Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Άλμα» στις κρατήσεις από Βρετανία βλέπουν οι τουριστικοί πράκτορες της Κέρκυρας

Κρατήσεις
09 Ιουλίου 2021 / 13:34
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προβληματίζει η αυξητική ροή των κρουσμάτων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μεγάλο «μπαμ» στις κρατήσεις αναμένουν τουριστικοί πράκτορες και στην Κέρκυρα μετά το ελεύθερο που έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες της Βρετανίας να ταξιδεύουν από τις 19 Ιουλίου στις χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στην «πορτοκαλί» λίστα, χωρίς ωστόσο, να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Χαράλαμπο Βούλγαρη εκτιμάται ότι η έκρηξη κρατήσεων για την Ελλάδα αρχής γενομένης από αυτό το Σαββατοκύριακο θα βάλει στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος και πάλι την Κέρκυρα, ως έναν από τους κατεξοχήν δημοφιλείς προορισμούς για τους Βρετανούς.

«Θα υπάρξει μεγάλη ροή κρατήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο και θεωρούμε ότι η Κέρκυρα θα έχει σημαντικό μερίδιο , καθώς ως προορισμός προτιμάται από τους Άγγλους. Επισκέπτες θα έχουμε από αυτήν την εβδομάδα, καθώς μετά την εφαρμογή του μέτρου δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους. Ο Ιούλιος ωστόσο δύσκολα θα σωθεί», τόνισε στην «Ε» ο κ.Βούλγαρης επισημαίνοντας ότι από σήμερα έχουν ξεκινήσει να γίνονται κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας από Βρετανούς.

Εξάλλου, όπως δήλωσε η British Airways οι αναζητήσεις για διακοπές σε «πορτοκαλί» χώρες μετά το «πράσινο φως» που άναψε η βρετανική κυβέρνηση, αυξήθηκαν κατά 45% προχθές σε σύγκριση με την ίδια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Οι εταιρείες αναμένουν να γίνει ‘’μπαμ’’ στις κρατήσεις και να υπάρχει μεγάλη αύξηση από αύριο και μεθαύριο, λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν», ανέφερε ο Σπύρος Χαλικιόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA).

Προβληματίζει ο αριθμός των κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβληματίζει η αυξητική τάση των κρουσμάτων που υπάρχει στην χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, ενώ και στην Κέρκυρα καταγράφεται διψήφιος αριθμός. Η παρουσία επιπλέον επισκεπτών στο νησί, ώστε να πάρει μπρος ο τουρισμός που μονοπωλείται κυρίως από τους Βρετανούς και να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία προβληματίζει και λειτουργεί σαν δίκοπο μαχαίρι. «Είναι δίλημμα γιατί το νησί εξαρτάται από την αγγλική αγορά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Τα πιστοποιητικά και τα τεστ βέβαια που επιδεικνύουν κατά την άφιξή τους είναι αξιόπιστα», παρατήρησε ο κ. Χαλικιόπουλος.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, όλοι ανεξαιρέτως οι επισκέπτες που έρχονται από Βρετανία και Ρωσία υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους.

Πληρότητες

Μέχρι στιγμής οι πληρότητες που καταγράφονται στα ξενοδοχεία ποικίλλουν. Σχετικά καλές πληρότητες εμφανίζουν τα 5στερα ξενοδοχεία της τάξης του 50%-60%, ενώ τα μικρότερης κατηγορίας από 20%-30% κάνοντας εμφανή την απουσία της βρετανικής αγοράς.

Όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 30%.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Περικλή Κατσαρό, καλά πηγαίνει η περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας σε αντίποδα με τον Κάβο, την Λευκίμμη, το Σιδάρι, το Νησάκι, τον Άγιο Στέφανο και την Κασσιώπη. Οι επισκέπτες προέρχονται κυρίως από τα Βαλκάνια, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Γαλλία, το Ισραήλ, ενώ ανοδική πορεία καταγράφεται από την Πολωνία.

«Αυτό που πρέπει να επανεξεταστεί είναι το άνοιγμα της Κέρκυρας και σε άλλες αγορές, ώστε να μην υπάρχει αυτό το μονοπώλιο από την Βρετανία που στοίχισε ακριβά στην Κέρκυρα. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τους φορείς θα πρέπει για την επόμενη σεζόν να προχωρήσουν σε μια σωστή καμπάνια και σε άλλες αγορές που θα βοηθήσουν και στην επέκταση της σεζόν», επισήμανε ο κ.Κατσαρός.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.