Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Οι παράκτιοι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν την ναυαγοσωστική κάλυψη

Δήμητρης Μπιάγκης
27 Μαΐου 2021 / 17:26

Οι παράκτιοι Δήμοι της χώρας αδυνατούν να καλύψουν την ναυαγοσωστική κάλυψη επισημαίνει με ερώτησή του ο Δ. Μπιάγκης

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφειο βουλευτή). Ο Υπεύθυνος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Κέρκυρας Δήμητρης Μπιάγκης μαζί με άλλους συναδέλφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μάκη Βορίδη και Ιωάννη Πλακιωτάκη αναφορικά με «την αδυναμία των παράκτιων Δήμων να καλύψουν την ναυαγοσωστική κάλυψη».
Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υποστηρίζει ότι: «Οι παράκτιοι Δήμοι της χώρας δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τα ναυαγοσωστικά έξοδα, ακόμα και αν η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε  στην αυτοδιοίκηση, δεν συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την επαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Πρόκειται για δήμους της χώρας που στα όριά τους έχουν παραλίες, οι οποίοι  με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο επιβαρύνονται με πρόσθετες υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού, την πρόσληψη ναυαγοσωστών κ.α».

Επιπροσθέτως, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο Βουλευτής, «αν συνεκτιμηθεί και συνυπολογιστεί το δυσανάλογο οικονομικό βάρος που έχει στα οικονομικά της η Αυτοδιοίκηση λόγω της πανδημίας, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η πλειοψηφία των δήμων αδυνατεί να ανταποκριθεί σ’ αυτή τη δαπάνη, ενώ παράλληλα οι αιρετές διοικήσεις είναι εκτεθειμένες και μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών, αν οι παραλίες που βρίσκονται στα όριά τους βρεθούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη».

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αν και αναγνωρίζει το πρόβλημα σε σχετική Ερώτηση που κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο δεν προβαίνει σε αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο αίολους τους Δήμους.

Επιπλέον, φέτος, ο σημαντικά μειωμένος αριθμός ναυαγοσωστών, εξαιτίας του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολών και της πανδημίας επιτείνουν το πρόβλημα ενώ η έλλειψη ναυαγοσωστικού ανθρώπινου δυναμικού θέτει σε  άμεσο κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, ενόψει του ανοίγματος της καλοκαιρινής περιόδου.

Επειδή, κατά τον κύριο Μπιάγκη, οι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος για την παροχή της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, ενώ ταυτόχρονα η Πολιτεία οφείλει να παρέχει εχέγγυα τόσο για την επαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη όσο και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ζητάει από τους αρμόδιους Υπουργούς να τον ενημερώσουν σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έκτακτα και άμεσα οι ΟΤΑ από το Κράτος ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την εφαρμογή του ΠΔ 71/2020  και το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν. Επίσης, ο Βουλευτής αιτείται να ενημερωθεί ποιά άλλα μέτρα προτίθενται να λάβουν οι Υπουργοί για την επαρκή ναυαγοσωστική κάλυψη σε όλη την χώρα αλλά και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως επίσης και αν θα εφαρμόσουν ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης των ναυαγοσωστών.