Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152 για τις προσφυγές Σαρλή, Μπούκα και Φόρτε

ΦΟΔΣΑ
28 Μαΐου 2021 / 14:02

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων κατά των αποφάσεων - Στις 11 Ιουνίου η δημοπράτηση του εργοστασίου απορριμμάτων στην Κέρκυρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας, καθώς την Παρασκευή 11 Ιουνίου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών για την επαναδημοπράτηση του έργου.

Την ίδια στιγμή ο ΦΟΔΣΑ σηκώνει το «γάντι» και ετοιμάζεται να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έκανε δεκτές τις προσφυγές των δημοτικών συμβούλων Κέρκυρας Χρύσανθου Σαρλή και Χρυσόστομου Μπούκα και Κεφαλονιάς Μάκη Φόρτε κατά των αποφάσεων του νέου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ιονίων για τη δημοπράτηση των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα από το νέο φορέα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 για την προσφυγή του Μάκη Φόρτε

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 για την προσφυγή των Χρυσόστομου Μπούκα και Χρύσανθου Σαρλή

«Η δημοπράτηση του έργου στην Κέρκυρα ολοκληρώνεται στις 11 Ιουνίου. Σύντομα θα οριστεί και η Επιτροπή του διαγωνισμού, ενώ οι προσφορές που έχουμε για το έργο είναι πολλές», επισήμανε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος του νέου Διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Κάρδαρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο έχει ήδη οριστεί και ο νομικός σύμβουλος που θα εκπροσωπήσει τον Φορέα στα δικαστήρια, δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152. «Υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής. Εμείς δεν την έχουμε δει ακόμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση που μπορεί να λέει να σταματήσει το έργο», σχολιάζει ο κ.Κάρδαρης.

«Βουνά» τα σκουπίδια στο Τεμπλόνι

Στο μεταξύ η κατάσταση στο Τεμπλόνι, όπου και αναμένεται να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων παραμένει ασφυκτική με τους συσσωρευμένους τόνους σκουπιδιών. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Γιάννη Σερεμέτη η μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη συνεχίζεται κανονικά και καθημερινά μεταφέρονται περίπου 70-100 τόνοι. Όπως τόνισε τον μήνα Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 17 δρομολόγια για την μεταφορά 2.850 τόνων και άλλα τόσα περίπου τον Μάιο. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, καθώς παραμένουν στο χώρο 90.000 δέματα και άλλα 15.000 στο οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο.

Όπως αναφέρει ο κ.Κάρδαρης η απομάκρυνση των σκουπιδιών από το Τεμπλόνι, θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου. «Υπάρχει σχεδιασμός για την απομάκρυνση των σκουπιδιών σε συνεργασία και με τους δήμους με την ίδια μέθοδο της μεταφοράς. Ωστόσο φοβόμαστε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προστεθούν και άλλα», κατέληξε ο κ.Κάρδαρης.

Το έργο

Το έργο που έχει περάσει από πολλούς σκοπέλους μέχρι σήμερα αναμένεται να δώσει την οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Το κόστος για την κατασκευή του εργοστασίου ανέρχεται στα 52,6 εκ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 43,9 εκ. ευρώ), και η κατασκευή της μονάδας θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ, ενώ η λειτουργία και η συντήρηση θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του κυρίου του έργου.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης ορίζεται κατά μέγιστον σε 96 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι πρώτοι 18, κατά μέγιστον, αφορούν στην κατασκευή του έργου, τη θέση του σε λειτουργία του και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, οι επόμενοι 6 μήνες στη δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι 72 μήνες στην κανονική λειτουργία.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων ανά έτος και 12.500 τόνων ετησίως Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος.

Οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής για τον ΦΟΣΔΑ
           
Την Πέμπτη 22η Απριλίου 2021, η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 34.63/2006 συνεδρίασε νόμιμα στην Κέρκυρα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η εκδίκαση των προσφυγών που άσκησαν ο Χρύσανθος Σαρλής, Χρυσόστομος Μπούκας και Γεράσιμος Φόρτε, των δύο πρώτων με την ιδιότητά τους ως δημοτικών συμβούλων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και του τρίτου με την ιδιότητά του ως δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αργοστολίου Κεφαλληνίας και κατά των με αριθμό 17784/08-02-2021 και 21409/08-02-2021 αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
           
Η Ειδική Επιτροπή έκρινε εμπρόθεσμη και παραδεκτή την άσκηση των προσφυγών όλων των ως άνω αναφερομένων δημοτικών συμβούλων. Περαιτέρω, εξέτασε τη νομική και ουσιαστική βασιμότητά τους, προέβη στην εκδίκασή τους και δέχτηκε τις από 08-03-2021, 17-11-2020, 08-12-2020 και 25-01-2021 προσφυγές των ανωτέρω και ακύρωσε και εξαφάνισε τις με αρ. 17784 /8-2-2021 και 21409/08-02-2021 αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
           
Το σκεπτικό των αποφάσεων έχει επιγραμματικά ως ακολούθως:
           
Το άρθρο 101 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει ότι η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα και το άρθρο 102 παρ. 1 αυτού αναφέρει ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ως άνω άρθρου, ο Νομοθέτης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών. Όμως, εν προκειμένω, οι προσβαλλόμενες αποφάσεις φέρονται να στηρίζονται στο άρθρο 93 του Ν. 4685/2020, το οποίο προστέθηκε ως τροπολογία τελευταία στιγμή και μάλιστα χωρίς διαβούλευση. Αυτό προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας και στην αρχή της καλής νομοθέτησης του άρθρου 74 του Συντάγματος.
              
Επίσης, μία από τις αρμοδιότητες των Δήμων είναι η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία δεν μπορεί να αφαιρεθεί επιλεκτικά από τον Νομοθέτη μόνο για τα Ιόνια Νησιά. Έπειτα, οι διατάξεις του άρθρου 93 του Ν. 4685/2020 είναι αντίθετες με το άρθρο 17 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει απόλυτα την ατομική ιδιοκτησία, αφού με την παράγραφο 7 αυτού αφαιρεί την κινητή και ακίνητη των λειτουργούντων ΦΟΣΔΑ (Συνδέσμων Καθαριότητας) και τη μεταβιβάζει στον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α.Ε. των ΟΤΑ άνευ αποζημιώσεως, πράξη που συνιστά δήμευση περιουσίας.