Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη;

Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη;

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με εμπλεκόμενο και ένα ανήλικο παιδί, αναφέρεται η Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης για τη μητέρα.

24
Ιουνίου / 2021

H ανακοίνωση: 
Πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα της efsyn για άλλη μια υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας που διαδραματίστηκε στο νησί μας. Αφορά στη  σχέση μιας οδοντιάτρου με γιατρό, γιο γνωστής και εύπορης οικογένειας της Κέρκυρας.  Το μεταξύ τους σύμφωνο συμβίωσης ανέφερε ότι σε περίπτωση λύσης, η επιμέλεια του παιδιού (που γεννήθηκε το 2013)  ανατίθεται στη μητέρα.

Όταν η κατάσταση βίας, σωματικής και λεκτικής, έφτασε στο απροχώρητο, η μητέρα αποφάσισε να καταθέσει εξώδικο για λύση του συμφώνου συμβίωσης και να μετακομίσει μαζί με το παιδί. 

Ακολουθεί ένα δικαστικό αλαλούμ. Την υπόθεση αναλαμβάνει η εισαγγελέας Μαρία Τατάκη, η οποία με απόφαση του Αρείου Πάγου τέθηκε σε αργία επειδή επί των ημερών της «χάθηκαν» χίλιες δικογραφίες. Έτσι, παρά το ότι σε βάρος του πατέρα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για κακοποιητική συμπεριφορά, η έρευνα λίμναζε και τελικά διατάχθηκε νέα ανάκριση, που παρέπεμψε το παιδί να εξεταστεί από ανακριτή παρουσία παιδοψυχολόγου.

Το παιδί εξετάστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων το 2020 για θωπείες από τον πατέρα που καταγγέλλεται ότι έγιναν το 2018! Αλλά επέλεξε τη σιωπή. Όπως πολλά παιδιά που έχουν χειραγωγηθεί ή κακοποιηθεί. Η πραγματογνώμονας έκρινε ότι αφού το παιδί δεν μίλησε, δεν κακοποιήθηκε.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο πρόσφατα εξέδωσε βούλευμα με το οποίο απαλλάσσει τον πατέρα από την ποινική δίωξη και εκείνος πλέον στρέφεται εναντίον της μητέρας και ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού.

Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης δεν υπάρχει υπόμνημα της μητέρας καθώς ο ένας δικηγόρος της δυστυχώς απεβίωσε από κορονοϊό και ο άλλος είναι σοβαρά άρρωστος. Έτσι, η απόφαση των δικαστών εκδόθηκε χωρίς να ακουστούν οι θέσεις της!

Η νέα δικηγόρος της μητέρας, Αντωνία Λεγάκη, ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση στον εισαγγελέα Εφετών για να ασκήσει έφεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα στη μητέρα να εισακουστεί από τη Δικαιοσύνη. Διότι δεν είναι δυνατόν μια τέτοια υπόθεση να τελειώσει πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς οι δικαστές να δουν και τις δύο πλευρές, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στη μητέρα να μιλήσει, χωρίς στην πραγματικότητα να δοθεί η δυνατότητα της δίκαιης δίκης.

Εάν είναι ακριβή τα όσα καταγγέλλονται από την κ. Λεγάκη, πρόκειται για άλλη μια εξωφρενική υπόθεση διακρίσεων εις βάρος μιας γυναίκας και του παιδιού της. Άλλη μια υπόθεση όπου ο κακοποιητής –πλην όμως επιφανής και ευυπόληπτος- διεκδικεί την επιμέλεια του κακοποιημένου παιδιού του.

Άλλη μια περίπτωση που ο περίφημος νόμος Τσιάρα κλείνει τα μάτια στον κίνδυνο που εκθέτει ένα παιδί. Άλλη μια περίπτωση που η κακοποίηση μιας γυναίκας θεωρείται ‘οικογενειακή υπόθεση’.

Σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία συνταράσσεται από αλλεπάλληλα περιστατικά βίας/κακοποίησης, βιασμών, γυναικοκτονιών, με αποκορύφωμα αυτήν στα Γλυκά Νερά, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Απαιτείται  η μέγιστη ευαισθητοποίηση και η προστασία των θυμάτων. Πρωτίστως από τη Δικαιοσύνη. Για αυτό ζητούμε  να ανταποκριθεί στο αίτημα της μητέρας.  
 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ