Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στα τελευταία του» το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας, φωνάζουν οι σπουδαστές

ΙΕΚ Τουρισμού
01 Ιουνίου 2021 / 17:05

Οι τωρινοί σπουδαστές κινδυνεύουν να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους - το προσωπικό και οι καθηγητές βρίσκονται σε αβεβαιότητα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πληθαίνουν οι κραυγές αγωνίας προς τον Υπουργό Τουρισμού για την επιβίωση του ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγλεμάτων Κέρκυρας. Την επιστολή του συλλόγου των καθηγητών ακολουθεί διαμαρτυρία των σπουδαστών προς τον Υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη:

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του ΙΕΚ Τουρισμού Κέρκυρας, που θέτει υπό αμφισβήτηση την ολοκλήρωση των σπουδών μας αλλά και προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της υποβάθμισης του ΙΕΚ Κέρκυρας, όταν είναι φανερή η αναγκαιότητα για εκπαιδευμένο προσωπικό στις υπηρεσίες Τουρισμού!

Όπως γνωρίζετε, η σχολή λειτουργεί από το 1976 αρχικά ως Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων μετέπειτα ως ΟΤΕΚ και σήμερα ως ΙΕΚ Κέρκυρας Τουριατικών Επαγγελμάτων με 9 τμήματα και περισσότερους από 180 μαθητές. Μαζί με την μετεκπαίδευση προσφέρει εμπειρία με 500 επαγγελματίες το χρόνο. Όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις αντιξοότητες και τις υποβαθμίσεις προετοιμάζει με εξαιρετικό τρόπο στελέχη και προσωπικό για το ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα του τουρισμού της Κέρκυρας και όχι μόνον.

Θα περιμέναμε το Υπουργείο να στηρίζει την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται και όχι να υποβαθμίζει σε κάθε ευκαιρία τη Σχολή μας! Οι καθηγητές μας από αναπληρωτές που ήταν έχουν γίνει ωρομίσθιοι και το διοικητικό προσωπικό από 20 άτομα που ήταν παλαιότερα έχει αντικατασταθεί από υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οπότε μέχρι να μάθουν την λειτουργία της σχολής λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν έχουν δικαίωμα για 2 χρόνια να καταθέσουν τα χαρτιά τους για την ίδια θέση με αποτέλεσμα νέοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου να πρέπει να εκπαιδευτούν εξαρχής από τον ένα και μοναδικό μόνιμο υπάλληλο, τον Διευθυντή της Σχολής.

Από το μακρινό 1976 μέχρι και σήμερα αυτά τα 45 χρόνια η Σχολή δεν έχει δικές της κτιριακές εγκαταστάσεις και στεγάζεται σε ενοικιασμένο ξενοδοχείο, ενώ υπάρχει ένα κτήμα το οποίο μένει ανεκμετάλλευτο! Οι εγκαταστάσεις και η υλικοτεχνική υποδομή του εκπαιδευτηρίου είναι σε τέτοιο επίπεδο που ακόμα και προηγμένες τουριστικές σχολές όπως Turn της Γαλλίας με 3000 μαθητές να επιβραβεύουν την οργάνωση που μόνο ιδιωτικές σχολές έχουν.

Επίσης πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε κι εμείς να έχουμε πρόσβαση στα προγράμματα Erasmus, καθώς και τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε Πρεσβείες, όπως ισχύει και για τους σπουδαστές των ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας.

Δυστυχώς το Υπουργείο Τουρισμού δείχνει αδιαφορία και κάνει δηλώσεις για παρακινδυνολογία! Μας θλίβει το γεγονός ότι στον αγώνα για την επιβίωση της Σχολής δεν έχουμε στο πλευρό μας το υπεύθυνο Υπουργείο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να απειλείται η Σχολή με αναστολή της λειτουργίας της.

Οι άμεσες συνέπειες είναι οι τωρινοί σπουδαστές να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και το προσωπικό και οι καθηγητές να βρίσκονται σε αβεβαιότητα, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις σας και τις δηλώσεις για παρακινδυνολογίες φτάσαμε στις αρχές Ιουνίου που λήγουν οι συμβάσεις του διοικητικού προσωπικού και, σύμφωνα με την παρούσα συνθήκη, δεν ανανεώνονται.

Το χειρότερο όμως είναι η πλήρης απαξίωση του ίδιου του θεσμού του ΙΕΚ Τουρισμού και της προσφοράς του στον τόπο μας - κάτι που για μια ακόμα φορά κάνει τον τόπο μας να μικραίνει. Αλλά και κινδυνεύει να της στερήσει το υψηλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο τροφοδοτείται ο Τουρισμός, ο πλέον νευραλγικός τομέας της οικονομίας του νησιού .

Ζητάμε άμεσα μέτρα και στήριξη με κάθε τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται, από σύσσωμη την κοινότητα του ΙΕΚ, ώστε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο της αναστολής λειτουργίας της Σχολής και να συνεχίσει να λειτουργεί με αξιοπρεπείς όρους για όλους. Δεν ζητάμε μια «μονιμότητα» γενικά και αόριστα, αλλά τη σταθερότητα του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και των όρων εργασίας τους, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ΙΕΚ. Για να μην ανησυχούμε κάθε τόσο αν θα ανανεωθούν ή όχι οι συμβάσεις, ή - ακόμα χειρότερα - αν θα υπάρχει η ίδια η Σχολή.

Για να μη βρεθούμε εμείς χωρίς Σχολή και η Κέρκυρα χωρίς καλά εκπαιδευμένους καταρτισμένους επαγγελματίες στον Τουρισμό. Οι σπουδαστές μαζί με τους εργαζόμενους του νησιού μας και όλους τους φορείς του Τουρισμού οι οποίοι αναγνωρίζουν και στηρίζουν το έργο της Σχολής θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την επιτυχή συνέχιση της λειτουργίας της!

Με εκτίμηση,
εκ μέρους της ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΛΑΚΟΥ ΜΑΡΩ