Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Βροχή» οι κρατήσεις για γάμους και βαφτίσεις στους χώρους δεξιώσεων

Κρατήσεις
24 Μαΐου 2021 / 14:28
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Προβληματισμός στους επαγγελματίες για τις ακυρώσεις από την ξένη αγορά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυξημένη ζήτηση εμφανίζουν οι κρατήσεις στους χώρους δεξιώσεων της Κέρκυρας από πολλά ζευγάρια και νέους γονείς που τρέχουν να προλάβουν για να βρουν κενή ημερομηνία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το πάρτι του γάμου τους ή της βάφτισης του παιδιού τους.

Όπως τονίζουν επαγγελματίες του χώρου, το «φρένο» που έβαλε πέρσι η πανδημία του κορωνοϊού στα σχέδια πολλών, λόγω και της τήρησης των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και την θέσπιση ανώτατου ορίου ατόμων, ανάγκασαν πολλούς να ματαιώσουν τα μυστήρια που είχαν προγραμματίσει, μεταφέροντάς τα για το φετινό καλοκαίρι.

Τα τηλέφωνα στους ιερούς ναούς και στους χώρους δεξιώσεων έχουν πάρει «φωτιά» ιδίως μετά και τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, στις 12 Μαΐου, από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ο οποίος άναψε το πράσινο φως για την χαλάρωση των περιορισμών για την τέλεση γάμων και βαφτίσεων και ανώτατο όριο παρευρισκομένων τα 100 άτομα.

Ήδη πάντως τα αιτήματα πέφτουν «βροχή» τόσο στους ιερούς ναούς όσο και στους χώρους δεξιώσεων της Κέρκυρας και οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι πλέον ελάχιστες. Ενδεικτικό της κατάστασης μάλιστα είναι ότι πολλοί επιλέγουν ακόμη και μια καθημερινή ημέρα για να τελέσουν το μυστήριο που τους ενδιαφέρει, καθώς όλες σχεδόν οι ημερομηνίες με τα Σαββατοκύριακα έχουν εξαντληθεί.

Κι αυτό διότι πέραν των μυστηρίων που ακυρώθηκαν πέρσι, έρχονται να προστεθούν και εκείνα που ούτως ή άλλως είχαν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι. «Δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερα Σαββατοκύριακα και πολλά μυστήρια έχουν κλειστεί να γίνουν και τις καθημερινές. Η περίοδος τέλεσης των μυστηρίων επεκτείνεται πλέον έως και τον Οκτώβριο και ειδικά οι βαφτίσεις παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, καθώς πιέζει και η ηλικία των παιδιών», ανέφερε η Στέλλα Παπίδη, ιδιοκτήτρια εταιρείας οργάνωσης εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το Γραφείο Γάμων της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων το ενδιαφέρον που καταγράφεται φέτος είναι πολύ μεγάλο και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στα επίσημα στοιχεία στο τέλος της χρονιάς. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, δηλαδή προ κορονοϊού τελέστηκαν 349 γάμοι, ενώ πέρσι με την πανδημία πραγματοποιήθηκαν μόλις 90 γάμοι από τους 105, για τους οποίους είχε εκδοθεί άδεια από την Ιερά Μητρόπολη.

Χαμόγελα από τους επαγγελματίες

Η αυξημένη ζήτηση πάντως που παρατηρείται έφερε και πάλι πίσω το χαμόγελο στους επαγγελματίες του χώρου, ιδίως μετά την περσινή άσχημη περίοδο και το παρατεταμένο lockdown, καθώς βλέπουν σιγά – σιγά τον τζίρο τους να ανεβαίνει. «Από αρχές Ιουνίου έως τέλη Οκτωβρίου είμαστε sold out», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Λάσκαρης, ιδιοκτήτης catering στο νησί.

Ακυρώσεις από την ξένη αγορά

Ωστόσο αυτό που προβληματίζει τους επαγγελματίες είναι πώς θα λειτουργήσει φέτος η Κέρκυρα ως wedding destination, δεδομένου ότι αποτελεί πόλο έλξης και για πολλά νέα ζευγάρια από το εξωτερικό είτε Έλληνες που ζουν εκεί είτε ξένους υπηκόους.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες ο περιορισμένος αριθμός πτήσεων από το εξωτερικό, η προσωρινή ένταξη της χώρας μας στην «πορτοκαλί» ζώνη της Αγγλίας αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της για όλες τις χώρες λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλούς.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό πελατών μας είναι από το εξωτερικό. Εκεί παρατηρούμε μια πτώση του 70% καθώς αρκετοί προχωρούν σε ακυρώσεις», αναφέρει το μέλος της Ένωσης Εστιατόρων Κέρκυρας Γιάννης Βλάχος. 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.