Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κροκίδης: Ευζωία των ζώων δεν είναι ο ακρωτηριασμός

Αδέσποτα
24 Μαΐου 2021 / 12:49

Ενστάσεις του πολιτευτή της ΝΔ και πρώην Δημάρχου Παρελείων Σπύρου Κροσκίδη επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να σεβαστεί η κυβέρνηση την άποψη των κτηνιάτρων και των κυνηγών, ζητά ο Σπύρος Κροκίδης, καταθέτοντας τις απόψεις του για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’»:
«Ως πρώην Δήμαρχος και μέλος φιλοζωικού σωματείου, αισθάνομαι την υποχρέωση να καταθέσω δημόσια την άποψη μου επί των διατάξεων, ορισμένων άρθρων τι οποίες θεωρώ απολύτως ελαττωματικές.

Ειδικότερα:
1. Από το άρθρο 5 του νομοσχεδίου θα πρέπει να απαλειφθεί η παράγραφος η οποία στην ουσία αφορά τον αναγκαστικό ακρωτηριασμό (στείρωση) των  δεσποζόμενων ζώων, καθαρόαιμων ή ημίαιμων. Για το θέμα αυτό έχουν ήδη αποφανθεί οι επιστημονικοί φορείς των κτηνιάτρων οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να κρίνουν εάν η στείρωση θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και ευζωία των κατοικίδιων.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται κατάφορη διάκριση μεταξύ των κυνηγών και των λοιπών κατόχων σκύλων. Είναι αδιανόητο  οι κυνηγοί να φέρουν το διαβατήριο του σκύλου τους κατά τη διάρκεια του κυνηγίου ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του εντός της χώρας. Επίσης προβλέπεται  η επιπλέον κύρωση της αφαίρεσης αδείας θήρας, μόνο για τους κυνηγούς, στην περίπτωση που ο σκύλος δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η διάταξη αυτή έρχεται σε έντονη δυσαρμονία με την αρχή των ίσων αποστάσεων μεταξύ των πολιτών.

2. Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους ερασιτέχνες εκτροφείς, όπως εξάλλου υπήρχε ανάλογη πρόβλεψη στο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ» που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να διατηρηθούν οι φυλές των σκύλων, να προαχθεί η κυνοφιλία και να αποκλειστούν οι έμποροι κουταβιών. Η ευρωπαϊκές χώρες έχουν νομοθετήσει αναλόγως και έχουν προσδιορίσει τις προϋποθέσεις της ερασιτεχνικής εκτροφής. Ας παραδειγματιστούμε».