Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ: Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η παράδοση του Βίδο στον ιδιώτη

ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
05 Ιουνίου 2021 / 14:09

Tο πανέμορφο αυτό νησάκι είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης αλλά και αναψυχής για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες και τέτοιος ακριβώς πρέπει να παραμείνει.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να παραμείνει ένας τόπος ιστορικής μνήμης αλλά και αναψυχής για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες του ζητά για το Βίδο η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΕΕ υποστηρίζοντας ότι θέληση και στόχος της Δημοτικής Αρχής και των συνεργατών της είναι η ακόμη μεγαλύτερη παράδοση του νησιού στον ιδιώτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε:

Ακόμη κι αν κάποιος διατηρούσε τις αμφιβολίες του για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για την «αξιοποίηση» της νησίδας Βίδο, ήρθε η συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Θέληση και στόχος της Δημοτικής Αρχής και των συνεργατών της είναι η ακόμη μεγαλύτερη παράδοση του νησιού στον ιδιώτη.
Το ρόλο του «πλέον πρόθυμου» έπαιξε η παράταξη «Η Κέρκυρα Ψηλά», που έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη Δημοτική αρχή και που ο επικεφαλής της είναι ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για ότι αφορά το Βίδο. Με εισήγησή του ο κ. Νεράτζης προσπάθησε να «πείσει» για την «ανάγκη» διεύρυνσης της επιχειρηματικής δράσης στο νησί. Χωρίς ίχνος ντροπής, η εισήγηση πρότεινε να πάρει την πρωτοβουλία ο Δήμος (χωρίς καν να έχει διατυπωθεί αίτημα από τον ιδιώτη!!!) να απευθυνθεί στον «ενοικιαστή» (μονοπωλιακή τουριστική μονάδα IKOS του ομίλου Ανδρεάδη) για να εκμισθώσει το χώρο με τη φυσική σκιά των 1422,74 m2 κάτω από τα δένδρα έναντι … 2000 ευρώ.
Η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής στην προσπάθειά της να κρυφτεί πίσω από ένα φύλλο συκής, πρόβαλε διάφορες διαδικαστικές και τυπικές δικαιολογίες του τύπου «δεν ήξερα», «δεν γνώριζα», «να γνωμοδοτήσουν πρώτα οι υπηρεσίες του Δήμου» και άλλα τέτοια που προσπάθησαν να κρύψουν την ουσία. Η ουσία είναι ότι παρά και τα εσωτερικά τους προβλήματα, η Δημοτική Αρχή και η συνεργαζόμενη παράταξη «Η Κέρκυρα Ψηλά» έχουν πλήρη συμφωνία και σύμπνοια στην κατεύθυνση, δηλαδή την ακόμη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών αναγκών…
Ενώ παραχωρείται και άλλος χώρος στον ιδιώτη, για άλλη μια χρονιά οι «ενοχλητικές» δημοτικές κατασκηνώσεις δε θα λειτουργήσουν αφού δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία τους.
Αξίζει λοιπόν να θυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι το πανέμορφο αυτό νησάκι είναι ένας τόπος ιστορικής μνήμης αλλά και αναψυχής για τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες και τέτοιος ακριβώς πρέπει να παραμείνει.
Είναι το νησάκι που υπήρξε μία από τις φυλακές ανηλίκων κομμουνιστών και αγωνιστών που λειτούργησαν στην Ελλάδα για πολλά χρόνια (έως και το 1976), τόσο από τους φασίστες και ναζί κατακτητές, όσο και από το ελληνικό αστικό κράτος.
Αυτό που ταιριάζει στο νησί αυτό, δεν είναι τα χλιδάτα και gourmet εστιατόρια, τα prive party που απευθύνονται στους λίγους και εκλεκτούς. Σε αυτό το νησί ταιριάζει να ακούγονται παιδικές φωνές, άρα να λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις, να μπορούν απρόσκοπτα οι Κερκυραίοι να πηγαίνουν εκεί για μπάνιο, για βόλτα, να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, να μπορούν Έλληνες και ξένοι να επισκέπτονται τον χώρο αυτό και να γνωρίζουν την ιστορία του.
Θα μπορούσαν και θα έπρεπε οι  Δημοτικές Αρχές διαχρονικά να είχαν εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω με μόνιμο προσωπικό, να υπάρχουν δωρεάν υπηρεσίες μεταφοράς, υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, πυροπροστασίας και όλες αυτές που θα εξασφάλιζαν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων.
Γνωρίζουμε όμως:
• ότι το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις για την τοπική διοίκηση βάζει τεράστια εμπόδια σε δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, στο όνομα της «ανάπτυξης».
• ότι η αντίληψη που κυριαρχεί στις δημοτικές αρχές, πρώην και νυν, είναι η ιδιωτικοποίηση, η ανταποδοτικότητα, η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
• ότι το μόνο κριτήριο ενός επενδυτή είναι το όλο και μεγαλύτερο κέρδος και ότι το κυνήγι του κέρδους δεν έχει κανέναν φραγμό.
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να ανησυχούμε για τις εξελίξεις. Άλλωστε όλοι οι νόμοι του αστικού κράτους δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες «νόμιμα» να εκμεταλλεύονται τη δημόσια γη και τις υποδομές. Οι διάφορες φωνές που ακούγονται από τους υποστηρικτές  της «δίκαιης ανάπτυξης» ή της «ανάπτυξης για τους πολλούς» που όψιμα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την κατάσταση του νησιού είναι πέρα για πέρα υποκριτικές. Αυτοί και τα κόμματα τους είναι που έχουν παραχωρήσει «γη και ύδωρ» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, χαρίζοντας τους και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους παραχωρήσεις.
Η όρεξη του μεγαλοξενοδόχου που μίσθωσε το εστιατόριο άνοιξε από τις «πρωτοβουλίες» της Δημοτικής Αρχής. Από την πίσω πόρτα, με την εγκατάλειψη και τη μη λειτουργιά των κατασκηνώσεων, με τις παλινωδίες και την καθυστέρηση της έναρξης της μεταφοράς μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση του νησιού. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί του Βίδο ένα ακόμα εμπόρευμα προς πώληση. Καλούμε τον κερκυραϊκό λαό να επαγρυπνεί, να οργανώσει την πάλη του για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, για να παραμείνει το Βίδο ένα μέρος αναψυχής για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.
 
Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ