Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κροκίδης: Δίκαιο το αίτημα των Παξών για εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παξοί
19 Μαΐου 2021 / 17:47

Ο Σπύρος Κροκίδης απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό κύριο Βορίδη σχετική επιστολή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο "Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών". Μετά την συζήτησή του  στην αρμόδια επιτροπή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Ο πρώην Δήμαρχος Παρελείων Κερκύρας κα πολιτευτής της ΝΔ αναφέρει «Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν της το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Παξών για την νόμιμη εκπροσώπησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προς τον σκοπό αυτό ο Σπύρος Κροκίδης απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό κύριο Βορίδη σχετική επιστολή. Επισημαίνει στον Υπουργό την επιθυμία  των Παξινών όπως στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναγνωριστούν οι Παξοί ως Περιφερειακή Ενότητα με την μετονομασία σε Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας και Παξών. Διαφορετικά να προβλεφθεί η αυτοτελής  εκπροσώπηση των Παξών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε αντίθεση με άλλα νησιά ή μικρά νησιωτικά συμπλέγματα του Ιονίου π.χ η Ιθάκη καθώς  και του Αιγαίου πελάγους, τα οποία έχουν ανάλογα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και αλλά χαρακτηριστικά, οι Παξοί δεν αναγνωρίστηκαν ως Περιφερειακή Ενότητα με το άρθρο 3 του  Ν.38522010 (Καλλικράτης), οι οποίοι μέχρι τότε με τον νόμο (Καποδίστρια) αποτελούσαν ιδιαίτερη Επαρχία του Ν. Κερκύρας».

Το αίτημα των κατοίκων των Παξών έχει διαχρονικά υποστηριχθεί  με τις ακόλουθες  αποφάσεις:

1. Ομόφωνη Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου Κέρκυρας κατά την 10η συνεδρίαση του 2010 την 20η Σεπτεμβρίου 2010

2. Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Ιονίων Νήσων,  το οποίο μετά από εισήγηση του κυρίου Γεωργίου Κάφυρη, εξέδωσε ψήφισμα  δηλώνοντας την επιθυμία του για την αναγνώριση του ομώνυμου νησιωτικού συμπλέγματος ως αυτοτελούς Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την αλλαγή του άρθρου 3 του ν.3852/2010.

3. Ομόφωνη απόφαση 88 από 19 Ιουλίου 2009 του Δήμου Παξών.

4. Ομόφωνη απόφαση 2-13/2021 από 02 Φεβρουάριου 2021 του Δήμου Παξών.