Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έμπρακτη στήριξη για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου ζήτησε ο Κ. Λέσσης από τη Σ. Ζαχαράκη

Κώστας Λέσσης
17 Ιουλίου 2021 / 13:15
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ο Δήμαρxος Νότιας Κέρκυρας κατέθεσε στην Υφ. Τουρισμού υπόμνημα 10 σημείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την στήριξη του Υπουργείου ώστε να αναπτυχθούν στην Νότια Κέρκυρα δύο επιπλέον βασικές μορφές τουρισμού, ζήτησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κ.Λέσσης. Η πρώτη αφορά τον περιβαλλοντικό τουρισμό και η δεύτερη την δημιουργία μιας σειράς καταφυγίων τουριστικών σκαφών με αξιοποίηση των λιμενίσκων της Νότιας Κέρκυρας 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στην Κέρκυρα, όπου από χθες πραγματοποιεί σειρά επαφών με παράγοντες της τουριστικής οικονομίας και της αυτοδιοίκησης α' και β΄ βαθμού.
Το μεσημέρι η κ.Ζαχαράκη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών με τις τρεις δημοτικές αρχές του νησιού.
Στη συνάντηση ο κ.Λέσσης κατέθεσε υπόμνημα 10 σημείων ζητώντας την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου για την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη του νεοσύστατου Δήμου Νότιας Κέρκυρας.

Ειδικότερα στο ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσίασε ζήτησε την επιμέρους μέριμνα ώστε:

1. Να αναπτυχθούν στην Νότια Κέρκυρα δύο επιπλέον βασικές μορφές τουρισμού πέραν του υπάρχοντος μοντέλου ήλιος-θάλασσα. Η πρώτη αφορά τον περιβαλλοντικό τουρισμό με ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος τις Αλυκές Λευκίμμης, την Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, και την περιοχή του Ίσσου.     

2. Η δεύτερη αφορά την δημιουργία μιας σειράς καταφυγίων τουριστικών σκαφών με αξιοποίηση των λιμενίσκων της Νότιας Κέρκυρας που σήμερα βρίσκονται εγκαταλειμμένα στην δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ Α.Ε. . Προς αυτό το σκοπό ζητούμε τη στήριξή σας στο Υπουργείο Ναυτιλίας από το οποίο διεκδικούμε την απόδοση των λιμενίσκων και την δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

3. Ειδικότερα σε ότι αφορά το τουριστικό καταφύγιο της Φιορούλας στη δυτική ακτή, αποκλειστικά δημοτικής δικαιοδοσίας, για το οποίο υπάρχουν ώριμες μελέτες επιθυμούμε την έμπρακτη στήριξη των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού για την ολοκλήρωση των μελετών και σχετικών αδειοδοτήσεων.

4. Επιπλέον ο Δήμος μας έχει διασφαλίσει μέσω του ΠΔΕ χρηματοδότηση άνω των 2 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση της θέσης Μπούκα στη Λευκίμμη. Ως προς αυτό σας ζητούμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, καθώς οι υπο-στελεχωμένες υπηρεσίες μας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν έγκαιρα.

5. Φρονούμε επίσης πως το Υπουργείο οφείλει να παρέμβει στον χρηματοδοτικό μηχανισμό του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων και να διασφαλίσει απευθείας χρηματοδότηση για την τουριστική προβολή των Δήμων  στους ίδιους τους Δήμους. Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση της τουριστικής προβολής είναι ένα προνόμιο που έχει επιφυλαχτεί αποκλειστικά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

6. Η ανωτέρω χρηματοδότηση είναι απαραίτητη προκειμένου να οικοδομήσουμε την έννοια του τουριστικού προορισμού {Νότια Κέρκυρα – South Corfu}. Στην προσπάθεια αυτή θεωρούμε απαραίτητη την συνδρομή του ΕΟΤ με τεχνογνωσία.

7. Επιπλέον σας ζητούμε να προωθήσετε την ίδρυση μονάδας τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με έδρα εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Πολλοί νέοι μας έχουν ανάγκη επαγγελματικής τουριστικής κατάρτισης και ο Νότος φιλοξενεί πολλές τουριστικές μονάδες ικανές να στηρίξουν το εγχείρημα.

8. Ζητούμε επίσης την παρέμβασή σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει μέτρο ενίσχυσης της ανακαίνισης και επαναλειτουργίας πεπαλαιωμένων μικρών τουριστικών καταλυμάτων. 

9. Ως προς τη διακίνηση επισκεπτών, θεωρούμε ότι η υπέρμετρη επιβάρυνση της Πόλης της Κέρκυρας ως βασική πύλη ακτοπλοϊκής εισόδου επισκεπτών για όλο το νησί μπορεί και πρέπει να μετριαστεί με την περαιτέρω αναβάθμιση του λιμένα Λευκίμμης.

10. Τέλος θέλουμε την στήριξη σας στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου τουριστικού θαλάσσιου χώρου μεταξύ Νότιας Κέρκυρας, Παξών και Πάργας με πρώτη προϋπόθεση την εποχική επιδότηση ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των τριών προορισμών.

«Θεωρούμε κ. Υφυπουργέ πως όλα τα ανωτέρω συγκροτούν ένα όραμα και ταυτόχρονα μια στρατηγική στόχευση για τον τουρισμό της Νότιας Κέρκυρας και ευελπιστούμε στην έμπρακτη βοήθεια και στήριξή σας προς επίτευξη αυτών των στόχων», τόνισε ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας.

Νωρίτερα η Υφυπουργός πραγματοποίησε επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις, όπου είχε την ευκαιρία να γευθεί τα προϊόντα της κερκυραϊκής γης, ενώ ξεναγήθηκε σε δυο νέες τουριστικές μονάδες στη μέση και νότια Κέρκυρα.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.