Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλαγές στις προϋποθέσεις εισόδου ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Υπουργείο Τουρισμού
18 Ιουνίου 2021 / 14:22

ΑΘΗΝΑ (Υπουργείο Τουρισμού). Εκδόθηκε την Πέμπτη 17 Ιουνίου η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει δύο σημαντικές τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις εισόδου ξένων τουριστών στην Ελλάδα

Οι δύο τροποποιήσεις στη διαδικασία υγειονομικού ελέγχου των εισερχόμενων τουριστών είναι οι εξής:

1) Αναγνώριση των rapid tests: Στο εξής, η είσοδος στην Ελλάδα χωρίς περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (τεστ αντιγόνου). 

2) Αύξηση του ορίου ηλικίας για τους ελέγχους σε παιδιά τουριστών: Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι έλεγχοι των απαραίτητων πιστοποιητικών κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνονται πλέον σε παιδιά από 12 ετών και άνω, αντί των 6 ετών, όπως ίσχυε έως τώρα.

Οι ως άνω τροποποιήσεις αφορούν σε ελέγχους πολιτών που προέρχονται από χώρες για τις οποίες έχουν απελευθερωθεί οι τουριστικές μετακινήσεις προς και από την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, οι δύο αλλαγές για τα rapid tests και το κατώτερο όριο ηλικίας για τα παιδιά απλώς τροποποιούν το υφιστάμενο καθεστώς ελέγχων, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και προβλέπει ότι κάθε εισερχόμενος τουρίστας δικαιούται ελεύθερης εισόδου στην Ελλάδα με την επίδειξη είτε
α) πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε
β) αρνητικού PCR τεστ ή
γ) πιστοποιητικού νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να επιδεικνύουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή.

Σκοπός όλων των πρωτοκόλλων ελέγχου είναι η διευκόλυνση των ταξιδιωτών οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας, παράλληλα με την πάγια και κατ' απόλυτη προτεραιότητα φροντίδα για τη διαφύλαξη της υγειονομικής ασφάλειας, τόσο των τουριστών όσο και των Ελλήνων πολιτών.


Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση:

KOINH ΑΠΟΦΑΣΗ
 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ- ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ - ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
 
  
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
 
 
Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα
 
  1. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της Χώρας.
  2. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, οφείλουν:
α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους ή

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) βα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον εργαστηριακό έλεγχο με PCR και εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test, ββ) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και βγ) φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, φέρουν πιστοποιητικό νόσησης ή θετικής διάγνωσης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο α) από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, β) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, γ) στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.
Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα δύνανται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95), είτε αντίστοιχων ρυθμίσεων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για τον κορωνοϊό COVID-19, ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, κατά περίπτωση, τηρουμένων των προβλεπόμενων στην παρούσα παράγραφο χρονικών διαστημάτων.

Ειδικώς οι μόνιμοι κάτοικοι Μαυροβουνίου εισέρχονται στη Χώρα υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19. Τα ανωτέρω αποδεικνύονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις περ. α) και β).
Η υποχρέωση της παρούσας παραγράφου ισχύει και για ανηλίκους από έξι (6) δώδεκα (12) ετών και άνω.
  1. Τα αναγκαία έγγραφα εισόδου ταξιδιωτών στη Χώρα των παρ. 1 και 2, επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δύναται να επικουρείται για τον σκοπό αυτό και από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας, κατόπιν συνδρομής που παρέχεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
  2. Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρίες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβαση του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα που περιγράφονται στις παρ. 1 και 2 και σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.
  3. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου και οφείλουν, κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στη Χώρα, να τηρούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.36587/10.6.2021 (Β’ 2476) κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
  4. Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον δειγματοληπτικό έλεγχο της παρ. 5 παραμένουν σε χώρο της πύλης εισόδου, μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του ελέγχου.
  5. Τα πρόσωπα της παρ. 5 υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα (10) ημέρες στις περιπτώσεις ανίχνευσής τους ως θετικών στον κορωνοϊό COVID-19. Kατά παρέκκλιση του προηγούμενου εδαφίου, τα πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων (14) ημερών και διαγιγνώσκονται θετικά, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό διάρκειας επτά (7) ημερών. Τα πρόσωπα των δύο προηγούμενων εδαφίων υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.
  6. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την παρούσα, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α ́ 76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης της παρ. 1 το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ. Τα πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974) στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων (Α.Λ.Ε.) 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπείγοντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
  7. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσωπα του παρόντος οφείλουν κατά τα λοιπά, κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στη Χώρα, να τηρούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.36587/10.6.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.
 
 
Πύλες εισόδου
 
  1. Τα μέτρα του άρθρου τρίτου εφαρμόζονται  για όλα τα πρόσωπα των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου δεύτερου στις εξής πύλες εισόδου:
α) τους διεθνείς αερολιμένες της Χώρας,

β) τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας και

γ) τους συνοριακούς σταθμούς γα) Προμαχώνα και Ορμενίου, σε εικοσιτετράωρη βάση, γβ) Ευζώνων και Νυμφαίας, από τις 7:00 έως τις 23:00 και γγ) Μαυροματίου, από τις 8:00 έως τις 16:00 με ανώτατο όριο τα διακόσια πενήντα (250) άτομα ημερησίως. Κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του άρθρου τρίτου τα πρόσωπα που εισέρχονται από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Μαυροματίου, υπόκεινται υποχρεωτικά στο συνοριακό σημείο ελέγχου σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).
  1. Για τις υπόλοιπες χερσαίες πύλες εισόδου, επιπλέον των προϋποθέσεων του άρθρου τρίτου, ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις ως εξής:
α) Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς, πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους στην Ελλάδα, καθώς και πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα για τις απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα δύνανται να εισέρχονται στη Χώρα μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου Κακαβιάς από τις 7:00 έως τις 19:00 και Κήπων από τις 7:00 έως τις 23:00. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς είναι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα ημερησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

β) Ειδικώς από το συνοριακό σημείο ελέγχου Κρυσταλλοπηγής επιτρέπεται η είσοδος αποκλειστικά σε εποχικά εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας, οι οποίοι μπορούν να εισέλθουν άπαξ στη Χώρα κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει εγκριθεί η απασχόλησή τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, από τις 8:00 έως τις 16:00 και έως το ανώτατο όριο των τετρακοσίων (400) ατόμων ημερησίως. Κατά παρέκκλιση της παρ. 5 του άρθρου τρίτου τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης, υπόκεινται υποχρεωτικά στο συνοριακό σημείο ελέγχου σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

γ) Η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων ελέγχου:

γα) Προμαχώνα, Ορμενίου και Κήπων.

γβ) Ευζώνων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7:00 έως τις 23:00.

γγ) Κακαβιάς από τις 7:00 έως τις 19:00.

Για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου τρίτου. Οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Ειδικώς, οι οδηγοί φορτηγών οχημάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας που εκτελούν εμπορευματικές μεταφορές στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας (από και προς τους λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας) οφείλουν να προσκομίζουν αρνητική δήλωση αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) πριν την επιβίβασή τους επί του πλοίου στο λιμάνι αναχώρησης της αλλοδαπής. Κατά την άφιξή τους στο ελληνικό λιμάνι προορισμού, οι οδηγοί υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις αρμόδιες ελληνικές αρχές την ανωτέρω δήλωση αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) και υπόκεινται σε υποχρεωτική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Οι ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test) και σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επιστροφής του οδηγού και απομάκρυνσης του φορτηγού οχήματος από το λιμάνι με ευθύνη και έξοδά τους.
 
 
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
 
 
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ                                           
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ    
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ      ΥΓΕΙΑΣ   
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ   
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ                                                                   
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ   

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ