Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Kαθαρισμοί δημοτικών και αγροτικών δρόμων από συνεργεία του Κεντρικού Δήμου Κέρκυρας

Καθαρισμοί
01 Ιουνίου 2021 / 15:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκτεταμένοι καθαρισμοί θάμνων, κλαδιών, χόρτων κ.α., σε δημοτικές οδούς και αγροτικούς δρόμους που βρίσκονται εκτός οικισμού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ειδικά συνεργεία έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τους καθαρισμούς οι οποίοι έχουν ως  κύριο στόχο:




α) Την εξασφάλιση της προσπελασιμότητας και της έγκαιρης μετάβασης των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών και εκτέλεσης περιπολιών πυροπροστασίας,
β) Στην μείωση του κινδύνου έναρξης, μετάδοσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς  από την παρόδια, ξερή και πυκνή βλάστηση.
γ) Στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, λόγω βελτίωσης της ορατότητας των πεζών και οδηγών από την απομάκρυνση θάμνων και κλάδων και
δ) Στη συμμόρφωση και εφαρμογή της υπ΄αρίθμ 9-2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.
Φέτος για πρώτη φορά οι προς καθαρισμό δρόμοι (εκτός οικισμού δημοτικοί και αγροτικοί) που υποδείχτηκαν στους υπευθύνους του τμήματος Πολιτικής Προστασίας  από τους πρόεδρους των κοινοτήτων και την Πυροσβεστική Υπηρεσία απεικονίστηκαν (εικ.4) 

σε ειδικό πρόγραμμα που συνθέτει εικόνες και πληροφορίες από δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και στοιχεία GIS (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών).





Το μεγάλο αυτό εγχείρημα έχει πολλαπλά οφέλη, μερικά από τα οποία είναι:
- Φωτογραφία (δορυφορική) του δρόμου με βάση την οποία ο εργολάβος μπορεί να εντοπίσει εύκολα τους δρόμους  και να προγραμματίσει τη σειρά των εργασιών.

- Γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) των σημείων εκκίνησης και τερματισμού του κάθε δρόμου ώστε με ακρίβεια να προκύπτει το μήκος του.

- Προ-μέτρηση του κάθε δρόμου και γενικά όλου του έργου.

- Δημιουργία αρχείου (βάση δεδομένων) των καθαρισμών αντιπυρικής περιόδου.

Στους εργολάβους που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, δίνονται και τα επικρατέστερα τοπωνύμια ώστε σε συνεργασία με τους προέδρους των Κοινοτήτων και τους υπεύθυνους του τμήματος Πολιτικής Προστασίας  να παράγεται το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. 





Σημειώνεται ότι καθαρισμοί πραγματοποιούνται ήδη από πολλά συνεργεία και οι εργασίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.        

Υπενθυμίζεται η ανάγκη συνεργασίας και κατανόησης όλων των συμπολιτών μας ώστε η επιχείρηση καθαρισμών να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δημότες θα ενημερώνονται για την εξέλιξη του έργου με ανακοινώσεις και δελτία τύπου.