Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Οι Δήμοι χρειάζονται γενναία χρηματοδότηση

Επιστημονικό συνέδριο
05 Ιουλίου 2021 / 18:59

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, με παρέμβασή της σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, έθεσε ως κύριο αίτημα στον Υπ. Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη την άμεση χρηματοδότηση των Δήμων για να ολοκληρωθούν ουσιώδη έργα και προγράμματα.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ. Πλούσιο σε θεματολογία και ιδιαιτέρως χρήσιμο για τα στελέχη της αυτοδιοίκησης ήταν το επιστημονικό συνέδριο με θέμα την «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και Δημοσιονομικός Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο που πέρασε στην Κόρινθο. Στο συνέδριο συμμετείχε με παρεμβάσεις της σε ειδικές συνεδρίες και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μ. Υδραίου συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γ. Πουλή.


O Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στην έναρξη του Συνεδρίου

 
Το συνέδριο αποτέλεσε ένα σημαντικό μέσο για την ενημέρωση αιρετών και υψηλόβαθμων στελεχών των Δήμων για την σωστή λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή θέσεων και απόψεων τόσο μεταξύ των αιρετών α΄ βαθμού όσο και με στελέχη της Κυβέρνησης τα οποία παρέστησαν και χαιρέτισαν την διοργάνωση.
 
Παρών στο συνέδριο ήταν και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στον οποίο η Δήμαρχος Μ. Υδραίου έθεσε ως κύριο αίτημα τη γενναία χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα ουσιώδη έργα και προγράμματα. Ειδικότερα, η Μ. Υδραίου στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι Δήμοι με την ανάληψη των καθηκόντων τους ήρθαν αντιμέτωποι με τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας  και τόνισε ότι ο α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης στάθηκε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας σε όλο το εύρος αρμοδιοτήτων του. Αυτό, όπως είπε, δεν επέτρεψε την υλοποίηση των προεκλογικών προγραμμάτων με γρήγορους ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά δε την ανακύκλωση, η Δήμαρχος επεσήμανε ότι πρόκειται για διαδικασία η οποία είναι συμμετοχική και ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ένταξή της στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης.
 
Το ζήτημα, όπως ανέφερε, απασχολεί το σύνολο των Δήμων της χώρας και πέραν των ενεργειών της αυτοδιοίκησης απαιτείται και γενναία πολιτική ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Επίσης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης με πόρους αλλά και με το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που θα της επιτρέψει να προωθήσει έργα, δράσεις και ουσιώδη ζητήματα με γρήγορους ρυθμούς.
 
Η Μ. Υδραίου πέραν της συμμετοχής της στην εναρκτήρια διαδικασία του συνεδρίου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και σημαντικές ομιλίες ανθρώπων εγνωσμένου κύρους και επιστημοσύνης. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν και η ειδική συνεδρία που αφορούσε την δημογραφική πολιτική και ισότητα φύλων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορίνθου με ομιλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρίας Συρεγγέλα με τη συμμετοχή και των δεκαεννέα γυναικών δημάρχων της χώρας.
 
Τη συνεδρία απασχόλησε όπως ήταν αναμενόμενο και το θέμα της κακοποίησης γυναικών. Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, στην παρέμβασή της, επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου και παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να ενταχθεί στην εκπαίδευση ειδικό μάθημα αγωγής ισότητας των φύλων. Από την πλευρά της η Υφυπουργός έκανε γνωστό ότι ήδη ως αποτέλεσμα και πρόσφατων συζητήσεων, πρόκειται από τη νέα χρονιά το μάθημα αυτό να συμπεριληφθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


Σε ειδική συνεδρία το θέμα δημογραφικής πολιτικής και ισότητας φύλων