Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποτελέσματα του προγράμματος του Δήμου για τα αδέσποτα

Αδέσποτα
08 Ιουνίου 2021 / 10:29

Μέχρι σήμερα στειρώθηκαν 276 αδέσποτοι σκύλοι - με τη συνεργασία φιλόζωων εθελοντών, πραγματοποιήθηκε σ΄ ένα έτος η υιοθεσία 132 ζώων

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Δήμου). Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, υλοποιεί κάθε χρόνο ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας, την εξασφάλιση τροφής/νερού και τις  παρεμβατικές δράσεις, σε θέματα προστασίας τους.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, λόγω αυξημένων στειρώσεων και υιοθεσιών, ο τέταρτος κύκλος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ιδιώτη κτηνίατρο. Μέχρι σήμερα στειρώθηκαν 276 αδέσποτοι σκύλοι. Επισημαίνεται ότι, με την πολύτιμη συνεργασία φιλόζωων εθελοντών πραγματοποιήθηκε σ΄ ένα  έτος η υιοθεσία 132 ζώων .

Επίσης, στα διοικητικά όρια του Δήμου έχει αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο με 25 ταΐστρες και ποτίστρες για σκύλους και γάτες για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων, τα οποία επανεντάσσονται στους τόπους περισυλλογής τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση των σημείων σίτισης γατών, με τοποθέτηση εξοπλισμού στη Μονή Βλαχέραινας, στην Κόντρα Φόσα, στα Καρτέρια, στις Αλυκές Ποταμού (Δημοτική Παραλία), στο Δημοτικό Νεκροταφείο και στη Βίλλα Πετσάλη.

Το δίκτυο σίτισης, εκτιμώντας τις ανάγκες ανά περιοχή, ανανεώνεται και τροφοδοτείται καθημερινά, με ξηρά τροφή και νερό  από συνεργείο υπαλλήλων του Δήμου, που πρόσφατα συγκροτήθηκε, και με τροφές που προμηθεύεται ο Δήμος για την κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών.
                                                                                      
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χρυσούλα Τόμπρου:
«Η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς ανάγκες που δημιουργούνται στη διαχείριση των αδέσποτων, προχωρά στην άμεση υλοποίηση ενός νέου προγράμματος μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας στο οποίο για πρώτη φορά θα συμπεριλαμβάνονται και γάτες. Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης κατασκευής καταφυγίου και κλινικής αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεδομένου ότι η ευζωία των ζώων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τον πολιτισμό μας».