Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεις απινιδωτές παρατημένοι στην τύχη τους στο ΕΑΚΚ

Πρώτες βοήθειες
29 Ιουνίου 2021 / 16:41
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα της υγείας των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε οργανωμένους χώρους και η ανάγκη ιατρικής βοήθειας

όταν παραστεί ανάγκη, έχει έρθει στο προσκήνιο με την περίπτωση του Έρικσεν πριν λίγες μέρες. Στο ΕΑΚ Κέρκυρας υπάρχουν τρεις απινιδωτές που είναι εργαλεία τα οποία μπορεί να σώσουν μια ζωή, αλλά το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθούν και από ποιον.

Πριν από 4 ή 5 χρόνια είχε γίνει η αγορά τους, από την τότε ΕΔ, μάλιστα είχαν πάει από το ΕΚΑΒ για να μάθουν στους ενδιαφερόμενους πώς να τους χρησιμοποιούν, αλλά από τότε τίποτα περισσότερο. Μιλάμε για χρήση ενός μηχανήματος που σώζει ζωές και θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν παραστεί ανάγκη να τον χρησιμοποιήσει.

Στο ΕΑΚΚ υπάρχει οργανική θέση για νοσοκόμο και μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν καλυμμένη, αλλά πλέον χηρεύει. Άλλωστε με 6 άτομα από τα 19 που λέει ο νόμος, τι να περιμένει κανείς. Ακόμα εκτός από έναν υποτυπώδες χώρο ιατρείου πίσω από τον χώρο της Γραμματείας στο κλειστό δεν υπάρχει ούτε στο κεντρικό γήπεδο ούτε στο κολυμβητήριο χώρος ιατρείου, αλλά ούτε και κάποιος που εγγυημένα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει απινιδωτή αν ποτέ χρειαστεί.

Μιλώντας με τον κ. Μόσχο που ασχολείται δεκαετίες σαν προπονητής στίβου στο ΕΑΚΚ, μας τόνισε ότι κάθε τόσο χρειάζεται ένα σεμινάριο πάνω στη χρήση του απινιδωτή και πρώτων βοηθειών ανά εύλογα χρονικά διαστήματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μαζική συμμετοχή από προπονητές ή ανθρώπους όλων των ομάδων ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει άνθρωπος που θα μπορεί να βοηθήσει.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια