Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυτοψία και Ειδικό Σχέδιο της Πυροσβεστικής για το Λαζαρέτο

Λαζαρέτο
15 Ιουλίου 2021 / 17:09

Η επίσκεψη έγινε με εντολή του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Κέρκυρας πύραρχου Νίκου Κολοβού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτοψία στο Λαζαρέτο, στο πλαίσιο απόφασης που έχει ήδη ληφθεί για την άμεση εκπόνηση και εφαρμογή Ειδικού Σχεδίου προστασίας της νησίδας από τον κίνδυνο καταστροφικής πυρκαγιάς, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί κλιμάκιο αξιωματικών των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κέρκυρας με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιονίων Νήσων αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη.

Η επίσκεψη έγινε με εντολή του ιδίου και με παράλληλη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, σύμφωνα με οδηγίες του, από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Κέρκυρας πύραρχο Νίκο Κολοβό, που επίσης ανέλαβε σχετικές πρωτοβουλίες. 

Ο τελευταίος, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή,  έχει εκδώσει απόφαση για την άμεση συμπλήρωση προϋπάρχοντος Γενικού Σχεδίου αντιμετώπισης του κινδύνου με Ειδικό επιχειρησιακό Σχέδιο, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαίτερων συνθηκών στη νησίδα και των κινδύνων που επισήμανε ομάδα πολιτών στο γνωστό υπόμνημά της την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, παρακολουθεί ο ίδιος προσωπικά το θέμα αυτό, διερευνώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως το Λιμενικό Σώμα.

Για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας της νησίδας -που λόγω της μετατροπής της σε φασιστικό ιταλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης αντιστασιακών την περίοδο της Κατοχής αποτελεί ίσως το σημαντικότερο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στα Επτάνησα και έχει ανακηρυχθεί Ιστορικός Τόπος για τον λόγο αυτό και για άλλους λόγους-  συνεχίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και είναι σε εξέλιξη επαφές και συσκέψεις αρμοδίων παραγόντων του ευρύτερου τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Μέρος αυτών αποτελούν πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, ως γνωστόν, ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Αντώνης Σουρβίνος.

Από την πλευρά αρμοδίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας μελετάται για τις επόμενες ώρες ή ημέρες, όπως έγινε γνωστό σε μέλη της ομάδας των εννέα πολιτών που συνέταξαν και υπέβαλαν το γνωστό υπόμνημα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η διενέργεια εκτεταμένου νέου καθαρισμού στο Λαζαρέτο.

Συγχρόνως, μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων από άλλη ομάδα πολιτών κυρίως του τεχνικού-επιστημονικού χώρου που είχαν επισκεφθεί το Λαζαρέτο, προωθούνται  ειδικότερα μέτρα, για την πλήρη υλοποίηση των οποίων έχει δεσμευθεί η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, σχετικά με την προστασία/θωράκιση του Τοίχου Εκτελέσεων στη νησίδα, όπου κυρίως την περίοδο 1947-1949 εκτελέστηκαν δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης επειδή δεν συμφωνούσαν να αποκηρύξουν το πολιτικό κόμμα της επιλογής τους (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), το ΕΑΜ και τα οράματά τους. Επίσης, έχει αποφασιστεί η καταγραφή και εκτίμηση των καταστροφικών ζημιών που έχουν προκληθεί από αγνώστους σε εγκαταστάσεις, κυρίως του μελλοντικού Μουσείου. Για τα ζητήματα αυτά έχει εκδηλώσει εξάλλου το ενδιαφέρον της, όπως αναμενόταν λόγω της συναρμοδιότητάς της, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων. 

Γενικότερα, είναι εντυπωσιακή, θα λέγαμε, η εκδήλωση προσωπικού ενδιαφέροντος από κορυφαίους παράγοντες κρατικών υπηρεσιών του νομού για λύσεις στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα και την ανάδειξη του πλούσιου σε μηνύματα Αγώνα για τη Ζωή από την περίοδο ακόμη της Ενετοκρατίας, όταν ήταν μόνο λοιμοκαθαρτήριο, σπουδαίου αυτού Ιστορικού Τόπου, όπου σε μεταγενέστερη περίοδο, προφανώς με πνεύμα αυτοθυσίας είχε αναλάβει διοικητής νοσοκομείου, σε νεαρή ηλικία, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Πέραν αυτών, έχουν αναπτύξει δραστηριότητες για το θέμα της πυροπροστασίας του Λοζαρέτου κινήσεις εθελοντών πολιτών και η ένωση πυροσβεστών Κέρκυρας με τον πρόεδρό της Νίκο Καραταράκη. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για το ευρύτερο θέμα της διάσωσης και ανάδειξης της Ιστορίας της νησίδας, με έμφαση τον χαρακτήρα της ως Μνημείου που υποδηλώνει και εκφράζει ειδικότερα και τους αγώνες του λαού της Κέρκυρας και της Επτανήσου για τη Ζωή με δικαιώματα και την Ελευθερία, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία, αυτή τη φορά από Κερκυραίους και μάλλον και άλλους Επτανήσιους του μουσικού - καλλιτεχνικού χώρου.