Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H «Εκκίνηση» συμμετέχει στη διαμαρτυρία για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Εκκίνηση
01 Ιουνίου 2021 / 16:41

«Το Τεμπλόνι συνεχίζει να αποτελεί μαύρη τρύπα, με χιλιάδες δέματα απορριμμάτων, ολόκληρα βουνά χύδην στερεών αποβλήτων και μια προγραμματισμένη αποκατάσταση που καρκινοβατεί».

Η ανακοίνωση της Εκκίνησης:

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Ημέρα Περιβάλλοντος, γεγονός που  φέρνει σε πρώτο πλάνο την περιβαλλοντική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί. Η συνεχής επιδείνωση της περιβαλλοντικής εικόνας του τόπου μας, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το προσπεράσει κανένας.

Το Τεμπλόνι συνεχίζει να αποτελεί μαύρη τρύπα, με χιλιάδες δέματα απορριμμάτων, ολόκληρα βουνά χύδην στερεών αποβλήτων και μια προγραμματισμένη αποκατάσταση που καρκινοβατεί. Επίσης έχει τεκμηριωθεί πλέον, πως ο αέρας και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχουν μολυνθεί αποτελώντας κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής. Η Λευκίμμη έχει αποφύγει την επιδείνωση της δικής της κατάστασης, με την διακοπή λειτουργίας του παράνομου Χ.Υ.Τ.Α. Νότου, όμως κι εκεί τα χιλιάδες δέματα που μεταφέρθηκαν το 2018, παραμένουν χωρίς να είναι ορατό το πότε και για πού θα απομακρυνθούν από το χώρο αυτό.

Ο Ερημίτης, περιοχή απείρου φυσικού κάλους, μία από τις λίγες παρθένες που έχουν απομείνει στο νησί, κινδυνεύει με πλήρη καταστροφή στο όνομα της αλόγιστης τουριστικής ανάπτυξης, όπως αυτή συνδέθηκε με τα μνημόνια της τρόικας και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Συνεχίζοντας μπορούμε να πούμε και για την Πυλίδα, όπου αναμένεται να ξεκινήσουν λατομικές δραστηριότητες από ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία αποδεδειγμένα έχουν κάνει περιβαλλοντική ζημιά, χωρίς ποτέ να προχωρήσουν στην αποκατάσταση, που υποχρεώνονταν από το νόμο.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ συνεπής με τις θέσεις της, για μια Κέρκυρα περιβαλλοντικά προστατευμένη, συνδεδεμένη με ένα μοντέλο αειφορίας, θα τιμήσει την ημέρα Περιβάλλοντος συμμετέχοντας στην διαμαρτυρία που καλεί ο Σύλλογος Τεμπλονίου στις 9:30 στις 5/06/21, μπροστά από την είσοδο του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου. Επίσης, καλούμε όλους τους συνδημότες, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα.