Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμφωνεί ο Στέφανος Γκίκας να φύγει ο δεύτερος αξονικός από το Νοσοκομείο Κέρκυρας

Στέφανος Γκίκας
21 Ιουνίου 2021 / 09:44
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η θέση του Στέφανου Γκίκα στο θέμα της μεταφοράς του ενός από τους δύο αξονικούς τομογράφους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να μην έχει ακόμα απαντήσει αρμοδίως, ούτε στο ερώτημα που της ετέθη από το enimerosi.com, ούτε μέσω δελτίου τύπου, το θέμα παραμένει αντικείμενο κομματικών αντεγκλήσεων.

Έτσι στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Αυλωνίτη, απάντησε ο κυβερνητικός βουλευτής Στέφανος Γκίκας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πρόθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείο Κέρκυρας να παραχωρήσει τον 16άρη αξονικό σε άλλη μονάδα Υγείας της 6ης ΥΠΕ, όπως έγινε γνωστό από απόφαση του ΠΓΝΙ που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.






Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα εγκαταστάθηκε στο Νοσοκομείο σύγχρονος αξονικός 64 τομών, ο οποίος αποκτήθηκε μέσω πόρων του ΕΣΠΑ, κατόπιν χρονοβόρων διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει το 2016.
Η ύπαρξη δύο αξονικών πλέον θα εξασφάλιζε ότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου θα ήταν καλυμένες ακόμα και σε περίπτωση βλάβης ενός από τα δύο μηχανήματα. 

Στην ανακοίνωση του Αλεξ. Αυλωνίτη «Μην το τολμήσεις κ. Ρουμπάτη», απάντησε ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απομάκρυνσης του 16άρη αξονικού, που αποκτήθηκε πριν από δύο χρόνια. Η εξοικονόμηση πόρων και η έλλειψη προσωπικού, σύμφωνα με τον βουλευτή, αποτελούν τους βασικούς λόγους. Όπως επισημαίνει μάλιστα στην κατακλείδα της ανακοίνωσής του «σε περίπτωση βλάβης, οι ασθενείς εξυπηρετούνται από εξωτερικούς συνεργάτες»

Γκίκας: Κανένας λόγος ανησυχίας

Αναλυτικά ο κ. Γκίκας αναφέρει «Ο νέος αξονικός τομογράφος καλύπτει απολύτως τις ανάγκες της Π.Ε. Κέρκυρας.
Είχα σήμερα ενδελεχή ενημέρωση από τον Διοικητή του Γ.Ν. Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, τον Διευθυντή του Ακτινολογικού Τμήματος, Πέτρο Ζερβό και υπηρεσιακούς παράγοντες για το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τον δεύτερο Αξονικό Τομογράφο.

Καταρχάς, ο νέος Αξονικός Τομογράφος των 64 τομών θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας και θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες.
Δεύτερον, σε κανένα Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο της χώρας μας, όπως είναι το Γ.Ν. Κέρκυρας, δεν υπάρχουν δύο Αξονικοί Τομογράφοι.

Τρίτον, ο (πρώτος) Αξονικός Τομογράφος των 16 τομών, η μελλοντική αξιοποίηση του οποίου απετέλεσε αφορμή για αντιδράσεις, δεν είναι ιδιοκτησία του Νοσοκομείου μας, αλλά χορηγείται σε αυτό μέσω leasing. Όπως με ενημέρωσε ο κ. Ρουμπάτης, το ετήσιο κόστος του ξεπερνά τις 100.000 Ευρώ (50.000 Ευρώ για το leasing και άνω των 50.000 Ευρώ για τη συντήρησή του).

Επιπλέον, για να χρησιμοποιούνται δύο Αξονικοί Τομογράφοι στο Νοσοκομείο μας, απαιτείται η πρόσληψη 2 έως 3 ιατρών Ακτινοδιαγνωστών και 2 έως 3 Βοηθών Ακτινολόγων. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία ετέθησαν υπόψη της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.

Προκειμένου να παραμείνει στην Κέρκυρα ο (πρώτος) Αξονικός Τομογράφος των 16 τομών, επικοινώνησα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ζήτησα να εξεταστεί η δυνατότητα μετεγκατάστασής του στο ΚΥ της Πόλης με παράλληλη κάλυψη των εξόδων leasing και συντήρησης από το Υπουργείο Υγείας. Βεβαίως, η μετεγκατάσταση και αξιοποίησή του στο ΚΥ συνεπάγεται την πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού.

Εν κατακλείδι, με τον νέο Αξονικό Τομογράφο των 64 τομών καλύπτονται απολύτως οι ανάγκες της Π.Ε. Κέρκυρας και για αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Άλλωστε, ακόμα και όταν ό υπάρχων Αξονικός Τομογράφος δεν λειτουργούσε λόγω βλάβης (σημειώθηκαν αρκετές βλάβες), όλες οι ανάγκες του Νοσοκομείου καλύφθηκαν από εξωτερικούς συνεργάτες. Συνεπώς, όλοι οι ασθενείς που είχαν ανάγκη αυτής της εξέτασης, εξυπηρετήθηκαν.»

  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.