Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επανασυντονισμός των καναλιών της Digea από τις 13 Ιουλίου, στην Κέρκυρα

Ψηφιακή τηλεόραση
05 Ιουλίου 2021 / 19:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να επανασυντονίσουν τον δέκτη της τηλεόρασης ή του αποκωδικοποιητή τους, θα χρειαστεί, στις 13 Ιουλίου,

όσοι λαμβάνουν επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea από τα κέντρα εκπομπής, καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται σε νέες συχνότητες, ενώ από τις παλιές συχνότητες το σήμα θα διακοπεί οριστικά.
 
Ο λόγος για τη μετάβαση
 
Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η νέα μετάβαση γίνεται ουσιαστικά για να πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των τηλεοπτικών δικτύων στο φάσμα που παραμένει για την ψηφιακή τηλεόραση.
 
Με την πραγματοποίηση του απαραίτητου επανασυντονισμού του δέκτη στον οποίο θα προβούν οι τηλεθεατές, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 13 Ιουλίου, θα εμφανιστούν αυτόματα και τα κανάλια Υψηλής Ευκρίνειας (High Definition) εφόσον διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει την τεχνολογία HD.
 
Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:
- να μεταβεί στο μενού του δέκτη του,
- να επιλέξει «Εγκατάσταση» ή «Ρυθμίσεις » (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη),
 *εάν επιλέξει αυτόματο συντονισμό, ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα,
 *εάν επιλέξει χειροκίνητο συντονισμό, ο δέκτης αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας,
- στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ ΝΑΙ
- επιλέγει έξοδο ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.

Σε περίπτωση που η τηλεόραση θα εξακολουθεί να δείχνει «μαύρο» μετά από τον επανασυντονισμό, ενδεχομένως ο δέκτης να κρατάει στη μνήμη του τα ήδη αποθηκευμένα προγράμματα στις παλιές συχνότητες, οι οποίες είναι πλέον ανενεργές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα αποθηκεύσει εκ νέου. Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται η διαγραφή όλων των αποθηκευμένων προγραμμάτων και η πραγματοποίηση νέου συντονισμού. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει επαναφορά του δέκτη στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις και στη συνέχεια πραγματοποίηση νέου συντονισμού.
 
Σε περίπτωση που μετά τον επανασυντονισμό βλέπετε σε κάποια κανάλια μαύρη οθόνη, το όνομα του σταθμού και ακούτε τον ήχο τότε η συσκευή σας δεν υποστηρίζει τη λήψη των προγραμμάτων σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition). Μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τα αγαπημένα σας προγράμματα σε τυπική ευκρίνεια ή εναλλακτικά να προμηθευτείτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει τη λήψη σε Υψηλή Ευκρίνεια.