Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από φθινόπωρο η ανάπλαση του Άλσους Γαρίτσας- Ανεμόμυλου

Άλσος
28 Ιουλίου 2021 / 17:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ν.Καλόγερος: Μέσα στον Σεπτέμβριο θα προκύψει ο οριστικός ανάδοχος του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέσα στο φθινόπωρο- εκτός απροόπτου- αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του Άλσους Γαρίτσας- Ανεμόμυλου, ένα έργο το οποίο θα αναμορφώσει με ουσιαστικές παρεμβάσεις τον χώρο, συμβάλλοντας  στην ποιότητα ζωής, στην ελκυστικότητα της πόλης και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Νίκος Καλόγερος ο προσωρινός ανάδοχος έχει προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία και εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες  διαδικασίες τον Σεπτέμβριο θα προκύψει ο οριστικός ανάδοχος, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Πρόκειται για ένα στοίχημα της νέας Δημοτικής Αρχής, καθώς  αποτελούσε ένα όραμα τόσο των κατοίκων όσο και των πολιτικών αρχών. Ήδη από τη δεκαετία του 2000 είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες αναβάθμισης των χώρων, ενώ ένα έργο ανάπλασης, είχε δημοπρατηθεί αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ μετατρέποντας το έργο σε διακαή πόθο όλων των απελθουσών αρχών, με τελευταίο τον κ.Νικολούζο που το συμπεριέλαβε στα έργα ΟΧΕ Κέρκυρας και ενδεχομένως η πράξη αυτή να βοήθησε στην ένταξη του έργου στο  «Ε.Π. ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020».

Το έργο

Οι εργασίες θα υλοποιηθούν σε τρία υποέργα: ένα έργο με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ – ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ» και μια προμήθεια με τίτλο «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΛΣΟΥΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ- ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ». Το τρίτο υποέργο αφορά την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το έργο ανάπλασης συνοπτικά περιλαμβάνει :
-Εργασίες βελτίωσης των υφιστάμενων παιδικών χαρών στο Άλσος Γαρίτσας- Ανεμομύλου
– Εργασίες αναβάθμισης στο υφιστάμενο γήπεδο καλαθοσφαίρισης.
-Τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής ενηλίκων για υπαίθρια άσκηση σε χώρο βόρεια του γηπέδου μπάσκετ και κοντά στην παιδική χαρά ανεμομύλου.
-Συνολική αντικατάσταση της ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης.
-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και στηλών.
-Δημιουργία γηπέδων πετάνκ.
-Δημιουργία χώρου εκδηλώσεων με μικρή κερκίδα.
-Συνολική ανακατασκευή των κτισμάτων των τουαλετών.
-Επισκευή των πεζοδρόμων.
– Κατασκευή νέας πίστας σκέιτ σε χώρο με έκταση περίπου 900τ.μ. ο οποίος γειτνιάζει με το γήπεδο μπάσκετ.
-Τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος.
-Οι εναπομείναντες χώροι πρασίνου αναβαθμίζονται με την εγκατάσταση χλοοτάπητα στα τμήματα που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά και αυτόματου ποτίσματος όπου απαιτείται. Στα τμήματα πρασίνου προς τη θάλασσα φυτεύεται σε όλο το μήκος το φυτό μπούζη που θα δώσει και χρώμα. Στα μεσαία τμήματα προτείνεται η φύτευση του φυτού λίπια σε όλο το μήκος. Σε όλο το μήκος των διαδρομών και των μονοπατιών ο χώρος οριοθετείται με μπορντούρα από πιξάρια.
-Κλαδέματα.
-Επισκευή του παραλιακού πεζοδρομίου και όδευση τυφλών.
-Αντικατάσταση εξοπλισμού και προσθήκη νέου (κάδοι- πάγκάκια – τραπέζια πιγκ- πογκ και μπριτζ – σκάκι.


Εργασίες σε νεκρή περίοδο

Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού  προϋπολογισμού 2.851.212,04 ευρώ, είναι η 31/12/2022. Ωστόσο οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν εκεί δεν αποκλείεται να επιφέρουν μια αναστάτωση στις επιχειρήσεις εστίασης που αναπτύσσονται με χώρο και επί των αλσών, προερχόμενες ήδη από μια παρατεταμένη αργία λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κ.Καλόγερο  οι εργασίες που ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν μπροστά από τα καταστήματα θα πραγματοποιηθούν σε νεκρή περίοδο και σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες.

«Η αναστάτωση που ενδεχομένως να δημιουργούνταν, θα ήταν αν δεν είχαν αφαιρέσει τα σκέπαστρα. Εφόσον υπήρξε σωστή συνεννόηση με τους καταστηματάρχες και την Τεχνική Υπηρεσία αλλά και με την δήμαρχο έχουν αφαιρεθεί όλα από τους ίδιους οικειοθελώς και έχει αλλάξει πραγματικά η εικόνα τους άλσους, έχει γίνει πιο όμορφο και ανθρώπινο. Στα σημεία που θα αφαιρεθούν κάποια δέντρα και θα τοποθετηθούν κάποια άλλα, εκεί αν υπάρχει ένα κατάστημα θα κατευθύνουμε τον εργολάβο ώστε να κάνει τις εργασίες μπροστά από αυτό σε νεκρή περίοδο ή σε συνεννόηση πάντα με τον επιχειρηματία. Δεν θα υπάρξει αναστάτωση στη λειτουργία τους. Το έργο ωστόσο δεν θα κατευθυνθεί με βάση  απόλυτα την προτεραιότητα που έχουν οι καταστηματάρχες αλλά την προτεραιότητα που χαράσσει ο δήμος για το όφελος των συνδημοτών του», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.