Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τις 34 θα φθάσουν οι προσβάσιμες για ΑμεΑ παραλίες στην Κέρκυρα

ΑμεΑ
31 Μαΐου 2021 / 17:45
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Δίκτυο πλήρως προσβάσιμων παραλιών για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλο το Ιόνιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δίκτυο πλήρως προσβάσιμων παραλιών για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στήνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ύστερα από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Πολιτισμού Κατερίνας Μοθωναίου το Περιφερειακό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο» φως με ομόφωνη απόφασή του (στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού) για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους Ζακύνθου, Λευκάδας, Ιθάκης, Σάμης, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας που αφορούν στην τοποθέτηση συσκευών seatrack.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε επί θητείας του πρώην Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου το 2015 με πολύ καλά αποτελέσματα και συνεχίζεται από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή.

Συνολικά αναμένεται να τοποθετηθούν 10 συσκευές seatrack με στόχο να εξυπηρετηθούν κάτοικοι αλλά και επισκέπτες ΑμεΑ ώστε να έχουν απρόσκοπτη και αυτόνομη πρόσβαση στις παραλίες των Ιονίων Νήσων.
«Στηρίζουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες και στεκόμαστε δίπλα στις ανάγκες τους για να νιώθουν ίσοι και όχι διαφορετικοί», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μοθωναίου στην εισήγησή της.

Ειδικότερα από τις 10 συσκευές που προβλέπονται, 2 θα τοποθετηθούν στη Ζάκυνθο, και από μια στη Λευκάδα, στην Ιθάκη, στο Ληξούρι, στη Σάμη, στο Αργοστόλι, στην Κεντρική Κέρκυρα, στη βόρεια Κέρκυρα και στη νότια Κέρκυρα μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους αντίστοιχους δήμους. Το κόστος ανέρχεται στα 8.680 ευρώ για κάθε μια με εξαίρεση τον δήμο Ζακύνθου, όπου υπάρχει πρόβλεψη για δυο συσκευές (17.360 ευρώ).

Καινοτόμο σύστημα

Το πρωτοποριακό σύστημα αποτελείται από έναν μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς , στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια συνοδών. Ενεργοποιείται από τον κάθε χρήστη με τηλεχειριστήριο και η συσκευή αντλεί ενέργεια από τον ήλιο. Η χρήση είναι ιδιαίτερα εύκολη και αναμένεται να δώσει λύση σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.


Στην Κέρκυρα

Για πρώτη φορά πάντως στην Κέρκυρα το δίκτυο προσβάσιμων παραλιών για ΑμεΑ δεν θα έχει προηγούμενο, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Ανδρέας Σκούπουρας, κατατάσσοντας την Κέρκυρα πέρα από έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και σε ιδιαίτερα φιλικό για τους επισκέπτες ΑμεΑ.

Συνολικά 34 παραλίες από το βορρά έως το νότο θα είναι προσβάσιμες για άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς πέρα από τα τρία που θα δοθούν από την Περιφέρεια και στους τρεις δήμους, υπάρχει πρόβλεψη από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας για Διαποντίων Νήσων για άλλα έξι αλλά και για 24 αναπηρικά αμαξίδια σε συνεργασία με τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμεΑ δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για εύκολη και άνετη πρόσβαση στην παραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη εγκατεστημένη συσκευή seatrack στις Μπενίτσες που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με πρωτοβουλία του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκο Μιχαλά. Οι συσκευές seatrack σύμφωνα με τον κ. Σκούπουρα θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο, καθώς είναι σε φάση συμβασιοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκούπουρα τα seatrack θα τοποθετηθούν στις Μπενίτσες, στον Ύψο, στη Δασιά, στην Παλαιοκαστρίτσα, στις Αλυκές, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο, στα Μωραΐτικα, στην Αχαράβη και στον ΝΑΟΚ.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.