Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 5 Ιουλίου τα εγκαίνια της νέας Μαρίνας Μπενιτσών

Μπενίτσες
23 Ιουνίου 2021 / 09:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 5 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα, το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών της Μπενίτσας,

με μια τελετή που οργανώνει η εταιρεία MARITIME PROJECT, η οποία θα έχει την εκμετάλλευσή του για τα επόμενα 15 χρόνια.
H εταιρεία αυτή από την ημέρα κατακύρωσης του πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενήργησε τον περασμένο Μάρτιο, ο Δήμος Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων, προχώρησε σε όλα τα αναγκαία βήματα για την συντήρηση, τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του λιμανιού αλλά και για την απόκτηση των αναγκαίων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων για τη λειτουργία του.

Το ιστορικό του έργου - Η Κοινότητα Μπενιτσών

Η ιδέα της κατασκευής του λιμανιού αυτού ως μέρους ενός ευρύτερου αναπτυξιακού έργου, έχει αφετηρία το 1990 στην Κοινότητα Μπενιτσών, επί προεδρίας του αείμνηστου Προέδρου Θανάση Κοντού, με την ανάθεση κατάρτισης της σχετικής μελέτης. Η προσπάθεια συνεχίστηκε με προέδρους το Νίκο Κοντό και τον Γιώργο Σπίνουλα και η Κοινότητα Μπενιτσών κατέβαλε συνολικά για την προμελέτη της ευρύτερης παραλιακής ζώνης το ποσόν των 22.739.000 δρχ.


Η σκυτάλη στον Δήμο Αχιλλείων 

Το 1999 τη σκυτάλη από την Κοινότητα Μπενιτσών παρέλαβε ο Δήμος Αχιλλείων με δήμαρχο τον Στέφανο Πουλημένο, που σε συνεργασία με την τότε Περιφερειάρχη Αναστασία Κανελλοπούλου, από το σχεδιαζόμενο έργο, διαχώρισε και επικέντρωσε το ενδιαφέρον στο λιμάνι και προχώρησε στην ολοκλήρωση των σύνθετων μελετών, ειδικά για το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών της Μπενίτσας. Για τις μελέτες αυτές ο Δήμος κατέβαλε στην μελετήτρια το ποσόν των 43.868.000 δρχ.

Στη συνέχεια, με συντονισμένες προσπάθειες πέτυχε την έκδοση Απόφασης Χωροθέτησης του έργου στις 26 Ιανουαρίου 2000, από τον τότε Υπ. Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο (ΦΕΚ αρ. φ. 61/07.02 2000).
Ένα χρόνο μετά, ο Δήμος Αχιλλείων πέτυχε την έκδοση, με την Α.Π. 100555/26.01.2001, της ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών της Μπενίτσας. Την ΚΥΑ υπογράφουν οι τότε υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής και Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης.

Το λιμάνι στο Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στη συνέχεια, μετά από έναν μαραθώνιο διαδικασιών και την υποστήριξη της Γ.Γ. της ΠΙΝ Αν. Κανελλοπούλου αλλά και του τότε Υπ. Γεωργίας Γ. Δρυ, το έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του Υπ. Ανάπτυξης με την Α.Π. 132/Β1.5.2.3/59 - 13.01.2004, απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Ν. Διακουλάκη.
Μετά απ' αυτά, ο Δήμος Αχιλλείων, επειδή δεν διέθετε τεχνική υπηρεσία με δυνατότητα εκτέλεσης λιμενικών έργων, αναθέτει με Προγραμματική Σύμβαση στον ΕΟΤ, να δημοπρατήσει και εκτελέσει το έργο, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 4.307.000 ευρώ.
Ο ΕΟΤ εκτελεί το λιμενικό έργο και το παραδίδει στον τελικό δικαιούχο Δήμο Αχιλλείων, τέλη του 2006.

Η χερσαία ζώνη

Παράλληλα, ο Δήμος Αχιλλείων υποβάλλει πρόταση στο ΠΕΠ Ιόνιων Νησιών, όπου με την Α.Π. 2209/17.10.2005, απόφαση του Γ.Γ. της ΠΙΝ Σωτ. Βόσδου, εγκρίνεται η κατασκευή των έργων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.

Τα έργα αυτά δημοπρατούνται και υλοποιούνται στην τελευταία περίοδο του Δήμου Αχιλλείων, με δήμαρχο τον Ερ. Καρύδη.

Με τον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας που διαδέχεται το Δήμο Αχιλλείων από το 2011, γίνονται κάποιες μικρής κλίμακας εργασίες στη χερσαία ζώνη, αλλά το έργο αφήνεται στη φθορά του χρόνου, ώσπου, η σημερινή δημοτική αρχή με την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου προκηρύσσει διαγωνισμό μίσθωσης του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών της Μπενίτσας, τον Μάρτη του 2021, από τον οποίο προέκυψε η εταιρία MARITIME PROJECT, που θα το εκμεταλλευτεί για 15 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 240.000 ευρώ.

Αξίξει να αναφερθεί ότι για το έργο αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα  με το ενδιαφέρον τους, ο τότε αντιδήμαρχος Αχιλλείων, αείμνηστος Γιάννης Κεφαλλονίτης και ο Μπενιτσιώτης Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας Αλέκος Στρατηγός.

Θετική και υποστηρικτική σε όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου, ήταν η στάση των επιχειρηματιών της περιοχής και του συνόλου των κατοίκων των Μπενιτσών, αλλά και ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου.