Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Υποκλινόμαστε με δέος στην θυσία των Εβραίων της Κέρκυρας

Εβραίοι
09 Ιουνίου 2021 / 10:55

Μήνυμα του βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής (video)

Σαν σήμερα, στις 9 Ιουνίου του 1944, η Κέρκυρα και η Ισραηλιτική Κοινότητά της, βίωσε το ολοκαύτωμα των Ναζιστών, γράφοντας με το αίμα της και τη θυσία της μια από τις μελανότερες ιστορικές σελίδες του τόπου μας.

Σήμερα αποτίουμε τον απαραίτητο φόρο τιμής σ’ όλους εκείνους που κυκλώθηκαν από τα πυροβόλα των Ναζιστών και συγκεντρώθηκαν δια της βίας στην μεγάλη πλατεία τη πόλης μας και μεταφέρθηκαν στο Παλαιό Φρούριο χωρίς διάκριση. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροι, ανάπηροι, άρρωστοι ακόμα και όσοι ψυχορραγούσαν. Δοκίμασαν κάθε ταπείνωση, κάθε προσβολή, κάθε εξευτελισμό. Δύο χιλιάδες περίπου Κερκυραίοι Εβραίοι, σαν σήμερα, ξεκινούσαν το ταξίδι του εκτοπισμού τους για το Άουσβιτς βιώνοντας τη φρίκη των κρεματορίων του Ναζισμού. Αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν θα ήταν λιγότεροι από διακόσιους, μόνο 187.

Σήμερα, θυμόμαστε αυτή την ιδιαίτερη μέρα, σεβόμενοι το δράμα που βίωσαν αυτοί οι συνάνθρωποί μας που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας, ένα κομμάτι που θυμόμαστε και τιμούμε με δέος και συγκίνηση. Υποκλινόμαστε στην θυσία τους, που δεν είναι ένα πρόσθετο φορτίο για τη μνήμη μας, αλλά μια ιδιαίτερη φώτιση για την ψυχή μας, ώστε να συντρίψουμε μια και καλή το τέρας του φασισμού, του ρατσισμού, του μίσους, της διάκρισης, μένοντας πιστοί στο δόγμα της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισονομίας.