Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κόντρες βουλευτών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το mega εμβολιαστικό κέντρο της Κέρκυρας

Στέφανος Γκίκας
11 Ιουνίου 2021 / 16:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πυρά ανταλλάσσουν για μια ακόμα φορά οι βουλευτές Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας (ΝΔ) και Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ) αυτή τη φορά με αφορμή τη χαμηλή προσέλευση στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο.

αυτή τη φορά με αφορμή τη χαμηλή προσέλευση στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο. Απαντώντας στην κριτική που έκανε στην κυβέρνηση ο Αλ. Αυλωνίτης, ο Στέφανος Γκίκας, δήλωσε:
«Ο κ. Αυλωνίτης δήλωσε ότι για την «σιωπή» και την «απουσία λειτουργικής προνοητικότητας του εμβολιαστικού κέντρου Κέρκυρας ευθύνονται απόλυτα οι θεσμικοί κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες».
Είναι λυπηρό επίσης αλλά και άδικο, μετά από τόσες δηλώσεις, τόσες παραινέσεις, τόσες συνεντεύξεις, τόσες συσκέψεις, σε κεντρικό, τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, να κατηγορούνται οι «κυβερνητικοί παρατρεχάμενοι» ότι αρνούνται να δουλέψουν.

Σε ότι αφορά στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο της Κέρκυρας, η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει στο σύνολο του πληθυσμού της Κέρκυρας και άλλων 18 νησιών τα απαραίτητα «εργαλεία» ώστε να εμβολιαστεί άμεσα, καθώς και ο αγώνας του Υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας, πάντα υπό την ομπρέλα και την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας, είναι όχι μόνο αξιοσημείωτοι, αλλά και αξιέπαινοι.

Η χρήση συνεπώς τέτοιων χαρακτηρισμών δείχνει ακραία αντιπολιτευτική διάθεση και θα τολμούσα να πω, μικροπολιτική λογική, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι ο εμβολιασμός των Κερκυραίων πολιτών και η Υγεία.

Το γεγονός ότι ένα μέρος των Κερκυραίων πολιτών αποφεύγει ακόμα και σήμερα τον εμβολιασμό, είναι αξιοπερίεργο, δεν μπορεί να ερμηνευθεί με βάση τη λογική και δεν έχει ιατρική τεκμηρίωση. Πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχει ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο χαρακτηρισμός του νησιού μας ως υγειονομικά ασφαλής προορισμός, γεγονός που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην τοπική Οικονομία. 

Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε σε τέτοιες αντιπαραθέσεις, προτείνω και οι τρεις Βουλευτές της Π.Ε. Κέρκυρας να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας, ώστε να παρακινήσουμε από κοινού τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν το γρηγορότερο δυνατό.» 

Η απάντηση Αυλωνίτη

«Είναι απορίας άξιο να κατηγορεί ο κ. Γκίκας εμένα προσωπικά για μικροπολιτική λογική και στάση» απάντησε άμεσα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης:

«Είναι επίσης, αναληθές και αξιοπερίεργο να δέχομαι επικρίσεις ότι δεν συμβάλλω στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, όταν με διαρκείς δηλώσεις μου, συνεντεύξεις και τοποθετήσεις στη Βουλή, παροτρύνω τους Κερκυραίος συμπολίτες μας να ασκήσουν τη δυνατότητα αυτήν που τους παρέχει σήμερα, η Πολιτεία.

Πρέπει να τονίσω ότι το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο που δημιούργησε η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια και κατά συνέπεια έχω κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να μιλήσω με επιχειρήματα για τις ευθύνες που υπάρχουν.

Ομοίως, ο κ. Γκίκας έχει την υποχρέωση να μου απαντήσει με δεδομένα που στηρίζουν τα επιχειρήματα του και να μην ρίχνει την ευθύνη, όπως μονίμως κάνει η κυβέρνηση όταν κάτι της πάει στραβά, στην κοινωνία ονοματίζοντας ( ή κυβέρνηση) υβριστικά τμήμα της ως ψεκασμένους, ως ανοήτους, ως συνομωσιολογούντες, ανεύθυνους κ.λπ..

Αυτοί και άλλοι την εξέλεξαν ως κυβέρνηση. Τουλάχιστον ας επιδείξει λίγο ανθρώπινη ευγένεια. Μόνον αυτοί ευθύνονται που έχουν επιδείξει δυσπιστία στον εμβολιασμό; Και αυτό που συμβαίνει στα καλοταϊσμένα από αυτήν ΜΜΕ που φιλοξενούν κατά καιρούς οποιονδήποτε δημοσιολογούντα να ισχυρίζεται ότι το τάδε εμβόλια έχει παρενέργειες, ότι ο τάδε στην περιοχή δείνα απεβίωσε επειδή έκανε το εμβόλια;

Ευθύνεται πάντα, ο λαός όταν επιστήμονες, ακόμη και μέλη της Επιτροπής των λοιμοξιωλόγων αντιδικούν στα παράθυρα των καλοταϊσμένων καναλιών για το πιο εμβόλιο είναι πιο καλό και ποιο πιο επικίνδυνο; Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να επιβάλλει μια εθνική επιστημονική ενημέρωση στο σύνολο των ΜΜΕ όπως, εξαφάνισε πολλά ατομικά και συλλογικά δικαιώματα του λαού; Όχι βέβαια!

Τα δικά μου επιχειρήματα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι στην Κέρκυρα λειτουργούσαν ήδη, 4 εμβολιαστικά κέντρα, κανονικά και με σχετική πληρότητα, αλλά και με την αδικαιολόγητη στάση σας να παραβλέψετε το κρίσιμο δεδομένο του ανοίγματος του Τουρισμού που μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ενδιαφερόμενων προς εμβολιασμό.

Έχω τονίσει επανειλημμένα πως η επινόηση του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου καθυστέρησε. Άργησε δραματικά να πάρει σάρκα και οστά, ενώ ταυτόχρονα εκτιμώ πως ήταν σκόπιμο να διοχετευθούν οι υποψήφιοι εμβολιαζόμενοι από το Νοσοκομείο στο νέο κέντρο εμβολιασμού.

Είναι επίσης, προσωπική μου θέση ότι οι αρμόδιοι φορείς στο νησί μας δεν έλεγξαν ή δεν έλαβαν υπόψιν τους ποια ήταν τα διαθέσιμα ραντεβού έτσι ώστε να εντοπίσουν το ποσοστό αύξησης του ενδιαφέροντος των υποψηφίων. Γεγονός που θα έδινε την ευκαιρία να αποτυπωθούν οι προτεραιότητες του χρονικού σχεδιασμού του κέντρου.

Όμως, οφείλω να εξηγήσω στον κ. Γκίκα και το εξής. Ούτε, η δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου, όπως αυτό που συστήθηκε τις τελευταίες αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού εμβολιαζόμενων, ούτε μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία αφορμή δημιουργίας του κέντρου, η ομαλή και χωρίς προβλήματα δουλειά που γίνονταν στις υφιστάμενες εμβολιαστικές δομές.

Αν για όλα αυτά που πιστεύω και αναλυτικά καταθέτω στην κρίση του Κερκυραϊκού λαού, συνεχίζει ο κ. Γκίκας να θεωρεί τη συμπεριφορά μου μικροπολιτική, τότε και τον ίδιο, αλλά και εμένα ας μας κρίνει η τοπική κοινωνία».