Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαίδευση νοσηλευτών του Νοσοκομείου Κέρκυρας για ασθενείς με Covid-19 σε ΜΕΘ

Νοσοκομείο Κέρκυρας
17 Ιουνίου 2021 / 10:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας υπέβαλλε αίτημα, το οποίο και έγινε αποδεκτό, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα αυτό, που πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά εκπαίδευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19 σε κλίνες ΜΕΘ.

Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Νοσοκομείου, δέκα  νοσηλευτές/τριες παρακολούθησαν επιτυχώς το πρόγραμμα και έλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την ESICM (European Society of Intensive Care Medicine).

Η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε όλον τον κόσμο λόγω της πανδημίας Covid-19, έχει κάνει αναγκαία την αύξηση του αριθμού των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κατ’ επέκταση την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την ενίσχυσή τους.

Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών, η ESICM, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), αναπτύσσει  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας. 

Το κόστος του προγράμματος καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπός του, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες υποστήριξης βαρέως πασχόντων ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ, εάν προκύψει αυξημένη ανάγκη λόγω της πανδημίας.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε on-line θεωρητικά μαθήματα και face-to-face εκπαίδευση στη ΜΕΘ. Tα on-line θεωρητικά μαθήματα είχαν συνολική διάρκεια 24 ώρες. Η face-to-face εκπαίδευση έγινε από έμπειρους νοσηλευτές της ΜΕΘ του Νοσοκομείου, με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού. Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης κάλυψε τα εξής θέματα:

- Ασφάλεια του προσωπικού, εφαρμογή και απόρριψη των ΜΑΠ
- Εισαγωγή στην λειτουργία της ΜΕΘ
- Ο ασθενής της ΜΕΘ: Γενικά θέματα και πρακτικές κατά την εισαγωγή
- Βασικές αρχές μηχανικού αερισμού
- Βασικές αρχές αιμοδυναμικής παρακολούθησης
- Σήψη και λοιμώξεις
- Άλλα θέματα της φροντίδας στη ΜΕΘ
- Ομαδική φροντίδα

Tο όλο πρόγραμμα έγινε υπό το συντονισμό του Γραφείου Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Το Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι το πρώτο Περιφερειακό Νοσοκομείο της χώρας που έτυχε της συγκεκριμένης έγκρισης και εκπαίδευσης.

                                                                      Η Διοίκηση του Γ.Ν. Κέρκυρας