Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Ελάχιστη η στήριξη στη Σχολή Ξεναγών από το Υπουργείο Τουρισμού

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
03 Ιουνίου 2021 / 14:13

«Σε μια άκρως τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα και ειδικά σε έναν τόπο όπως η Κέρκυρα, η Σχολή Ξεναγών θα πρέπει να είναι υπόδειγμα εκπαιδευτικής δομής και όχι να κινδυνεύει να ξανακλείσει»

επισημαίνει ο βουλευτής  Κέρκυρας  και Αν.Τομεάρχης  Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξανδρος Αυλωνίτης για την κατάσταση της Σχολής Ξεναγών Κέρκυρας:

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών της Σχολής Ξεναγών της Κέρκυρας για τις ανεπάρκειες της δομής, επιβεβαιώνει δυστυχώς όλες εκείνες τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει στο παρελθόν.

Τα προβλήματα σχετικά με την παροχή συγγραμμάτων, την υποστήριξη των παρακολουθήσεων και γενικά την οργάνωση της Σχολής αποτελούν αναντίρρητα ευθύνες του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο ελάχιστη στήριξη προσφέρει προς τη Σχολή.

Στο πλαίσιο μιας ελάχιστης αναγνώρισης των ευθυνών αυτών το Υπουργείο θα έπρεπε να ακούσει τα προβλήματα των σπουδαστών, να αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις πολιτικές που ήδη έχουν γίνει από εμάς και να κάνει τα απαραίτητα για την προστασία των σπουδαστών. Δυστυχώς υπάρχει μια τεράστια ανεπάρκεια ως προς το οργανόγραμμα της Σχολής που ταλαιπωρεί τους σπουδαστές. Δεν είναι δυνατόν η Σχολή να λειτουργεί εξ ολοκλήρου (πλην του διευθυντή) με προσωρινό προσωπικό, να μην έχει σταθερές δομές διδασκαλίας και το ωράριο να καθορίζεται αυθαίρετα.

Εννοείται πως θα πρέπει να γίνεται ορθή εφαρμογή του κανονισμού, αλλά από την ανακοίνωση του Συλλόγου και από μαρτυρίες των σπουδαστών προκύπτει πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, καθώς η επιβολή πειθαρχικών ποινών φαίνεται πως γίνεται άκριτα. Κάτι τέτοιο είναι αντικείμενο ελέγχου, ώστε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν υπήρξε όντως παράβαση και τι παράβαση, ενώ δεν θα πρέπει να φοβάται ο κάθε σπουδαστής να εκφράσει την διαφοροποίηση του. Δυστυχώς, με τη συμπεριφορά τους αυτή το Υπουργείο και κάποιοι διδάσκοντες οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση των σπουδών, καλλιεργώντας συνεχώς τον φόβο της πειθαρχικής κύρωσης.

Σε μια άκρως τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα και ειδικά σε έναν τόπο όπως η Κέρκυρα, που η εικόνα του είναι ταυτισμένη με τον Τουρισμό, η Σχολή Ξεναγών θα πρέπει να είναι υπόδειγμα εκπαιδευτικής δομής και όχι να κινδυνεύει να ξανακλείσει.