Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κινέζικο εμβόλιο μέσω Άγκυρας στην Αλβανία

αλβανία
03 Ιουνίου 2021 / 19:37
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΤΙΡΑΝΑ. Η ευρωπαϊκή τσιφουτιά στη διαχείριση των εμβολίων έστειλε για μια ακόμα φορά την αλβανική ηγεσία στην Τουρκία. Όχι που δεν θα πήγαινε δηλ. εφόσον επί της ηγεσίας του Έντι Ράμα αναβαθμίζονται διαρκώς οι σχέσεις των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επικεφαλής κλιμακίου υπουργών συναντήθηκε κατ' αρχάς με τον πρόεδρο Ερντογάν, που δεν χάνει ευκαιρία να κολακεύει αξιοποιώντας την κορωνίδα των προβλέψεων του πρωτοκόλλου προς τιμήν του, σε κάθε επίσκεψή του.

Ζητούμενο σ' αυτήν τη φάση η προμήθεια ικανής ποσότητας του κινέζικου εμβολίου Sinovac, που εμπορεύεται ο ιδιοκτήτης μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στην Τουρκία, Canturk Alagöz, και με τον οποίο συναντήθηκε ο Ράμα. Εκτός της άμεσης προμήθειας συζητήθηκε και η κατασκευή παραγωγικής μονάδας στην Αλβανία για την «κατασκευή επτά (σ.σ.;) τύπων εμβολίων», σύμφωνα με την ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού στην σελίδα του στα social.

Η εξειδίκευση της συμφωνίας έγινε από την υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ogerta Manastirliu, που συναντήθηκε με την σειρά της με τον ομόλογό της της Τουρκίας, dr. Ο Φαχρετίν Κόκα. Εκτός της επέκτασης της τουρκικής φαρμακοβιομηχανίας στην Αλβανία, συζητήθηκε και η εμπειρία από την λειτουργία του νοσοκομείου Memorial στο Φίερι, που η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία.
 
Οι δυο χώρες υλοποιούν Σύμφωνο συνεργασίας υψηλού επιπέδου, όπως αποκαλείται και υπογράφτηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψη Ράμα στην Άγκυρα στις 6 Ιανουαρίου και αφορά μεταξύ των άλλων την κατασκευή στα προάστεια της αλβανικής πρωτεύουσας, τεχνολογικού πάρκου, συμφώνως του ανάλογου τουρκικού υποδείγματος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.