Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση Φαϊτά στον Σαρλή για το πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας

Αλεξανδρος Φαϊτάς
22 Ιουλίου 2021 / 13:48

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα κ.Σαρλή» τιτλοφορείται το κείμενο του πρ. προέδρου Αλέξ. Φαϊτά, με το οποίο απαντά σε πρόσφατη αρθρογραφία του πρώην δημάρχου Κερκυραίων για το σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης του νησιού:

Προ ημερών δημοσιεύθηκε σε ορισμένους ιστότοπους της Κέρκυρας και σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τις 20-7-2021 με τίτλο «Η περίοδος
2011-2019 υπήρξε για τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ περίοδος απόλυτης παρακμής», επιστολή του πρώην Δημάρχου Κέρκυρας, κυρίου Χρύσανθου Σαρλή και επικεφαλή σήμερα της Δημοτικής παρατάξεως με την επωνυμία «Κερκυραϊκή Αναγέννηση», με θέμα την ύδρευση της νήσου Κέρκυρας. Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, είναι τόσο ανακριβές, και τόσο υποτιμητικό για τις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων που με αναγκάζει να απαντήσω εις αυτήν. Και εκ των προτέρων ζητώ συγγνώμη για το μέγεθος της απάντησής μου. Δεν μπορώ όμως να κάνω κάτι διαφορετικό Οσον αφορά  λοιπόν αυτό καθεαυτό το άρθρο σας κύριε Σαρλή ,οφείλατε πρίν εκτελέσετε την εντολή προάσπισης της βωβής και ανύπαρκτης  κυρίας Υδραίου, να έχετε ενημερωθεί στοιχειωδώς τουλάχιστον για την ΔΕΥΑΚ και να μην καταφεύγετε σε αοριστολογίες και ψέματα εκθέτοντας πρώτα από όλα τον εαυτό Σας. Μόνο  σε δύο θέματα  θα Σας ενημερώσω κύριε Σαρλή και ελπίζω από εδώ και στο εξής να τα μάθετε.1 Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ  ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ το 2011, αλλά επί Δημαρχίας Υδραίου. Εάν εσείς ως μέλος του Δ.Σ. δεν καταλάβατε τι ψηφίσατε και τι αποφασίσατε δεν φταίω εγώ ,και. 2.Οταν αναφέρεται στο κείμενό σας ότι ή είσπραξη από λογαριασμούς νερού για το 2020 (1ος -9Ος του 2020) ανέρχεται σε 58,4 για τον πρώην Δήμο Κερκυραίων και 41,6% για τους πρώην Δήμους της νήσου Κέρκυρας, αυτό και μόνο αποτελεί ένδειξη αποτυχίας της σημερινής αρχής και την αιτία της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης εις την οποία έχει περιέλθει η δημοτική επιχείρηση, αφού και εάν θεωρηθούν τα  νούμερα αληθή, για τα οποία εγώ έχω αμφιβολίες και έτσι λοιπόν ακόμη, προκύπτει ότι για το 42,4% του πρώην Δήμου Κερκυραίων και για το 58,4 % των πρώην Δήμων της Κέρκυρας δεν έχουν εκδοθεί λογαριασμοί. Αυτό το βλέπεται ως θετικό για τη σημερινή πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΕΥΑΚ  ή ως ομολογία αποτυχίας?

Αναφέρεστε στο κείμενο Σας την κακή κατάσταση των πρώην περιφερειακών ΔΕΥΑ. Περί αυτών οφείλουν να Σας απαντήσουν οι  Δήμαρχοι των  πρώην Δήμων, μετά των οποίων και με αρκετούς απ’αυτούς  υπήρξατε  συνοδοιπόροι Στους σοσιαλιστικούς Σας αγώνες. Εγώ δεν έχω τίποτα να αναφέρω περί αυτών. Οπως επίσης δεν θα απολογηθώ εγώ για τη δημοτική αρχή 2011 -2014.

Ας απολογηθούν οι τότε υπεύθυνοι. Ούτε φυσικά θα απολογηθώ για την αδράνεια που επέδειξαν οι όποιοι υπεύθυνοι γιατί δεν προχώρησε το έργο των φραγμάτων για είκοσι και πλέον χρόνια. Επειδή όμως κάνετε αναφορά στα παρόμοια έργα Κρήτης και Ρόδου να Σας ενημερώσω ότι αυτά αποφασίστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν επί παντοδυναμίας ΠΑΣΟΚ, όταν δηλαδή ήσασταν και εσείς Δήμαρχος. Πήρατε εσείς καμία χρηματοδότηση και δεν την αντιλήφθηκα?

Σας ενημερώνω λοιπόν ότι η δημοτική αρχή Νικολούζου, εις την οποία εγώ είχα την τιμή για τρία περίπου χρόνια να είμαι πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, ουδέποτε εγκατέλειψε την ιδέα και τις προσπάθειες για το μεγάλο έργο της ύδρευσης  του νησιού. Απόδειξη δε αυτού αποτελεί και η επιστολή την οποία απηύθυνα την 1η Δεκεμβρίου 2017, μεταξύ των άλλων στον τότε Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα, στον τότε υπουργό Επικρατείας Αλέξανδρο Φλαμπουριάρη, στον τότε υπουργό κ.Χρήστο Σπρίντζη  στους τότε βουλευτές Κερκύρας και σε άλλους υπηρεσιακού παράγοντες.

Στήν επιστολή λοιπόν αυτή, αφού εκθέτω την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κέρκυρα και στο θέμα της ύδρευσης καταλήγω επί λέξει : « Εάν κάποια όργανα της κυβέρνησης  έχουν κατά νου την αλλαγή όλου του σχεδιασμού, τότε καλείται η κυβέρνηση να προτείνει και να προωθήσει άμεσα τη συνολική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης του νομού Κερκύρας καθόσον το πρόβλημα αυτό είναι μείζονος σημασίας, το έχει επί σειρά ετών διαχειριστεί η κεντρική κυβέρνηση και δεν μπορεί να επιλυθεί με ενέργειες είτε της ΔΕΥΑ Κερκύρας είτε του Δήμου Κέρκυρας.

Ελπίζουμε ότι όλα τα παραπάνω θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και ότι η σημερινή κυβέρνηση θα προωθήσει τόσο τα έργα της  1ης  Φάσης όσο και τη συνολική εκτέλεση του έργου και ότι δεν θα αποτελέσει τον νεκροθάφτη του.»  Η επιστολή αυτή έχει λάβει αριθμό πρωτ. 11975/1-12-2017 του βιβλίου εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων της ΔΕΥΑΚ, την οποία εάν θέλετε μπορεί να την αναζητήσετε, εάν δεν έχει εξαφανισθεί, όπως εξαφανίσθηκε από το σαϊτ της ΔΕΥΑΚ. Από το περιεχόμενο της επιστολής Σας προκύπτει ότι υποτιμάται τη χρηματοδότηση των 47.000.000 ευρώ. Μπράβο Σας. Πολύ φιλολαϊκή θέση!!!!

Και επειδή Κύριε Σαρλή φοράτε τις παρωπίδες που σας τοποθέτησε η κυρία Υδραίου και μηδενίζετε τα πάντα, προκειμένου να καλύψετε την ανυπαρξία της και συνακόλουθα και τη δική Σας ανυπαρξία και σε αυτόν τον τομέα, οφείλω να Σας ενημερώσω τι έκανε η Δημοτική αρχή Νικολούζου την περίοδο 2015-2019, σε εποχές δηλαδή σκληρού μνημονίου, στα θέματα της ΔΕΥΑΚ με τη βοήθεια βέβαια όλου του Δ.Σ. και προπαντός  των εργαζομένων στην επιχείρηση  .

1. Πλήρωσε κάθε απαίτηση των εργαζομένων ακόμη και αυτές που προήρχοντο και πρίν το 2010.

2.  Επεξέτεινε τις αποθήκες και τις γέμισε από κάθε είδους εξαρτήματα, αντλίες και ανταλλακτικά.

3. Ανανέωσε το στόλο των αυτοκινήτων με την αγορά 30 και πλέον αυτοκινήτων.

4. Εξοφλούσε τους λογαριασμούς ΔΕΗ (λάμβανε και  έκπτωση συνέπειας), πλήρωνε κάθε χρόνο τα δάνεια της  (ένα μάλιστα λήξεως 2027 το εξόφλησε),
  εξοφλούσε κάθε νόμιμη και τιμολογημένη απαίτηση εργολάβου και προμηθευτή.

5. Δημιούργησε νέα ιστοσελίδα σύγχρονη, φιλική και χρηστική προς τους καταναλωτές.

6. Αφησε  ταμείο 2.000.000 περίπου ευρώ, αφού πέρασαν από το ταμείο της εταιρείας μεγαλοφειλέτες, που είχαν ξεχάσει ακόμη και την  ύπαρξη της επιχείρησης. Ολα αυτά χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση ή δανεισμό.

Επιπρόσθετα.   Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας:

1. Η πόλη της Κέρκυρας είχε επί 24ωρο νερό, όταν πριν από λίγα χρόνια τους καλοκαιρινούς μήνες είχε πολύωρες καθημερινές διακοπές.

2. Πολλά χωριά του νομού είχαν συνεχή ροή νερού επί 24ωρου βάσεως 365 μέρες το χρόνο. Όσα προβλήματα παρουσιάσθηκαν και δυστυχώς παρουσιάσθηκαν αρκετά, αντιμετωπίσθηκαν, στα πλαίσια του εφικτού, έγκαιρα. Φυσικά οποιαδήποτε παράπονα των καταναλωτών ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία απόλυτα δικαιολογημένα.

3. Οι ζημίες στο πεπαλαιωμένο δίκτυο του Νομού αποκαθίσταντο σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.

4. Τοποθετήθηκε νέο δίκτυο ύδρευσης και έγιναν επεκτάσεις  αυτού με ίδιες δαπάνες 50.000 μέτρων και πλέον.

5. Κατασκευάσθηκαν δύο νέες μονάδες αντίστροφης όσμωσης, ενώ αφήσαμε σε διαδικασία δημοπράτησης ακόμη δύο (Πόρτα Ρεμούντα και Κουλίνες) και συντηρήθηκαν στοιχειωδώς οι υπόλοιπες, ενώ αφήσαμε μόνιμη εργολαβία επίβλεψης αυτών. Νερό  καλής ποιότητας δόθηκε δωρεάν στους συμπολίτες μας.

6. Εγιναν  για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά τον αριθμό, δέκα  νέες γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία της Κέρκυρας.

7. Λειτούργησαν με προβλήματα ορισμένοι, αλλά  λειτούργησαν, δώδεκα -12- βιολογικοί καθαρισμοί.

8. Αποκαταστάθηκαν χρόνια προβλήματα του αποχετευτικού δικτύου  με αντικαταστάσεις τμημάτων αγωγών, επιδιορθώσεις αυτών κ.λ.π.

Προγραμματίσθηκαν  και αφήσαμε σε εξέλιξη:
1. Την πρώτη φάση του έργου «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ», προϋπολογισμού
47.000.000 ευρώ.

2. Εκτελείται ήδη το έργο ανασυγκρότησης και επέκτασης του βιολογικού
Κερκύρας, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ χρηματοδοτούμενο από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».Πρώτη φορά μετά από εικοσιπέντε χρόνια έπεσαν χρήματα στο βιολογικό της Κέρκυρας.

3. Προχωρήσαμε το  έργο «ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ –ΜΠΕΝΙΤΣΩΝ». Ισως έχει τελειώσει.

4. Εχει τελειώσει το έργο της αντικατάστασης  του εσωτερικού δικτύου
ύδευσης Λευκίμμης, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ περίπου.

5. Προχωρήσαμε την κατασκευή του αγωγού ύδρευσης ΄Αγιος Μαρτίνος–Λούτσες.

6. Αποφασίσαμε και ξεκινήσαμε το έργο   «καταγραφή  δεξαμενών,
υδρομέτρων και διαρροών για όλο το νησί», προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ.

7. Δημοπρατήθηκε το αυτοχρηματοδοτούμενο έργο «Αγωγός εξόδου ΕΕΛ Λευκίμμης.» Δεν γνωρίζω τη σημερινή του εξέλιξη.

8. Αποφασίσθηκε το επίσης αυτοχρηματοδοτούμενο «Έργο συμπλήρωσης αποχέτευσης Ρόδας.» Δεν γνωρίζω της σημερινή του εξέλιξη.

9. Αντικατάστάθηκε με αυτοχρηματοδότηση ο  αγωγός αποχέτευσης οδού Προσαλέντου.

10. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ το έργο «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Άφρας» προϋπολογισμού έργου 650.000 ευρώ. Νομίζω ότι έχει δημοπρατηθεί.

11. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ με προϋπολογισμό 530.000 ευρώ το έργο «Αντικατάσταση αγωγού δικτύου ύδρευσης ΖΥΓΟΎ–ΝΗΣΑΚΊΟΥ.». Δεν γνωρίζω σε τι στάδιο βρίσκεται.

12. Εντάχθηκε στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» με  προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ το έργο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΑΡΕΛΙΩΝ». Νομίζω οτι δημοπρατήθηκε.

13. Κατατέθηκε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το έργο  «ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ».

14. Κατατέθηκε αίτημα ένταξης και χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ έργο με τίτλο  «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΗΓΩΝ».

15. Αγοράσθηκε με ίδιες δαπάνες ακίνητο  (παλαιό ΚΤΕΛ), με τίμημα
642.000 ευρώ. Αυτό αγοράσθηκε για να μεταφερθούν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ και να εξυπηρετούνται καλλίτερα οι καταναλωτές. Αλήθεια κύριε Σαρλή που είσθε και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου, έχετε πάρει χαμπάρι ότι επί δύο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο χώρο που αγοράσθηκε, με αποτέλεσμα δύο χρόνια τώρα η επιχείρηση να πληρώνει τσάμπα ενοίκια αφού χρησιμοποιείται ο μισθωμένος χώρος ακόμη και το αγορασθέν ακίνητο παραμένει κενό?

16.Είχαν δημοπρατηθεί ή είχε αποφασισθεί η διάνοιξη  οκτώ νέων γεωτρήσεων, σε διάφορα σημεία της Κέρκυρας. Δεν γνωρίζω την εξέλιξή τους.

17. Αντικαταστάθηκε αγωγός ύδρευσης στη Λευκίμμη, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ περίπου, αυτοχρηματοδοτούμενο έργο.

18. Είχε συνταχθεί και είναι έτοιμος να ψηφισθεί από το νέο Δ.Σ. και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ο νέος σύγχρονος Κανονισμός ύδρευσης.

Αποφασίσθηκε  και  έχουν δημοπρατηθεί η σύνταξη μελετών  με πιθανολογούμενο από εμέ αποτέλεσμα να έχουν  ήδη παραληφθεί οι μελέτες για την:
α] Επέκταση αποχετευτικού δικτύου Αγίου Μάρκου –Υψου –Δασιάς, με παράλληλη αναβάθμιση της ΕΕΛ Αγίου Μάρκου. Εκτιμώμενος  προϋπολογισμός έργου 8.000.000 ευρώ.
β] Αναβάθμιση και ανανέωση αποχετευτικού Κυνοπιαστών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό έργου 2.500.000 ευρώ.
γ] Αποχέτευση Λιαπάδων.
δ] ΄Υδρευση Βόρειας Κέρκυρας

Κύριε Σαρλή αυτά είναι όσα από μνήμης θυμάμαι να έγιναν τη τετραετία
(2015-2019) της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για την οποία εσείς αναφέρεται ότι « Η περίοδος 2011-2019 υπήρξε για τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ περίοδος απόλυτης παρακμής». Εάν έχετε πολιτικό θάρρος οφείλετε άμεσα και δημόσια
να αναθεωρήσετε την άποψη Σας για το έργο στη ΔΕΥΑΚ  της δημοτικής αρχής Νικολούζου, αφού λάβετε υπόψιν Σας και το γεγονός ότι κινηθήκαμε σε εποχές σκληρού μνημονίου, με σκληρό δημοσιονομικό έλεγχο, βρήκαμε άδεια ταμεία, και απευθυνθήκαμε  σε όλη την Κέρκυρα με σαράντα άτομα προσωπικό λιγότερα από όσα έχει στη διάθεση της η σημερινή δημοτική αρχή. Και για να το καταλάβετε ακόμη καλλίτερα δεν είχαμε στη διάθεση μας τον πακτωλό χρημάτων που είχατε εσείς ως Δήμαρχος, κανένα δημοσιονομικό έλεγχο  όπως συνέβαινε επί εποχής Σας και μόνον την πόλη της Κέρκυρας. Σημειώνω κύριε Σαρλή οτι: α) Δεν φταίει ούτε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ούτε η πανδημία που εντός δύο ετών καταφέρατε να αδειάσετε το ταμείο της επιχείρησης και να  χρεώσετε την επιχείρηση με
4.000.000 ευρώ τουλάχιστον. β) Δεν φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή που με την επιστολή Σας εκθέτετε ανεπανόρθωτα την πολιτική Σας μέντορα κυρία Υδραίου.

Κύριε Σαρλή, να σου υπενθυμίσω αφού εσύ το έχεις ξεχάσει, ότι εσύ ο σοσιαλιστής Δήμαρχος του 63% κατά το παρελθόν συγκρούστηκες με τον πατέρα Μητσοτάκη για να πάρεις και να αποδώσεις στον κερκυραϊκό λαό το ΜΟΝ ΡΕΠΟ και σήμερα στα στερνά του πολιτικού σου βίου αποτελείς το στυλοβάτη μιας δεξιάς δημοτικής αρχής που ποδηγετείτε από τον υιό Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι ο κερκυραϊκός λαός αυτό το αντιλήφθηκε έγκαιρα και το 63% το μετέτρεψε σε 7%. Μπράβο λοιπόν στους Κερκυραίους, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι έχουν μνήμη και ότι τιμωρούν την κατάλληλη στιγμή τις πολιτικές κωλοτούμπες. Και για να τελειώνω μια ερώτηση στον κύριο Χρυσόστομο Μπούκα τον πανίσχυρο και κατά γενική ομολογία επιτυχημένο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας. Συμφωνεί με τα καμώματα του αρχηγού του?
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΪΤΑΣ
Π.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ