Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος San Giacomo: Σε ποια κανονικότητα επιστρέφει η ζωή της πόλης;

Σαν Τζιάκομο
16 Ιουλίου 2021 / 15:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η παλιά πόλη επιστρέφει στα ίδια προβλήματα που βαλτώνουν και διαιωνίζονται» επισημαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Η σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προκαλεί στον καθένα αλλά και συλλογικά μία αίσθηση ανάκτησης της καθημερινής ελευθερίας.

Συγχρόνως όμως γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα σύμφωνα και με τις προβλέψεις θα καθυστερήσει αρκετά και ότι για αυτό οι αντοχές μας θα δοκιμάζονται ακόμα για καιρό.

Οι σημερινές αβεβαιότητες για το αύριο είναι πολλές. Η πανδημία κατάφερε σοβαρά τραύματα σε ανθρώπινο, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό κεφάλαιο αυξάνοντας προγενέστερες ευαλωτότητες και ανισότητες και καταδεικνύοντας προϋπάρχουσες αδυναμίες οργάνωσης και διοίκησης.

Αναλογιζόμενοι την επιστροφή της πόλης στην  κανονικότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους τομείς διαχείρισης ζητημάτων που διαχρονικά εκκρεμούν, πιστεύουμε ότι θα ήταν λάθος να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας εποχή ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές: την πεπατημένη της αναβλητικότητας, του αργού βηματισμού, του μη σχεδιασμού, του μη συντονισμού των υπηρεσιών και των αποσπασματικών και μεσαίων λύσεων.

Αντίθετα, η συγκυρία που ζούμε σήμερα επισημαίνει τους  επιπρόσθετους λόγους για τους οποίους τα σημαντικά ζητήματα πρέπει να προσεγγίζονται υιοθετώντας ένα μοντέλο όχι μόνο χρηστής αλλά και διορατικής Διοίκησης. Μιας Διοίκησης ικανής να εκπονήσει με οξυδέρκεια και  να εφαρμόσει στοχευμένα ένα μακρόπνοο σχέδιο βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης.

Ως πολιτιστικός σύλλογος κατοίκων του ιστορικού κέντρου είμαστε πεπεισμένοι ότι το Σχέδιο Διαχείρισης και ο Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας της Παλιάς Πόλης αποτελούν τα δυο βασικά επιχειρησιακά εργαλεία για έναν τέτοιο σχεδιασμό.

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή τους αφορά πρωτίστως στην αειφόρο αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος και θα αναδεικνύει την συνέχεια ανάμεσα στον πνευματικό μας πολιτισμό και τον πολιτισμό της καθημερινότητας, που υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει.

Σε ό, τι αφορά τον Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος, υπενθυμίζουμε ότι προ διετίας η παρούσα δημοτική Αρχή είχε ζητήσει προτάσεις για την αναθεώρηση – επικαιροποίησή  του. Οι προτάσεις κατατέθηκαν, όμως μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε καμία πρόοδο και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφοντας  σταδιακά στην κανονικότητα διαπιστώνουμε και την σταδιακή παλινδρόμηση σε μία καθημερινή αστική λειτουργία που πάσχει σοβαρά σε κανονιστικά-ρυθμιστικά μέτρα ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι και εκείνα που ισχύουν δεν εποπτεύονται επαρκώς και μόνο πολύ χαλαρά ασκείται ένας έλεγχος. Συχνά δε και για αυτό απαιτείται η επώδυνη εμπειρία της επώνυμης καταγγελίας. Εξ αυτού το γνωστό φαινόμενο και οι επίσης γνωστές του συνέπειες: Μία μειοψηφία ποικιλόμορφης αυθαιρεσίας καταφέρνει  να υποβαθμίζει την πολιτιστική παράδοση της πόλης και να ταλαιπωρεί την ζωή των κατοίκων της.

Επιπλέον το αίτημα διεύρυνσης του Κανονισμού προκειμένου να συμπεριλάβει μία δέσμη μέτρων που θα ρυθμίζουν το Κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη ή τουλάχιστον δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής κάτι σχετικά με την δημιουργία νέων περιφερειακών χώρων στάθμευσης, μια ενέργεια δηλαδή που προφανώς αποτελεί και το πρώτο βήμα για τη συνολική επίλυση αυτού του προβλήματος.

Επισημαίνεται ότι οι περιφερειακοί χώροι στάθμευσης συνδέονται άμεσα και με το  σχέδιο ανάδειξης εμβληματικών σημείων του ιστορικού κέντρου ( Παλαιά Ανάκτορα, Κάτω Πλατεία , Καποδιστρίου, Λαϊκή Αγορά κ.α.) από όπου θα πρέπει σταδιακά να απομακρύνονται τα αυτοκίνητα βάσει ενός σχεδιασμού που θα αντικαθιστά τις καταργούμενες θέσεις σε αυτά τα σημεία. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε διαχρονικά να γινόμαστε μάρτυρες ματαίωσης των ήδη  προγραμματισμένων αλλά και μελλοντικών έργων ανάπλασης και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου.

Δεν μπορούμε για αυτό να μην εκφράσουμε την απογοήτευσή μας βλέποντας τα ίδια προβλήματα να βαλτώνουν και να διαιωνίζονται. Ο πολιτιστικός σύλλογος San Giacomo θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με την Δημοτική Αρχή με το αίτημα της ενημέρωσης για τον Κανονισμό και της άμεσης επανεκκίνησης αυτού του ζητήματος εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί σοβαρά όλους όσους ζουν, δραστηριοποιούνται και ενδιαφέρονται για την βιώσιμη προοπτική του τόπου.