Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαμαρτυρία δασκάλων για τα «τσίγκινα κουτιά» στην προσχολική αγωγή

ΣΕΠΕ
22 Ιουνίου 2021 / 17:02

Το 25% των νηπίων και προνηπίων της πόλης και των περιαστικών περιοχών θα κάνει μάθημα σε κοντέινερ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κινητοποίηση διαμαρτυρίας παραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας (ΣΕΠΕ) το μεσημέρι της Τρίτης στο Μαράσλειο Μέγαρο. 

Οι δάσκαλοι επισημαίνουν: «Η δημοτική αρχή προχώρησε σε ένα σχέδιο που επιδιώκει να στεγάσει περισσότερα από 240 νήπια και προνήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών χωρίς μόνιμη λύση στέγασης, δηλαδή το 40% των μαθητών περίπου των δημοσίων νηπιαγωγείων σε 12 κοντέινερ, από τα οποία μάλιστα τα 8 σχεδιάζει να τα τοποθετήσει σε αυλές άλλων σχολικών μονάδων. Με άλλα λόγια, το 25% των νηπίων και προνηπίων ολόκληρου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας θα κάνει μάθημα σε τσίγκινα κουτιά!»

Απαιτούν

·         Να εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας το 2021-22 με όλες τις αναγκαίες, κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση και προσωπικό.

·         Καμία επίταξη προαυλίου σε κανένα σχολείο καμίας βαθμίδας.

·         Κανένα κοντέινερ ελαφρού τύπου. Να γίνει άμεσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να παρουσιαστούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι ιδιοκτησίας του Δήμου και να αποφασιστεί η παράδοση τους για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως π.χ. του παραρτήματος του 12ου Νηπιαγωγείου.

·         TΩΡΑ ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας  να προβεί σε ανεγέρσεις βαρέως τύπου νηπιαγωγείων στα οικόπεδα, απαλλοτριώσεις, ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα  στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων. Τονίζουμε, επίσης, για ακόμα μία φορά ότι ως Σύλλογος δεν θα ανεχθούμε να στοιβαχθούν νήπια, προνήπια και νηπιαγωγοί μέσα σε κοντέινερς σε οικόπεδα και σε αυλές Δημοτικών.

·         Να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο  1/15.

·         Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία για την κάλυψη όλων των αναγκών (απόφαση ΓΣ ΣΕΠΕ Κέρκυρας).

·         Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

·         Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.