Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι σύγχρονες σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας ξεκινάνε από την Κέρκυρα, είπε ο Δένδιας

ελλάδα
24 Μαΐου 2021 / 20:29
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Στην «κερκυραϊκή» Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΟΚ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergei Lavrov.

ΣΟΤΣΙ. (ΡΩΣΙΑ). Ο  επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε ένα νέο άνοιγμα προς τη Μόσχα, λέγοντας μεταξύ των άλλων: «... Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία, γιατί εμείς αποδίδουμε σημασία στην ύπαρξη αυτών των σχέσεων.

Θέλω να υπενθυμίσω εδώ ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας υπογράφηκε πριν από 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, στο νησί από το οποίο κατάγομαι, στην Κέρκυρα.
Και κατά μία περίεργη συγκυρία, έστω και αν δεν είχα καμία ενασχόληση τότε με τα πολιτικά, ήμουν παρών στην τελετή αυτής της υπογραφής, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.


Το Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Ε., τότε ΕΟΚ, και τη Ρωσία, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής της Κέρκυρας (1994). Σε πρώτο πλάνο Παπανδρέου, Γιέλτσιν και Ντελόρ, στον ναό του Αγ. Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, που είχε διαμορφωθεί αναλόγως για την περίσταση. ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σχέση μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας να επανέλθει στο επίπεδο που βρισκόταν και όχι να διολισθήσει σε περαιτέρω επιδείνωση. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Για αυτό είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας και απώτερος σκοπός πρέπει να είναι η ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων. Αυτό είναι προς αμοιβαίο όφελος. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό είναι και το συμφέρον της Ρωσίας, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, ενώ αντιμετωπίζει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινές προκλήσεις. Αυτό ήταν το πνεύμα της συμφωνίας που υπογράφηκε στην Κέρκυρα πριν τρεις δεκαετίες.

Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Θα συνεχίσει να τονίζει, όμως, την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας των συνθηκών που θα επιτρέψουν, σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση και μετά -σε δεύτερη φάση - την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Όσον αφορά στην στάση της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη δήλωσή του, λέγοντας: «... Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μίας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισα και πάλι τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευρά για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που ο Υπουργός μου επανέλαβε και κατά τις σημερινές συζητήσεις μας.  
Επίσης, εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό.
Εξέφρασα την ανησυχία μου για το γεγονός ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της Οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μία πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.