Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας εγκαλεί Δήμο και Περιφέρεια για την αντιμετώπιση των αστέγων

ΣΥΡΙΖΑ
13 Ιουλίου 2021 / 09:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έλλειψη κοινωνικής πολιτικής καταλογίζει στην Αυτοδιοίκηση η Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη διαχείριση του προβλήματος από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα και γενικότερα τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου και την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής:

Το συμβάν με τους δύο αστέγους που διέμεναν στο δρόμο σε κεντρική περιοχή της πόλης και κυρίως ο τρόπος που το διαχειρίστηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κέρκυρας κ. Α. Σκούπουρας ανέδειξε για άλλη μια φορά το θέμα των αστέγων και γενικότερα την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και της Περιφέρειας.
    
Εγκαλούμε τον Αντιδήμαρχο διότι  παραβαίνοντας τον νόμο και  με τη θεσμική του ιδιότητα κίνησε τη διαδικασία της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής παραγγελίας, παρότι  υπάρχει συγγενής του ενός τουλάχιστον άστεγου πολίτη ( Άρθρο 96 παρ. του Ν. 2071/1992). Ειδικότερα, δρομολόγησε την ψυχιατρική εξέταση και την πιθανή εισαγωγή σε Δομή Ψυχικής Υγείας, θεωρώντας τους εξ αρχής ψυχικά ασθενείς και πιθανόν φορείς μολυσματικών ασθενειών.Το γεγονός προκάλεσε και την αντίδραση του Ψυχιατρικού Τομέα.
    
Είναι κοινή λογική ότι  άνθρωποι  που για μεγάλο διάστημα αφέθηκαν στη μοίρα τους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, δεν είναι σε θέση υπό αυτές τις συνθήκες διαβίωσης να εφαρμόσουν γενικές οδηγίες προστασίας και προφύλαξης. Επειδή μάλιστα οι συγκεκριμένοι  δήλωσαν ‘εκ πεποιθήσεως άστεγοι’,  τους απέδωσαν για άλλη μια φορά την περιβόητη ατομική ευθύνη, ενώ πρόκειται για εξ ορισμού ευάλωτες και αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες.

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν ερώτησης του δημοτικού συμβούλου Γ. Καρύδη και η Δήμαρχος υποσχέθηκε λήψη μέτρων, προφανώς αναφερόμενη στην συνεργασία του Δήμου με την ΜΚΟ Equal Society και ανακοίνωσε πρόγραμμα με τον βαρύγδουπο τίτλο «πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας» για τους αστέγους ή εν δυνάμει αστέγους, ή απειλούμενους με αστεγία.

Δεν απαξιώνουμε την προσφορά της ΜΚΟ που αποτελεί την μοναδική σχετική δομή που λειτουργεί,υπάρχουν όμως  κάποια θέματα που θέλουμε να επισημάνουμε:

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της ΜΚΟ Equal Society το πρόγραμμα είναι μικρό, αφορά 4 διαμερίσματα για τα οποία καλύπτεται το ενοίκιο. Η διαδικασία και το πλήθος των δικαιολογητικών που απαιτούνται  προκειμένου να ενταχθεί ένας άστεγος, κατόπιν μοριοδότησης, αποκλείει στην πραγματικότητα τους αστέγους που βρίσκονται στο δρόμο σε κοινή θέα και δεν απαντά στο ερώτημα ποια πρόνοια υπάρχει για αυτούς που αποκλείονται λόγω χαμηλής μοριοδότησης ή άλλων λόγων.

Με δεδομένο ότι η αδυναμία πρόσβασης σε κατάλληλη στέγαση αποτελεί παραβίαση θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, η πρόσβαση σε κατάλυμα όλων, ιδίως όσων βιώνουν την απόλυτη φτώχεια και τον αποκλεισμό είναι το πρώτο βήμα. Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό με ειδικές πρόνοιες για εύρεση εργασίας.

Αυτή την πρόσβαση οφείλουν να εξασφαλίσουν η Δημοτική και η Περιφερειακή αρχή αξιοποιώντας αδιάθετα κτίρια, για την κάλυψη βασικών αναγκών των αστέγων συμπολιτών μας. Η προστασία και η φροντίδα των κοινωνικά αποκλεισμένων και όσων αδυνατούν να διασφαλίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες  διαβίωσης είναι υποχρέωση όλων μας.

Θα θέλαμε τέλος να μας απαντήσει η κα Δήμαρχος πως συμβαδίζει  η διαχείριση του συμβάντος που καταγγέλλουμε   με την Χάρτα Δικαιωμάτων των Αστέγων που η ίδια υπέγραψε στην συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε (23-11-2020) ή με την πρόσφατη απόφαση της Διάσκεψης της Λισαβόνας (21-6-2021) και την πλατφόρμα που υιοθέτησε για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας.

                                                                                        Κέρκυρα, 12/07/2021