Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

21 διασημότητες ζητούν την προστασία της Βενετίας από τον υπερτουρισμό

Βενετία
04 Ιουνίου 2021 / 15:19

ΒΕΝΕΤΙΑ. Ο Τζέιμς Άιβορι, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, η Τίλντα Σουίντον, ο Μικ Τζάγκερ,

ο Γουές Αντερσον, η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν, ο Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός Τέχνης Κρίστοφερ Μπόλεν, ο γλύπτης Άνις Καπούρ, ο διευθυντής του Museum of Fine Arts in Houston, Γκάρι Τίντεροου και η διευθύντρια της Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία, Καρόλ Βάιλ και πολλοί ακόμη άνθρωποι του Πολιτισμού συνυπογράφουν την έκκληση στις ιταλικές Αρχές για να εμποδίσουν τη μετατροπή της Πόλης των Δόγηδων σε «θεματικό πάρκο σαν τη Ντίσνεϊλαντ» αποτυγχάνοντας να βάλουν όρια στην επέλαση των τουριστών μετά την πανδημία.
 
«Η Βενετία δείχνει πόσο υποφέρει κι εμείς, ως πολίτες του κόσμου, δεν μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι», σημειώνουν οι 21 υπογράφοντες. «Σας ζητούμε να διατηρήσετε όχι μόνον την τεράστια πολιτιστική κληρονομία, αλλά και τη ζωή στην πόλη, που προσδίδει ψυχή στις πέτρες και τους πίνακες», αναφέρουν.

Τα κρουαζιερόπλοια ξανάρχονται

Η αντίδραση εκδηλώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της MSC, θα περάσει από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, παρά το διάταγμα που εξέδωσε στα τέλη Μαρτίου η ιταλική κυβέρνηση απαγορεύοντας την άφιξη κρουαζιερόπλοιων κι άλλων μεγάλων πλοίων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Για πολλούς η επιστροφή του κρουαζιερόπλοιου ξυπνά ανατριχιαστικές αναμνήσεις από τον Ιούνιο του 2019, όταν ένα  κρουαζιερόπλοιο της ίδιας εταιρείας προσέκρουσε στην προβλήτα και ένα τουριστικό σκάφος στο πολυσύχναστο κανάλι Giudecca, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. 
 
Η επιστολή, που συντάχθηκε με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, απαριθμεί 10 σημεία που θεωρούνται κρίσιμα για την επιβίωση της Βενετίας, τα οποία θα έπρεπε να κατοχυρωθούν από το νόμο. Μεταξύ αυτών, την ολοκλήρωση του έργου για την αντιμετώπιση πλημμυρών, την απαγόρευση κρουαζιερόπλοιων στη λιμνοθάλασσα και την προστασία του οικοσυστήματος της, την καλύτερη διαχείριση της ροής των τουριστών καθώς και την καθιέρωση κανόνων για τις  βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. 

Με πληροφορίες από: The Guardian