Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρεμιέρα Πανελλαδικών: Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Πανελλαδικές
14 Ιουνίου 2021 / 12:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, η διαδικασία κύλησε χωρίς προβλήματα, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την βεβαίωση αρνητικού τεστ ανά χείρας και με μάσκες  προστασίας άνοιξε σήμερα το πρωί, η αυλαία των πανελληνίων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους  των ημερήσιων και εσπερινών  Γενικών Λυκείων που διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Στην ΠΕ Κέρκυρας  στην μάχη των εξετάσεων ρίχθηκαν συνολικά 704 υποψήφιοι που προσήλθαν από νωρίς στις σχολικές αίθουσες. Στην «μάχη» ρίχνονται από την Τρίτη, ακόμα 112 μαθητές των ΕΠΑΛ. Συνολικά στην Κέρκυρα, διαγωνίζονται 816 μαθητές. 

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Χάρης Αλαμάνος, η διαδικασία κύλησε χωρίς προβλήματα και στα εφτά εξεταστικά κέντρα που έχουν οριστεί για τα ΓΕΛ τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.
«Δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα τόσο όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας των εξετάσεων όσο και στην υποχρέωση των υποψηφίων για επίδειξη των self test κατά την είσοδό τους στους χώρους των εξετάσεων», τόνισε ο κ.Αλαμάνος.

Τα θέματα

Σύμφωνα με την φιλόλογο Αναστασία Τέρπου τα θέματα που κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες, ωστόσο απαιτούσαν προσοχή στην κατανόηση και κριτική σκέψη. «Οι ασκήσεις ήταν κατανοητές και σύμφωνα με τις οδηγίες του νέου συστήματος και εντός ύλης», τόνισε στην «Ε» η κ.Τέρπου.

Όσον αφορά το θέμα της Έκθεσης οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο (350-400 λέξεων)  για τους νέους και πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής, καθώς και τις δράσεις που θα αναλάμβαναν για να βελτιώσουν τον κόσμο.
«Οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης ίσως είναι λίγο πιο ευνοημένοι στο θέμα της Έκθεσης, καθώς έχουν ανεπτυγμένη τη λογοτεχνική γραφή, ενώ της θετικής θα μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα σε ένα πιο τυποποιημένο θέμα, όπως είναι το περιβάλλον. Εδώ χρειαζόταν κριτική σκέψη και οργάνωση στις απαντήσεις. Παρόμοια θέματα έχουν κάνει αλλά δεν είναι από τα τετριμμένα», διευκρίνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι σε σχέση με πέρσι το θέμα της Έκθεσης ήταν πιο σαφές.

Το κομμάτι της λογοτεχνίας που επιλέχθηκε είχε να κάνει με το ποίημα του Νίκου Γκάτσου με τίτλο «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός».
«Εδώ ίσως να δυσκολεύθηκαν και ήταν πιο απαιτητικό θέμα από τα άλλα», κατέληξε η κ.Τέρπου.

Ιδιαίτερες συνθήκες
Η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων άνοιξε σήμερα, σε ιδιαίτερες συνθήκες, ύστερα από μια κατακερματισμένη σχολική χρονιά,  χαρακτηριστικό της οποίας ήταν το μακρύ διάστημα τηλεκπαίδευσης και η ψυχολογική κυρίως κόπωση των υποψηφίων, λόγω της πανδημίας.
Μάλιστα, λόγω της θέσπισης από φέτος της ελάχιστης βάσης εισαγωγή, αναμένεται να αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες υποψήφιοι που
διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κατά τα λοιπά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ευχήθηκε «Καλή επιτυχία» στους μαθητές που συμμετείχαν σήμερα στις εξετάσεις, ενώ όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, σε περίπτωση που υποψήφιος βρεθεί εκ των υστέρων θετικός σε κορονοϊό, οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι, στην ίδια αίθουσα, θα συμμετέχουν κανονικά στις εξετάσεις. Επίσης, εάν ένας εκπαιδευτικός νοσήσει, υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασής του. Την σκυτάλη των εξετάσεων παίρνουν αύριο οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων, ενώ την Τετάρτη οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα διαγωνιστούν σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που έχουν δηλώσει.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.