Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με ρυθμούς «χελώνας» η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Κέρκυρας (video)

Μελίτα Ανδριώτη
09 Ιουλίου 2021 / 08:13
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

6 μεγάλες και 8 μικρές εργολαβίες συνολικού ποσού 18 εκ. ευρώ προχωρούν με βήμα ...σημειωτόν - Δαιδαλώδεις οι γραφειοκρατικές διαδικασίες

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λακκούβες, απουσία διαγράμμισης και σήμανσης, καθιζήσεις, κατεστραμμένα τμήματα, καλάμια και κλαδιά δένδρων που βρίσκονται στις άκρες των δρόμων και περιορίζουν την ορατότητα, σκαμμένοι οδοί είναι η εικόνα που παρουσιάζει το πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας από το βορρά έως το νότο αυξάνοντας τον κίνδυνο για ατυχήματα. Το τίμημα για την Κέρκυρα είναι ήδη βαρύ. Ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην άσφαλτο ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Το εκτεταμένο «λίφτινγκ» που απαιτείται για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό μεγάλου μέρους από τα 550 χλμ περίπου του οδικού δικτύου σε όλο το νησί αποτελεί κοινή απαίτηση όλων των κατοίκων, καθώς πέρα από τον καθημερινό κυκλοφοριακό φόρτο τα προβλήματα διογκώνονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι από την αυξημένη τουριστική κίνηση.



Δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες

Ωστόσο, τα μεγαλόπνοα σχέδια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για ουσιαστικά έργα που θα αναμορφώσουν τον οδικό χάρτη της Κέρκυρας «σκοντάφτουν» στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται. Ενώ όπου προσπαθούν να ιεραρχήσουν παρεμβάσεις, τα έργα καθυστερούν, καθώς μόνο για την εκπόνηση μελέτης απαιτείται τουλάχιστον 5 μήνες, ενώ λόγω της πανδημίας οι Επιτροπές διαγωνισμών δεν έχουν συνέλθει για καιρό, με αποτέλεσμα όλα τα μεταβατικά στάδια που μεσολαβούν να έχουν καθυστερήσει! Αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να παραμένει βαριά ασθενής.

18 εκατ. Ευρώ

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 18 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ που κληρονόμησε η νυν Περιφερειακή αρχή από την προηγούμενη για την αποκατάσταση του ταλαιπωρημένου οδικού δικτύου σε όλο το νησί κατάφεραν να εξαργυρωθούν πριν από λίγο καιρό και να ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις, η συμβασιοποίηση όμως αυτών κινείται με διαφορετικές ταχύτητες για το κάθε έργο. «Βρήκαμε μόνο χρήματα και κωδικούς και εμείς τα μετατρέψαμε σε μελέτες και δημοπρατημένα έργα. Η κατάσταση του οδικού δικτύου της Κέρκυρας είναι σε άθλια κατάσταση και οι δρόμοι είναι σουρωτήρια. Η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να φέρει το οδικό δίκτυο προσωρινά σε υποφερτή κατάσταση μέχρι να συμβασιοποιηθούν και να ξεκινήσουν οι μεγάλες εργολαβίες, τις οποίες έχει προγραμματίσει, δημοπρατήσει και έχει προχωρήσει σε ένα στάδιο. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα τα έργα θα συμβασιοποιηθούν και οι πολίτες θα δουν στην πράξη να ξεκινούν έργα πνοής για το νησί μας», τόνισε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε τοιχία αντιστήριξης, μπάρες, διαγραμμίσεις, σημάνσεις, προστατευτικές μπάρες, ασφαλτοτάπητες και ασφαλτικά έργα.


   Μελίτα Ανδριώτη, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας


Ειδικότερα τα έργα που πρόκειται να γίνουν αφορούν τα εξής σημεία:

- Βελτίωση βασικού οδικού δικτύου Βόρειας Κέρκυρας 3.837.850 ευρώ (εγκρίθηκε το α΄πρακτικό δημοπρασίας)

- Βελτίωση βασικού οδικού άξονα Κέρκυρα-Κάβος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου Νότιας Κέρκυρας 3.003.000 ευρώ (πέρασε από Οικονομική Επιτροπή στις 2-6-2021,ανακήρυξη α΄αναδόχου)

- Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου Όρους και Βορειοδυτικής Κέρκυρας 4.512.500 ευρώ (Πέρασε από Οικονομική επιτροή στις  21-10-2020 και έκτοτε αναμένουν να συνεδριάσει η Επιτροπή διαγωνισμού)

-Βελτίωση Ε. Οδού Τζάβρου Παλαιοκαστρίτσας – Συνδετήριων επαρχιακών οδών και Μέσης Κέρκυρας 4.577.400 ευρώ (πέρασε από Οικονομική Επιτροπή στις 30-06-2021, εγκρίθηκε το β’ πρακτικό δημοπρασίας και κατοχυρώθηκε το έργο στον οριστικό ανάδοχο)

-Αποκατάσταση επαρχιακής οδού υπ’ αριθμόν 6 (Βουνιατάδες- Άγιος Ματθαίος) 1.044.450 ευρώ (έχει συμβασιοποιηθεί)

-Ανακατασκευή συστήματος φωτεινών σηματοδοτών με νέο σύστημα τηλεδιαχείρισης 1,7 εκατ ευρώ (Εγκρίθηκε στις 24-06-2021 το γ’πρακτικό και είναι στο στάδιο της συμβασιοποίησης )

8 μικρές εργολαβίες

Στο μεταξύ για να καλύψει το χρονικό κενό από την δημοπράτηση των έργων μέχρι την συμβασιοποίησή τους η ΠΙΝ προχώρησε σε οχτώ μικρές εργολαβίες (αφορούν σε συντηρήσεις δικτύων Η/Φ και Φ/Σ βόρειας, νότιας και μέσης Κέρκυρας, οριζόντια κατακόρυφη σήμανση ασφάλιση, επούλωση λακκουβών δικτύου βόρειας και μέσης Κέρκυρας, ευπρεπισμός οδικού δικτύου ΠΕ Κέρκυρας) με πρόχειρους διαγωνισμούς (60.000 ευρώ +ΦΠΑ) ώστε να επουλωθούν λακκούβες και να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια με διαγραμμίσεις και ευπρεπισμούς μέχρι να ξεκινήσουν τα μεγάλα τεχνικά και ασφαλτικά έργα αλλά και εκείνα της οδοποιίας. «Σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα προστεθεί ένας ακόμη μεγάλος από χρήματα του ΕΣΠΑ που δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα και αφορά την αντικατάσταση του ασφαλτοτάπητα στο τμήμα Βρυώνη-Μωραΐτικα π/υ 5 εκατ.ευρώ», διευκρίνισε η κ.Ανδριώτη.

Αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου

Παράλληλα, όπως τόνισε, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης αν και οι μελέτες για το έργο οδικής ασφάλειας στην Κέρκυρα (προϋπ. 8 εκατ. ευρώ) έχουν εγκριθεί, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η ΠΙΝ με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και την Εγνατία ΑΕ, ωστόσο αναζητείται το χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.