ακυρώνει τους αιώνες πολιτισμού για τους οποίους περηφανευόμαστε.