Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

"Θα σταματήσουμε αυτό το έγκλημα", λέει το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων (video)

ΤΕΜΠΛΟΝΙ
05 Ιουνίου 2021 / 11:09

Η κινητοποίηση θα συνδυαστεί με μια μικρή πεζοπορική διαδρομή προς τη Λίμνη Μπρετάνου, όπου καταλήγει μεγάλη ποσότητα των στραγγιδίων από την εγκατάσταση.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με κεντρικό σύνθημα Θα σταματήσουμε αυτό το έγκλημα το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας, πραγματοποιεί από το πρωί συγκέντρωση ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας στο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στόχος της κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή Τεμπλονίου. Όπως τόνισαν οι διοργανωτές πάνω από 40 χρόνια ο χώρος υποδέχεται με σχεδόν ανεξέλεγκτο τρόπο τα σκουπίδια όλου του νησιού. Ολο και περισσότερο οι ενδείξεις και τα δεδομένα για μόλυνση στην περιοχή έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Η μόλυνση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πέντε μήνες έχουν περάσει από τις εξαγγελίες της περιφέρειας ότι εμπειρογνώμονες από το Δημόκριτο θα έρθουν να δώσουν μια ακριβή εικόνα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής. Μέχρι σήμερα η εξαγγελία αυτή έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παράλληλα προχωράει η δημοπράτηση του εργοστασίου στον ίδιο χώρο που μαζί με το νέο ΧΥΤΥ του νησιού, θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες των κατοίκων για αποκατάσταση της περιοχής. Παρόλα αυτά η εργολαβία της αποκατάσταση των παλαιών κυττάρων, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, παραμένει ανοιχτή. Δεν ξεχνάμε την πολύπαθη Λευκίμμη. Τα διαλυμένα δέματα που μένουν εκεί να θυμίζουν τους αγώνες της. Οι εξαγγελίες για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς, δεν αρκούν. Πρέπει να βρεθεί και ο χώρος που θα καταλήξουν», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Η κινητοποίηση θα συνδυαστεί με μια μικρή πεζοπορική διαδρομή προς τη Λίμνη Μπρετάνου, όπου καταλήγει μεγάλη ποσότητα των στραγγιδίων από την εγκατάσταση.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν Σύλλογοι, Φορείς, Σωματεία κόμματα και παρατάξεις.