Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός «πράσινης λίστας» παραμένει η Ελλάδα για τη βρετανική κυβέρνηση

πράσινη λίστα
03 Ιουνίου 2021 / 16:06

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Πυρετός» σεναρίων τις τελευταίες ώρες για το "ανάκατεμα" της τράπουλας

στο οποίο είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους πολλοί παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα  και ιδίως τα ελληνικά νησιά.

Οι προσδοκίες ωστόσο έπεσαν στο κενό. Η πράσινη λίστα δεν επεκτάθηκε, αντιθέτως περιορίστηκε ακόμα περισσότερο, αφού ακόμα και ο μοναδικός mainstream προορισμός, η Πορτογαλία, υποβαθμίστηκε από την πράσινη στην πορτοκαλί λίστα, όπως επιβεβαίωσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που έκανε τις ανακοινώσεις είπε ότι προτεραιότητα είναι η εγχώρια πλήρης άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου και ότι η κυβέρνηση «απλά δε θέλει να πάρει το ρίσκο».

Oι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Ιουνίου ενώ η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει στις 28 Ιουνίου. 

Τι ισχύει για τις χώρες της πορτοκαλί λίστας

Έτσι, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία και άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί παραμένουν «πορτοκαλί» χώρες για τους Βρετανούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι παράνομα τα ταξίδια στις χώρες αυτές, αλλά υπάρχει «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται.

Όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους από χώρες της πορτοκαλί λίστας, οι Βρετανοί τουρίστες πρέπει να μένουν καραντίνα στο σπίτι τους για 10 μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).