Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας

Ντουμπρόβνικ
02 Ιουλίου 2021 / 16:29
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα και δεύτερος σε παγκόσμια κλίμακα μετά το Ντουμπρόβνικ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) έγινε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα και δεύτερος σε παγκόσμια κλίμακα μετά το Ντουμπρόβνικ (2018-2019).

Η ανακοίνωση της συμμετοχής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ακολουθεί την αξιολόγηση του προορισμού από την GSTC, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και διήρκεσε για πέντε μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Δήμος και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάστηκαν με το GSTC και τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την αξιολόγηση των στόχων αειφορίας της περιοχής και για το σχεδιασμό ενός «οδικού χάρτη» για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού.

Η α’ φάση αξιολόγησης, η οποία συμπεριελάμβανε μια αρχική αποτύπωση της κατάστασης, καθώς και ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων μερών του Δήμου, ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Ακολούθησε η β’ φάση από 8-17 Ιουνίου με επιτόπια αξιολόγηση της ομάδα του GSTC, σε συνεργασία με αξιωματούχους του Δήμου και του ΟΛΚE, όπου επισκέφτηκαν σημεία ενδιαφέροντος και υποδομές του νησιού, και διοργάνωσαν συζητήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του προορισμού της Κέρκυρας, για να αποκτηθεί  μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων που θα αντιμετωπιστούν στην πορεία ανάπτυξης μιας στρατηγικής αειφόρου τουρισμού.

Οι αξιολογήσεις προορισμού της Κέρκυρας, που συγχρηματοδοτήθηκαν με το CLIA και διενεργήθηκαν από το GSTC, στοχεύουν στην παροχή δεδομένων αναφοράς και στην εύρεση τρόπων για ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές τους.
Η αξιολόγηση προορισμού GSTC επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες αειφορίας προορισμού: διαχείριση και διοίκηση προορισμού, οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινότητας και της ευημερίας των επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος.

Σκοπός είναι να παρέχει δεδομένα αναφοράς και να αναζητήσει μεθόδους για την ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μέσω ενός οδικού χάρτη για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας , που θα αποτελέσει τη βάση σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία.

Σχετικά με το GSTC

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) ιδρύθηκε το 2010 με πρωτοβουλία 32 παγκόσμιων οργανισμών αφιερωμένων στην αειφόρο ανάπτυξη. Στόχος του είναι να διενεργεί αξιολογήσεις προορισμών και να βοηθά τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν τρόπους για ισορροπημένη ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Κριτήρια Προορισμού για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και διοίκησης τουριστικών προορισμών και Κριτήρια για ξενοδοχεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.