Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ξεθεμελίωμα των δημοκρατικών θεσμών

Γιώργος Καρύδης
22 Ιουνίου 2021 / 16:08

Γράφει ο Γιώργος Καρύδης

Η αφαίρεση όλων σχεδόν των αρμοδιοτήτων και η ουσιαστική κατάργηση των αιρετών συλλογικών οργάνων, όπως τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, είναι δεδομένες.

Η κυβέρνηση όμως δεν αρκέστηκε σ΄ αυτά. Δεν περιορίστηκε στην ψήφιση του πρόσφατου αντισυνταγματικού, αντιδημοκρατικού και αντιαυτοδιοικητικού νόμου για την Τ.Α. Αρνείται να επιτρέψει στα όργανά της  να συνεδριάσουν ζωντανά χωρίς τηλεδιασκέψεις, χωρίς δια περιφοράς συνεδριάσεις.
Έστω για να υποβληθούν ερωτήσεις και να κατατεθούν πολιτικές θέσεις και απόψεις.

Παρότι υπάρχει σταδιακή άρση πλήθους περιοριστικών μέτρων, που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εξακολουθούν να είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό!

Η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ΙΕΚ, εργαστηριακών μαθημάτων, πρακτικών ασκήσεων κ.ά. επιτρέπεται πλέον. Η τέλεση λειτουργιών και εκκλησιαστικών συνάξεων με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, επιτρέπεται.  Η διενέργεια ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα μέχρι 75% σε χώρους 1000 ατόμων κ.ά επιτρέπεται. 

Αντίθετα εξακολουθεί για όγδοο συνεχόμενο μήνα να ισχύει η απαγόρευση  για συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων με φυσική παρουσία των μελών τους για πάνω από επτά (7)  άτομα! Έτσι δεν είναι δυνατή η δια ζώσης συνεδρίαση όχι μόνο δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλά ακόμη και Οικονομικών Επιτροπών και Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των Δήμων! Ούτε καν με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση αποστάσεων και η προστατευτική μάσκα!

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος είναι ατελείωτος.
Οι ιοί του αυταρχισμού και της ανελευθερίας έχουν διασπαρθεί σ΄ όλες τις δημοκρατικές λειτουργίες.
Έτσι το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο μετατρέπει και τις εξαιρέσεις σε κανόνα.
Αντί για την διεύρυνση της δημοκρατικής λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, θεσμοθετείται η συρρίκνωσή τους, φιμώνεται η φωνή τους και καταλύεται η ύπαρξή τους .

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την αδιαφάνεια, τον συγκεντρωτισμό, την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών και την κατάργηση της οποιασδήποτε συμμετοχής τους σε θεσμικά δημοκρατικά όργανα.  Η Τ.Α. οδηγείται σε ουσιαστική κατάρρευση.
Η δημοκρατία χρειάζεται ενεργό υπεράσπιση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ