Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα αναβολή προτείνουν οι Ειδικοί για την άρση των μέτρων στη Βρετανία

ευρώπη
14 Ιουνίου 2021 / 17:58

Η ημέρα που η Αγγλία θα χαλαρώσει όλα τα περιοριστικά μέτρα, που αρχικώς καθορίστηκε στις 21 Ιουνίου, αναμένεται να καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες, καθώς οι ειδικοί προτείνουν ότι η αναβολή της ημερομηνίας θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και να πάρουν εξιτήριο χιλιάδες από τα κορεμσμένα νοσοκομεία.

• Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να δωρίσουν 870 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 απευθείας σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος και να χρηματοδοτήσουν επιπλέον 130 εκατομμύρια δόσεις για να φθάσουν συνολικά ένα δισεκατομμύριο, πολύ μακράν όμως από την σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι δηλ. απαιτούνται 11 δισεκατομμύρια δόσεις για την επέκταση της ανοσοποίησης στις φτωχότερες χώρες.

• Γερμανοί αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα μπορούσε σύντομα να τερματιστεί καθώς η χώρα σημειώνει σταθερή πτώση των λοιμώξεων. Προς το παρόν, η χρήση μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, όπως σχολείο, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και τους πολυσύχναστους δρόμους.

• Η Δανία απέσυρε τα μέτρα για τη μάσκα, τη Δευτέρα, διατηρώντας υποχρεωτική τη χρήση τους μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες.

• Μια νέα κλινική δοκιμή που διεξήχθη από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Novavax στις Η.Π.Α. και το Μεξικό έδειξε ότι το εμβόλιο των δύο δόσεων είχε αποτελεσματικότητα 100% στην πρόληψη της μέτριας έως σοβαρής ασθένειας.

• Μια νέα αύξηση των λοιμώξεων στη Ρωσία, που αποδίδεται εν μέρει και στον σκεπτικισμό των πολιτών έναντι του Sputnik V, έκανε τις αρχές να εντείνουν τους περιορισμούς στην Αγία Πετρούπολη, η οποία φιλοξενεί αρκετούς αγώνες στο τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2020. Οι οπαδοί που θα πάνε να δουν στα παιχνίδια θα αναγκαστούν να φορούν μάσκα ενώ δεν θα σερβίρεται φαγητό στις εκδηλώσεις.

• Το Copa America, για την ανάδειξη της καλύτερης εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στη Λατινική Αμερική, ξεκίνησε στη Βραζιλία με έντονες διαμαρτυρίες. «Κόπα όχι, εμβόλια ναι», έγραφαν τα πλακάτ των Βραζιλιάνων έξω από τα γήπεδα. Φοβούνται ότι το τουρνουά θα μπορούσε να επιδεινώσει το ήδη τραγικό ξέσπασμα COVID-19 στη χώρα.