Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκλογές ΕΠΣΚ: Δεν θα είναι αντιπροσωπευτικές με τον νόμο Αυγενάκη

ΕΠΣΚ
24 Ιουνίου 2021 / 18:26
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όταν ο Λ. Αυγενάκης αποφάσισε να κάνει ουσιαστικά καταγραφή του «αθλητικού δυναμικού της χώρας»

δηλαδή ομάδων, προπονητών, εγκαταστάσεων, αθλητών, διαιτητών, παραγόντων κλπ, θεωρήσαμε ότι επιτέλους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αφού υπήρχαν παράπονα για σωματεία, σφραγίδες κλπ και ήταν δικαιολογημένα.

Όμως στο κομμάτι της «αθλητικής αναγνώρισης» ενός σωματείου τα χαρτιά που απαιτούνται είναι τόσα πολλά, με τις περισσότερες ομάδες να μην προλαβαίνουν να τα συγκεντρώσουν στο χρονικό διάστημα που καθορίστηκε, κάτι λογικό αφού τα δικαστήρια είναι κλειστά και υπάρχει αδυναμία να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως τις 31/12/2020 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, να υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 25-30% με επιτυχή έκβαση της προσπάθειας που κατέληξε σε αναγνώριση.

Αφορμή του άρθρου οι εκλογές στην ΕΠΣΚ που μόλις 11 από τα 50 περίπου σωματεία έχουν δικαίωμα ψήφου την ερχόμενη Τετάρτη 30/6. Βέβαια έχουν προηγηθεί εκλογικές διαδικασίες σε πολλές Ενώσεις και σε ομοσπονδίες, με το εκλογικό σώμα να είναι πολύ μικρό και όχι αντιπροσωπευτικό των πραγματικών ομάδων που είναι στον χώρο.

Η αθλητική αναγνώριση είναι υποχρεωτική για τα σωματεία, αφού αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση των κατά καιρούς χρηματικών επιχορηγήσεων, εξασφαλίζει την αναγνώρισή τους από τις οικείες ομοσπονδίες και την πολιτεία, όπως και τη δυνατότητά τους να προπονούνται σε αθλητικές εγκαταστάσεις ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα σωματείο χωρίς αθλητική αναγνώριση μετά από 31/8/2021 θα του αφαιρεθεί και η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους χώρους προπόνησης και αγώνων, αν δεν την έχει.

Αντίστοιχο πρόβλημα και στην Κέρκυρα που ούτε το 25% των σωματείων δεν μπορούν να ψηφίσουν. Τα στοιχεία για εκλογές αυτό τον καιρό σε άλλες Ενώσεις είναι κωμικοτραγικά, όπως π.χ. στην ΕΠΣ Αρκαδίας, στις εκλογές που έγιναν 14 Ιουνίου, ψήφισαν μόλις 12 εκπρόσωποι ομάδων με τρεις υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα, ενώ στην ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας, στις εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου έξι σωματεία, δηλαδή πρόεδρος θα βγει όποιος συγκεντρώσει τέσσερις ψήφους. Στον Πειραιά ψήφισαν 32 από τα 86 σωματεία και μόνο στην ΕΠΣ Αθηνών ψήφισαν 115 από τα 152 σωματεία.

Με τον νόμο Αυγενάκη οι αρχαιρεσίες δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικής θέλησης των σωματείων που έχει κάθε Ένωση και αυτό δεν είναι ότι το καλύτερο για το ποδόσφαιρο. Βέβαια αυτό γίνεται μόνο αυτό το χρονικό διάστημα, αφού το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πριν το τέλος του χρόνου που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια